Финансовият сектор се огъна под натиска на криптовалутите

От речта на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на конференция на Bank of England научаваме, че МВФ не изключва използването на блокчейн в платежните средства на фонда.

Изказването е революционно по много причини и показва, че:

 

  • - Банкерите и сериозните международни регулатори вече се подготвят за големите промени, които идват от света криптовалутите и блокчейн технологиите.
  • - Лагард не счита криптовалутите за заплаха спрямо традиционния модел

- Статуквото вече открито споменава разпадането на традиционния банков модел

- Заиграват с идеята за собствени електронни валути (централно-банкирани), като Лагард допуска електроните пари изцяло да заменят книжните

В същото време японските банки са сформирали консоциум за създаването на собствена електронна валута.

Кристин Лагард прогнозира също идването на деня, когато роботите ще играят много по-голяма роля в управлението на икономиката.

По време на конференцията на Bank of England тя заяви, че изкуственият интелект се развива бързо. Дори най-добрите световни играчи не могат да надминат компютрите, които биха могли да се самообучат и да разработят по-добри стратегии.

“След няколко десетилетия може да открием, че интелигентните машини подпомагат и управлението на нашите централни банки”, допусна Лагард. 

Реклама

Представяме ви:

  • Криптовалутите ще свържат борсите и банките

    Повече ексчейнджи ще бъдат напълно регулирани и ще си партнират с финансови и държавни органи, коментира Паскал Таларидаот Джарвис Едж (Jarvis Edge) в специално интервю за b2b Media. Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионале...
  • Успешната компания на 21 век създава споделени стойности

    Д-р Марина Стефановае преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Паралелно със заетостта си в академичната област, Марина Стефанова е директор „Устойчиво развитие“ към Българс...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: