Американски градове в надпревара да “задомят” гиганта Амазон

Около 50 северноамерикански града се борят да станат следващият дом на ИТ гиганта Амазон, който обяви по-рано този месец, че ще изгради втората си централа на ново място, което все още не е избрано.

В новото седалище, наречено HQ2, интернет гигантът ще разкрие до 50 000 нови работни места, което прави офертата особено актрактивна. Ето защо е определяна като една от най-големите корпоративно-граждански възможности в последните години от американската история.

 

Кметовете на метаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Торонто набързо излязоха с предложения защо Амазон трябва да избере техните градове.

Един малък тексаски град, наречен Фриско, пък обяви, че ще отиде там, където отиде и  компанията. В интервю за "Ню Йорк Таймс" кметът на Фриско Джеф Чейни заяви, че ще построи града около Амазон.

"Нашият град е изграден едва на около 60%, така че имаме много земя, на достъпни цени, където можем тепърва да застроим. Ние сме в надпреварата, за да спечелим, ние сме новатори, ние сме мислители напред и освен това сме сериозни”, обяви Чейни.

Чейни вече е изпратил видео обръщение до Амазон, в което предизвиква гиганта с думите: ”Амазон, вие развивате бизнеса си и ние искаме да растем с вас”.

Изграждането на 40% от града около една компания звучи като предложение за публично-частно партньорство от следващо ниво и би могло да се окаже, че е точно това, което Амазон търси. Две десетилетия по-късно след като интернет гигантът премести първото си седалище в Сиатъл, сега може да се види как доминира огромна част от града.

Анализ на "Сиатъл Таймс" твърди, че Амазон притежава толкова офис площи, колкото следващите 40 най-големи работодатели в града притежават общо. А присъствието на Амазон в Сиатъл продължава да се разраства. Отпечатъкът на компанията се очаква да нарасне от 8.1 милиона квадратни метра на над 12 милиона квадратни метра до 2022 година. 

Реклама

Представяме ви:

  • Защо точно ти?

    Джеймс Рийд е председател на REED, консултантска компания за подбор на персонал с над 3500 служители по цял свят, и редовен медиен коментатор по въпросите за пазара на труда и работата; участвал е в BBC News, Sky News, CNN, CNBC, London Live, Bloombe...
  • Ноеми Пап: Банките се развиват бурно и въвеждат иновации

    През следващата година ще бъдат вложени 60 млрд. евро в ИТ процеси и продукти, кибер сигурност и т.н. вътре в самите банки, коментира Ноеми Пап в специално интервю за b2b Media.  Тя беше основен говорител в Межуднародния финансов форум  #NE...
  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: