Паневропейски етичен кодекс за колекторската индустрия ще бъде обсъден в България

Федерацията на европейските национални колекторски асоциации (FENCA) работи по създаване на Паневропейски етичен кодекс – идеята е провокирана от предстоящата промяна в Регламента за защита на личните данни през май 2018

 

 FENCA Congress Sofia 2017 – една от най-важните европейски браншови срещи в сферата на събиране и изкупуване на вземания, която тази година, за първи път, ще се проведе в България. Тридневното събитие започва на 27 септември в Хотел Хилтън София. Бойко Атанасов – зам.-министър на финансите, Ървин Фолкнър – президент на Фенка, Марвин Рамке – управляващ директор на EOS Group за Централна и Източна Европа са само част от говорителите, които ще представят предизвикателствата, развитието на колекторския бизнес, добри практики, както и насоки за работа в бранша. На 15-тото издание на конгреса, гостувал на едни от най-големите европейски столици до момента, се очакват над 200 професионалисти от бизнеса, както и от съпътстващите го сфери. Домакин на срещата е Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), което идва като поредния атестат за целенасочените усилия на организацията да наложи добри практики за работа в индустрията.

 Една от водещите теми ще бъде промяната в Регламента за защита на лични данни (която ще влезе в сила през  Май 2018) както и създаването на Европейски етичен кодекс. "Регламентът съществено ще промени бизнес обстановката на ЕС по отношение на защита на данните, което ще доведе до преразглеждане на вътрешните процедури на компаниите в сферата на събиране на вземания (в ЕС и извън него). Федерацията има за цел да подготви колекторските агенции за предстоящите промени и решението, което предлага е създаване на Паневропейски етичен кодекс за индустрията, който ще кореспондира с промените в регламента.“, казва в интервю за италианското издание Credit village magazine Ървин Фолкнер, президент на FENCA.

Колко важна е репутацията и какъв е имиджът на индустрията по събиране и изкупуване на вземания е друг акцент в събитието. “Нашият бранш е ключов за доброто финансово здраве на всяка икономика и е много важно да вършим работата си коректно и прозрачно за обществото”, казва Райна Миткова, председател на АКАБГ и член на борда на FENCA.

„Финансовата култура е най-добрата превенция на задлъжнялостта“ е темата на кръгла маса, която ще се проведе в рамките на FENCA Congress Sofia 2017 – 28 септември 2017 (четвъртък) с начален час 10:00.

Александер Грилихес – „През последните години АКАБГ работи много усилилено в посока за повишаване на финансовата култура на потребителите. От редовните проучвания на задлъжнялостта на домакинствата и бизнеса, които правим, е видно, че неумението да боравим с личните си финанси е една от основните причини за изпадане в дълг. За нас е удовлетворяващо да отчетем, че тенденцията е положителна – с малко, но се покачва броя на хората с по-добра финансова култура.“ 

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: