Най-бързата камера в света може да заснема 5 трилиона снимки в секунда

Вероятно сте забелязали, че каквото и видео да направите то изглежда много по-забавно, когато е заснето в Slow Motion режим. Дори най-елементарни обекти и действия изглеждат много по-интересно, когато са снимани с повече кадри в секунда. Ако сте любители на този тип фотография вероятно ще ви е интересно да научите за новия проект на учени от Lunch University. Te създават най-бързата камера света, която сме виждали досега.

Устройството им е в състояние да записва над 5 трилиона (5 000 000 000 0000) кадри в секунда, което е доста впечатляваща стойност. При такава скорост учените могат да заснемат дори "движението на светлината по време на полет", съобщава Forbes. Камерата е в състояние да документира дори събития, които се случват в порядъка на 0.2 трилионни от секундата, което надвишава възможностите на човешкото око. Учените публикуваха и кратко видео на своя експеримент.

В самия клип се вижда демонстрация как камерата записва движението на група фотони върху лист хартия при скорост от над 1 млн. км./ч. Технологията използвана от най-бързата камера е коренно различна от начина, по който работят филмовите камери и сензорите на мобилните устройства. Възможността за запис на пет трилиона кадъра в секунда е впечатляващо постижение и за в бъдеще камерата ще стане част от много научни изследвания.



Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: