Правилото за “двете пици” на Джеф Безос се потвърждава

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос знае добре как се управлява един технологичен гигант. Той често споделя свои лидерски съвети и един от тях е така нареченото правило за “двете пици” или как да престанете да правите безплодни съвещания.

Безос нарича безплодни тези събирания, на които служителите са твърде много, за да водят конструктивен диалог. Неговата цел е да направи всяко съвещание ефективно и затова внимателно е проучвал коя е точната бройка хора, които трябва да участват, за да се произведе резултат.

 

Според него мярката е проста - толкова, колкото могат да се нахранят с две пици. Ако съберете огромен отряд от свои подчинени и им дадете думата - губите и ефективността, и креативността, смята Безос. Работата в по-малки групи води по-често до иновативни идеи, споделя той. Затова Безос е поставил правило в своята компания: на съвещанията ще се събират само толкова души, колкото ще се нахранят с две пици. Правилото на Безос вече е популярно и извън Amazon и наскоро беше потвърдено от Д-р Ейдриан Фурнам - професор по психология в University College Лондон.

Реклама

Представяме ви:

  • Защо точно ти?

    Джеймс Рийд е председател на REED, консултантска компания за подбор на персонал с над 3500 служители по цял свят, и редовен медиен коментатор по въпросите за пазара на труда и работата; участвал е в BBC News, Sky News, CNN, CNBC, London Live, Bloombe...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: