Американски градове в надпревара да “задомят” гиганта Амазон

Около 50 северноамерикански града се борят да станат следващият дом на ИТ гиганта Амазон, който обяви по-рано този месец, че ще изгради втората си централа на ново място, което все още не е избрано.

В новото седалище, наречено HQ2, интернет гигантът ще разкрие до 50 000 нови работни места, което прави офертата особено актрактивна. Ето защо е определяна като една от най-големите корпоративно-граждански възможности в последните години от американската история.

 

Кметовете на метаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Торонто набързо излязоха с предложения защо Амазон трябва да избере техните градове.

Един малък тексаски град, наречен Фриско, пък обяви, че ще отиде там, където отиде и  компанията. В интервю за "Ню Йорк Таймс" кметът на Фриско Джеф Чейни заяви, че ще построи града около Амазон.

"Нашият град е изграден едва на около 60%, така че имаме много земя, на достъпни цени, където можем тепърва да застроим. Ние сме в надпреварата, за да спечелим, ние сме новатори, ние сме мислители напред и освен това сме сериозни”, обяви Чейни.

Чейни вече е изпратил видео обръщение до Амазон, в което предизвиква гиганта с думите: ”Амазон, вие развивате бизнеса си и ние искаме да растем с вас”.

Изграждането на 40% от града около една компания звучи като предложение за публично-частно партньорство от следващо ниво и би могло да се окаже, че е точно това, което Амазон търси. Две десетилетия по-късно след като интернет гигантът премести първото си седалище в Сиатъл, сега може да се види как доминира огромна част от града.

Анализ на "Сиатъл Таймс" твърди, че Амазон притежава толкова офис площи, колкото следващите 40 най-големи работодатели в града притежават общо. А присъствието на Амазон в Сиатъл продължава да се разраства. Отпечатъкът на компанията се очаква да нарасне от 8.1 милиона квадратни метра на над 12 милиона квадратни метра до 2022 година. 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: