Българските обичаи и занаяти плениха 200 делегати на ЕС

На традиционния български празник 1-ви март, над 200 делегати на Европейския съюз имаха възможността да се запознаят с най-характерните обичаи и занаяти, част от българската народна традиция.

Събитието „Улица на занаятите „Песента на колелетата“ се проведе в Национален дворец на културата. То е първо от поредицата събития, посветени на умението на българския народ да съхрани отличителните си обичаи и изконните си традиционни обреди и е отбелязано в културния календар на Българското председателство на ЕС.

 

Целта на „Улица на занаятите „Песента на колелетата“ е да занимае отблизо гостите си с частица от древните и пъстри традиции на България и да покаже нагледно как вековните умения в занаятите и фолклора се претворяват с много талант и любов от съвременните българи. Името „Песента на колелетата“ е вдъхновено от едноименния шедьовър на класика на българската литература Йордан Йовков (1924). Посланието на инициативата, е че България е пазителка на безценно наследство, което може да бъде видяно и почувствано от всички чуждестранни гости на страната ни. 

В рамките на представянето влизат общо 4 събития през март и април, включващи демонстрации на българския фолклор и на традиционни български занаяти. Гостите ще имат възможност да се включат в реалния процес на създаване и изработване на характерните изделия.

Откриването на „Улицата на занаятите“ на 1-ви март беше с акцент върху изкуството на мартениците и значението на този символ за българите. На 20-и март, 2018 г. е предвидена демонстрация на българския занаят – тъкачество. 10-и април, 2018 г. ще запознае делегатите на ЕК с българския фолклор, чрез ритми, изпълнени от  майстор-гайдар. На 30-и април на Улицата на занаятите ще бъде представено грънчарството

Българските обичаи и занаяти плениха 200 делегати на ЕС

Реклама

Представяме ви:

  • Blockchain ще навлезе в почти всички области на живота

    Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,  партньор и главен съветник по технологичните въпроси в Джарвис ООД, в специално интервю за b...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: