Четири градивни стъпки, ако те отхвърлят от мечтаната работа

Попитайте хиляда човека за десетте неща, които обичат да правят, за да забавляват. Само малка част биха отговорили “да си търся нова работа”.

Няма значение колко примамливо могат да звучат думите “Нает си”, процесът, за да стигнете до тях е почти винаги дълъг и скучен. А междувременно се налага да преодолявате отхвърлянията, които срещате по пътя.

 

Не са много хората, които могат с първото пуснато CV да получат работата, за която мечтаят. По-често срещани са историите на хора, които кандидатстват на повече от 20 места и все пак не получават положителен отклик.

Охвърлянето може да дойде в много различни варианти. Някои работодатели, дори не си правят труда да ти кажат защо не си одобрен, а други използват политиката “нека да сме любезни с кандидатите”, като им обещават предстоящо интервю, което всъщност никога не се реализира.

И разбира се, често срещани са и случаите, в които преминаваш през целия процес и множество интервюта, само за да разбереш, че работата е дадена под носа ти на някой друг.

Никой не обича да бъде отхвърлян и да чува откази. Най-малкото това води до чувство на раздразнение, а в краен вариант дори може да те нсакара да се съмняваш в себе си.

Въпреки това, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите негативните последствия на отхвърлянето. Дори можете да ги обърнете в една позитивна промяна за начина, по който търсите работа.

1. Отхвърлянето не винаги е лично

Когато чуем “Не, благодаря”, е лесно да го възприемемем лично. Мисли като “аз бях най-добрият кандидат за тази позиция” или “мечтаех за подобна възможност” не винаги са правилните, защото истината е, че нямаме представа какви качества или опит имат другите канидати. Независимо колко квалифицирани може да сте за работата, някой друг може да ви е победил просто защото има едно или две умения повече или пък малко повече опит.

Когато чуете “не” - това не променя стойността ви като човек или пък умението ви да се справите с подобен вид работа. Дали ще я получите или не, е чисто безнес решение и не се базира на личното мнение, така че и вие не го приемайте лично.

2. Използвайте несполуката, за да се вгледате в себе си

Докато се опитвате да вървите напред, не забравяйте да поглеждате и назад, за да видите нещата, които не са се получили и да разберете причината за тях. Например, ако кадидатствате за една определена позиция или опитвате в нова идустрия с цел да смените посоката на кариерата си и не получавате никакъв отклик, това може да е знак, че опитвате в грешната посока. Пробвайте с нещо друго или поне с различен подход.

Ако пък са ви канили на интервю няколко пъти от различни места и все се е случвало да не продължите напред, не е зле да се замислите какво точно говорите по време на тези интервюта и дали причината не би моглада да се крие в думите ви. Помислете как изглеждахте, какви жестове и мимики използахте, изглеждахте ли позитивно и показахте ли, че знаете къде отивате. Помислете дори за малките детайле като ръкостискания, стойка, отношение на учтивост и т.н.

Какво можете да направите по-добре, за да вдигнете нивото си и да увеличите шанса си да ви наемат?

3. Помнете своите постижения

Когато започнете да срещате отхвърляне е много лесно да започнете да гледате на себе си като на неуспешни хора. Не позволявайте тази мисъл да се загнезди в ума ви. Напротив, помнете вашите основни постижения във всяка позиция, на която сте били до момента. Но все пак, гледайте да са релевантни за съвременния свят и да не изтъквате нещо, което е спряло да се използва още през 90-те.

Не се осланяйте на минали постижения, мислейки си, че ще ви отворят бъдещи възможности, ако те не отговарят на съвремието. Фокусирайте се върху настоящите си умения и постижения и се оценете адекватно спрямо пазара на труда в момента. Когато имате точна и ясна представа за себе си и стойността си, ще можете да се насочите към правилните работни позиции, в които имате шанс да успеете наистина.

4. Гледайте към бъдещето

Запомнете, че това да търсите работа изиска много повече различни умения от просто да можете да я свършите. През цялото време ще ви се налага да подобрявате уменията си, а това става дори чрез проба-грешка. Опитайте се да гледате на всеки провал или отхвърляне като възможност да станете по-добри. Накрая ще успеете!

Реклама

Представяме ви:

  • Успешната компания на 21 век създава споделени стойности

    Д-р Марина Стефановае преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Паралелно със заетостта си в академичната област, Марина Стефанова е директор „Устойчиво развитие“ към Българс...
  • GDPR не е страшен

    В днешните дигитални времена ставаме свидетели как все повече личностната идентичност от физическа се измества към дигитална, коментира по повод новата регулация Християн Стоянов, мениджър „Бизнес развитие" в Канон България в специално инте...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: