Amazon расте прекалено бързо. Но кой се притеснява от това?

Вчера Amazon отчете най-добрия си Prime Day. Според изчисления на Cowen и JPMorgan Chase гигантът е направил 1 милиард долара от продажби само за 30 часа.

И компанията набира все по-голяма скорост. Неотдавна стана ясно, че Amazon ще придобие веригата за здравословни храни Whole Foods за сумата от 13.7 милиарда долара.

 

Гигантът определено расте, а последните успехи станаха обект на изказвания на инвеститори, които повдигнаха опасенията, че Amazon става прекалено голяма.

Хедж фонд мениджърът Дъглас Кас заяви, че скоро може да предстои намеса на правителството по въпроса. По думите му в момента има ранни дискусии в законодателните камари във Вашингтон, свързани с евентуалната антитръстова опозиция срещу бизнес практиките на Amazon, вече направените стратегии за ценообразуване и разрастването на компанията, пише MarketWatch.

Компанията доминира при продажбата на книги, облачни услуги и електроника онлайн. А по всичко личи, че се насочва и към други категории. Господството на Amazon създава голям стрес за търговците на дребно, чиито проблеми се задълбочават въпреки опитите да наваксат.

Експертът коментира още, че някои демократи в Сената са започнали проучване на евентуалния негативен ефект на Amazon върху конкуренцията.

Инвеститорът смята, че правителствените "дискусии може би току-що са започнали", но вероятно няма да се стигне до сериозни крачки спрямо плановете за растеж Amazon.

Кас заяви, че заема къса позиция относно акциите на компанията, като коментира, че активите ще тръгнат надолу. Инвеститорът смята, че ценните книжа на гиганта могат да паднат с 10% в рамките на една нощ, след като пазарът разбере за преговорите.

Реклама

Представяме ви:

  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...
  • У нас идват инвеститори с визия

    В момента работим по 21 нови проекта на обща стойност над 834 млн. лв., които се очаква да разкрият над 2100 нови работни места, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в специално интервю за b2b Media....

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: