Блокчейн иновациите: Топ 5 предимства

Паскал Таларида, изпълнителен директор на Jarvis Edge

Интересът към блокчейн технологиите нараства лавинообразно. И то основно заради биткойн, една от основните крипто валути. Макар да са най-нашумели в момента, те далеч не са всичко, което блокчейн технологиите могат да ни предложат. Блокчейн е революционна система за промени във всички дигитални аспекти на живота ни, като именно тя внася и първите сериозни технологични промени в иначе консервативния финансов сектор. Защо е толкова важно? Защото системата гарантира прозрачност, бързина, сигурност при обмена на информация и възможност за проследяване на финансови транзакции.

И така, блокчейн се развива, но ето петте топ предимства, които ще му дадат енергия през тази година.

 

  1. Верига на доставките – бързо, лесно, сигурно

Създаването, транспортирането, дистрибуцията и продажбата на един продукт е доста труден и бавен процес, при който се изискват множество договори, посредници  и постоянен обмен на информация между страните. Умните договори на блокчейна, за щастие, ни спасяват от тези проблеми – те програмират нужните за бизнеса действия в договорите и предпазват от човешки грешки. Тоест всичко от изпращането на дадения продукт до дистрибутора, през плащането на транспортните услуги, до продажбата към клиент става прозрачно и лесно проследимо от всяка една страна. По този начин, вместо да се доверяваме на сляпо на отсрещната страна при покупка или продажба, си гарантираме прозрачност и сигурност на процеса. 

  1. Финансови услуги

Най-засегнат от навлизането на блокчейна в ежедневието ни е финансовият сектор. Умните договори осигуряват бързи и сигурни транзакции, а прозрачността на блокчейна го прави перфектната превенция срещу кражби, нередности и пране на пари. Блокчейн технологиите създадоха автономен и дигитализиран финансов пазар, в който потребителите се свързват един с друг и посредниците могат да бъдат премахнати.

  1. Споделени ресурси

През последните 10 години пазарът на споделеното имущество претърпя огромно развитие и, с прекрасни примери като UBER до Airbnb, споделянето на ресурси се превръща в ежедневна практика.Благодарение на умните договори и капацитета за споделяне на данни в блокчейна, този бранш ще получи още повече енергия през тази година. Блокчейн например дава възможност на потребителите  да продават неупотребяваното пространство на хард диска си, за да могат хора, които имат нужда от допълнително пространство да го ползват в облака.По този начин бизнес начинанията не само се ускоряват, но и се подобрява качеството им. 

  1. Доказателство за собственост

Сред най-наболелите проблеми на днешната икономика е този за кражбите и измамите – когато става въпрос за управление на собствеността. Той е породен основно от факта, че масово документите за притежание на дадена стока са на хартиен носител, който във всеки един момент може да се окаже изгубен, фалшифициран или унищожен.  Блокчейн технологиите в този случай помагат много, тъй като в тези системи всяко събитие е практически невъзможно да бъде подправено.

  1. Анонимност и поверителност

Това, което спира блокчейн да стане средство на масова употреба е видимостта на транзакциите,  която ги прави непрактични за ежедневни плащания. По тази причина криптовалути като ZCash навлизат в пазара с пълна сила и набират популярност сред потребителите. Този процес обаче е силно регулиран, и с право, тъй като анонимност без регулации може лесно да доведе до пробиви в борбата с наркотрафика, прането на пари и тероризма.

Реклама

Представяме ви:

  • Трудностите при стартиране на собствен бизнес

    Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес. Според Павел Хрис...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: