Българин разработи софтуер за неуязвимо на хакерски атаки е-гласоподаване

Българинът Виктор Байчев, който живее в Берлин, заедно с още шестима колеги на Берлинския .deMocracy Hackathon, е разработил мобилно приложение за електронно гласуване на базата на платформата за умни договори Еthereum. Целта е да се подобри сигурността й, тъй като основният проблем със системата за гласуване в момента е, че е много уязвима, защото всичко е на централни сървъри.

Той вижда решението в блокчейн технологията, където всяко движение и транзакция се записват и са непроменими. Българинът и интернационалният му екип концептуализират и програмират мобилно приложение. То може да бъде свалено от всеки и създава уникален tocken за всеки идентифициран потребител и гласа му. Самото идентифициране може да бъде различно според устройството, на което е свален софтуерът – например пръстов отпечатък за iPhone, обяснява Байчев.

 

Приложението има и втори интерфейс, с който могат да се преброяват гласове и да се вадят различни статистики, което би било удобство за ЦИК, казва Байчев.

Прототипът на иновативното решение в готов, следващата стъпка е да се тества. “Тестът трябва да е на малък мащаб – например на местни избори и гласуването да е на 100% през това приложение”, обяснява Байчев. Инвестицията в такъв тест обаче не е малка и тъй като софтуерът вече е написан, тя трябва да бъде в хардуер, допълва той.

“Ние обаче сме готови да предоставим цялото решение да се използва в България, стига да има интерес, всичко е с отворен код. Разбира се, това би изисквало ресурс за доразработка и внедряване”, категоричен е Байчев.

След като беше прието от 2019 г. да има и онлайн гласуване за евродепутати, в момента Държавната агенция “Електронно управление” се е заела с пускане на процедури за проучване и анализ на световните практики в електронното гласуване. Анализът, за който са отделено малко под 40 хил. лв. (с ДДС) трябва да приключи до средата на октомври, а в понеделник се оказа, че за изпълнението му са подали оферти две фирми. Едната компания, подала оферта -“Ню Ай”, е собственост на Лондонско дружество и сред клиентите ѝ са български общини, Министерски съвет и Световната Банка, пише “Дневник”. Другият кандидат да проучи добрите практики е фирмата “Билдинг пропъртис холд”, която ще разработва сайта на бълагрското председателство на Съвета на ЕС.

След проучването, втората фаза на проекта след 1 януари 2018 г. ще включва и експериментално дистанционно електронно гласуване.

Междувременно в медиите се появи грешно тълкуване на пуснатата от Агенцията за електронно управление поръчка, според което става дума за поръчка за разработка и внедряване на системата. В действителност на този етап става въпрос само за проучване и тестове, след които вероятно през пролетта следващата година, ще може да бъде отворена процедура за разработката на системата.

 

Реклама

Представяме ви:

  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...
  • У нас идват инвеститори с визия

    В момента работим по 21 нови проекта на обща стойност над 834 млн. лв., които се очаква да разкрият над 2100 нови работни места, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в специално интервю за b2b Media....

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: