Правилото за “двете пици” на Джеф Безос се потвърждава

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос знае добре как се управлява един технологичен гигант. Той често споделя свои лидерски съвети и един от тях е така нареченото правило за “двете пици” или как да престанете да правите безплодни съвещания.

Безос нарича безплодни тези събирания, на които служителите са твърде много, за да водят конструктивен диалог. Неговата цел е да направи всяко съвещание ефективно и затова внимателно е проучвал коя е точната бройка хора, които трябва да участват, за да се произведе резултат.

 

Според него мярката е проста - толкова, колкото могат да се нахранят с две пици. Ако съберете огромен отряд от свои подчинени и им дадете думата - губите и ефективността, и креативността, смята Безос. Работата в по-малки групи води по-често до иновативни идеи, споделя той. Затова Безос е поставил правило в своята компания: на съвещанията ще се събират само толкова души, колкото ще се нахранят с две пици. Правилото на Безос вече е популярно и извън Amazon и наскоро беше потвърдено от Д-р Ейдриан Фурнам - професор по психология в University College Лондон.

Реклама

Представяме ви:

  • Мечтата да пресъздадеш Марлене Дитрих

    Вера Шандел е една от трите съвременни български емблеми на суинг музиката, които познаваме от триото  Sentimental Swingers. Франкофон по душа, родена в Кюстендил, израснала в Алжир, с кариера на финансист, от 2010 г. е на сцената. Избира музика...
  • Надя Маринова: Битката за талантите се води на много нива

    По време на конференция за Employer Branding на 24 ноември 2017 в Експо хотел София ще се дискутират най-добрите стратегии за управление на бранд репутацията, за изжраждане на работодателския имидж и най-успешно въведените програми за устойчиво разви...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: