Одобрено е лекарство срещу рак

Според експертите това е “най-вълнуващото постижение”, с което може да се похвали съвременната медицина. Новият лек срещу левкемия е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата и се смята, че ще промени изцяло начина, по който се лекува заболяването.

Тази седмица дойде новината за пробив в лечението на едно от най-опасните и разпространени заболявания по света.  Американската агенция по храните и лекарствата одобри разработка на Novartis под името Kymriah, позната също и като “тисагенлеклюцел” tisagenlecleucel – лекарство, което ще се прилага в лечението на детската левкемия.

 

"Това е най-вълнуващото нещо, на което съм свидетел за целия ми живот", твърди д-р Тим Крайп, лекар-онколог, който е бил член на комитета, одобрил пускането на лекарството на пазара.

Лекарството на Novartis не е никак евтино. На пазара ще се появи за 475 000 долара, но се предполага, че отделните държави ще постигнат договореност с компанията и ще разработят финансов план в помощ на нуждаещите се пациенти.

Лечението, разработено от Novartis е един от двата нови революционни методи за лечение на левкемия, които се очаква да бъдат окончателно одобрени до края на годината. 

Другото лечение, което се счита за една нова и революционна стъпка е силно персонализирано и е познато под името CAR T-cell therapy. Представлява вид имунотерапия, която влияе върху имунната система като влияе директно върху раковите клетки. На практика ги отделя, коригира и ги връща обратно, а те на свой ред атакуват другите ракови клетки. Очаква се финално решение за CAR-T терапията, преди да навлезе масово. При проведените тестове резултатите показват, че от 101 пациента 36 са реагирали позитивно и са били повлияни от лечението – на практика ракът е изчезнал в рамките на 6-месечна терапия.

"Навлизаме в нова територия на медицинските иновации, при които е възможно клиентите да се препрограмират – техните клетки се препрограмират така, че да атакуват смъртоносните ракови образувания", коментира Скот Готлиб от Агенцията по храните и лекарствата. По думите му новите технологии за генна и клетъчна терапия имат потенциала да трансформират медицината и да създадат повратен момент в способността ни да лекуваме болести, считани за нелечими. “Това означава повече спасени животи”, казва Готлиб. 

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: