Защо всички обичат крипто валутите

Първичните предлагания на крипто валути набраха пет пъти повече средства през 2017-а година спрямо дяловото финансиране за блокчейн компании.

Точно както митичният златен фонтан, така бликат парите, когато става въпрос за първични публични предлагания на крипто валути. Всички са готови и са жадни за печалби.

С това може да се обясни и сумата от 5 милиарда долара, набрана по този начин през 2017 година. В сравнение с едва един милиард долара, които са получили компании, свързани с разработването на блокчейн технологии по традиционния начин чрез дялово финансиране.

 

Водещите финансови новини по света са пълни със заглавия за Tezos, EOS и Filecoin, всяка от които е набрала стотици милиони, но има и дълга редица от други нови проекти, които се предполага, че ще направят технологията и крипто валутите, достъпни за масите.

Част от пуснатите първично през 2017 година крипто валути вече имат забележителна пазарна капитализация. Говорим за цифри от порядъка на 70 милиарда долара. Този огромен бум през миналата година се дължи отчасти на първичните публични предлагания и на необичайната активност, която те провокираха във финансовите води на Дивия Запад.

Ето и някои красноречиви данни:

През първото тримесечие на 2017 година 19 първични предлагания са привлекли около 21 млн долара, докато в последното тримесечие 500 са завършили с привлечени почти 3 милиарда долара. Сподер изданието CB Insights, през 2017 има вложен пет пъти повече капитал в подобни първични предлагания, отколкото в стартъпи, които разработват блокчейн.

Ще трябва да почакаме, за да видим дали същата тендениция ще продължи и през настоящата година и точно колко от 800-те подготвяни първични предлагания ще са толкова успешни. Някои от тях със сигурност ще се провалят.

Но и със сигурност можем да говорим за нов феномен, който се открои през 2017-а - иновациите и финансовите ползи от тях вече са достъпни за масите. Мнозина, които не се числят към клуба на милиардерите вече могат и поемат рискове като инвестират в първични публични предлагания на крипто валути. Ефектите през 2018-а са почти непредсказуеми и този пазарен сегмент ще остане наблюдаван отблизо и с интерес от медии, анализатори, играчи и обикновени “кандидати” за печалба. 

Реклама

Представяме ви:

  • Кайли Дженър: Най-младият милиардер

    Как Кайли Дженър изкарва милионите си, се питат мнозина, виждайки нейния безспорен разцвет. Тя не само се доближава стремглаво до позицията на най-младия самоизградилсе млиардер, но е първа по притежания в богата фамилия Кардашиян-Дженър. Споре...
  • Криптовалутите ще свържат борсите и банките

    Повече ексчейнджи ще бъдат напълно регулирани и ще си партнират с финансови и държавни органи, коментира Паскал Таларидаот Джарвис Едж (Jarvis Edge) в специално интервю за b2b Media. Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионале...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: