Одобрено е лекарство срещу рак

Според експертите това е “най-вълнуващото постижение”, с което може да се похвали съвременната медицина. Новият лек срещу левкемия е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата и се смята, че ще промени изцяло начина, по който се лекува заболяването.

Тази седмица дойде новината за пробив в лечението на едно от най-опасните и разпространени заболявания по света.  Американската агенция по храните и лекарствата одобри разработка на Novartis под името Kymriah, позната също и като “тисагенлеклюцел” tisagenlecleucel – лекарство, което ще се прилага в лечението на детската левкемия.

 

"Това е най-вълнуващото нещо, на което съм свидетел за целия ми живот", твърди д-р Тим Крайп, лекар-онколог, който е бил член на комитета, одобрил пускането на лекарството на пазара.

Лекарството на Novartis не е никак евтино. На пазара ще се появи за 475 000 долара, но се предполага, че отделните държави ще постигнат договореност с компанията и ще разработят финансов план в помощ на нуждаещите се пациенти.

Лечението, разработено от Novartis е един от двата нови революционни методи за лечение на левкемия, които се очаква да бъдат окончателно одобрени до края на годината. 

Другото лечение, което се счита за една нова и революционна стъпка е силно персонализирано и е познато под името CAR T-cell therapy. Представлява вид имунотерапия, която влияе върху имунната система като влияе директно върху раковите клетки. На практика ги отделя, коригира и ги връща обратно, а те на свой ред атакуват другите ракови клетки. Очаква се финално решение за CAR-T терапията, преди да навлезе масово. При проведените тестове резултатите показват, че от 101 пациента 36 са реагирали позитивно и са били повлияни от лечението – на практика ракът е изчезнал в рамките на 6-месечна терапия.

"Навлизаме в нова територия на медицинските иновации, при които е възможно клиентите да се препрограмират – техните клетки се препрограмират така, че да атакуват смъртоносните ракови образувания", коментира Скот Готлиб от Агенцията по храните и лекарствата. По думите му новите технологии за генна и клетъчна терапия имат потенциала да трансформират медицината и да създадат повратен момент в способността ни да лекуваме болести, считани за нелечими. “Това означава повече спасени животи”, казва Готлиб. 

Реклама

Представяме ви:

  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...
  • У нас идват инвеститори с визия

    В момента работим по 21 нови проекта на обща стойност над 834 млн. лв., които се очаква да разкрият над 2100 нови работни места, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в специално интервю за b2b Media....

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: