Професор Х и Изкуственият интелект

Пролетта на 2016 г. Д-р Джианксионг Ксиао, познат сред студентите си като “Професор Х”, изненадващо се отказва от преподавателското си място в Принстън и обръща гръб на лабораторията по роботика, в която дълго време твори.

До есента на същата година Ксиао, познат като човек, който бил склонен да поема рискове, се мести от Ню Джърси в Силициевата долина и за нула време набира нужното му финансиране за нов стартъп, фокусиран върху самоуправляемите автомобили.

Неговата компания, наречена AutoX, прави всичко възможно да не привлича вниманието и да остане под радара в продължение на месеци. Докато не идва момента за изпитанията на създадения от стартъпа прототип.

Това веднага нарежда компанията на “Професо Х” до гиганти като Tesla, Waymo (бившият проект на Google за автономни коли), Uber и още редица други.
Но Ксиао сякаш изобщо не се притеснява да се озове в подобна конкуренция, като твърди, че неговият малък екип от учени има уникални познания, които другите просто не могат да достигнат. И вероятно е прав, защото му е отнело само 6 месеца да стигне до прототип на подобен автомобил - нещо, което богатите му съперници са постигнали с много повече пари за много по-дълго време.

Компанията AutoX показа за първи път своето творение преди броени дни с едно дебютно видео, което демонстрира прототипа в действие.

Стилът и визията на автомобила не са нещо особено - просто използват един съществуващ модел на Lincoln MKZ 2017, но е оборудван със специалната технология на AutoX. Видно е, че колата се справя автономно с шофирането по улиците в района на Сан Хосе и то напълно успешно дори в неблагоприятни климатични условия в мъгливи дни и в тъмни нощи. Тези условия са предизвикателство за всеки друг самоуправляем автомобил. Изненадата, която Професор Х поднесе напоследък определено ще направи името му известно и ще насочи всички погледи към обещаващия нов проект в Силициевата долина. 

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: