Майката на Осама бин Ладен проговори за първи път публично

За първи път майката на Осама бин Ладен, Алиа Ганъм, даде интервю пред Мартин Чулов от The Guardian. Разговорът се е състоял в Джеда, Саудитска Арабия. Интервюто е забележително, защото бин Ладен, архитектът на терористичните атаки от 11 септември и майка му са били изключително близки.

Ганъм разказва,че Бин Ладене бил "много добро дете” - “той ме обичаше толкова много”, казва тя. Жената твърди, че е разведена от Мохамед бин Ладен, богатиятпатриарх на семейство Бин Ладен, още когато Осама е бил на 3 г. Осама е единственото дете от брака им.

 

Мохамед бин Ладен има 53 други деца от около 20 съпруги. Той умира в самолетна катастрофа, когато Осама е на 10 години.

Вторият съпруг на Ганъм Мохамед ал-Атас е човекът, отгледал Осама.

Ганъм проговаря пулично за първи път. Въпреки, че е имало много опити да бъде интервюирана, едва сега саудитското правителство, водено от 32-годишния Саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман, е дал опозволение за това. 

Саудитският интерес да разреши интервюто е ясен: управляващите искат да покажат, че Бин Ладен не е получил държавна подкрепа от Саудитска Арабия, независимо от твърденията в текущия съдебен процес, заведен от семействата на жертвите от 11 септември. 

Изданиетоотбеляза, че по време на интервюто са присъствали и саудитски държавници.

В интервюто майката на Бин Ладен обвинява външни лица като палестинския наставник на Бин Ладен, Абдула Азам, че е "промил мозъка" на сина йи го е привлякъл в джихадитството, когато Бин Ладен е бил младеж.

Ганъм казва, че през първите 48 часа след атентатите от 11 септември тя научила, че синът й Осама е отговорен и твърди, че ебила “шокирана" ... “Всички се срамувахме от него.Знаехме, че всички ние ще трябва да понесем ужаснипоследствия”, разказва тя. 

Ганъм поддържа връзка с трите вдовици на Бин Ладен, които са оцелели през 2011 г. след американската военноморска операция, при която беше убит лидера на Ал Кайда в Аботабад, Пакистан. Сега те живеят в Саудитска Арабия, но не могат да напускат страната.

Реклама

Представяме ви:

  • Как се пише рекламно послание, което работи

    Дрейтън Бърд е една от най-значимите фигури в областта на директния маркетинг и реклама за последния четвърт век. Има 52 години практически опит в онлайн и офлайн маркетингa. През 2003-та година „Chartered Institute of Marketing” определя Дрей...
  • Емоции, динамика и истинска удовлетвореност

    Здраво стъпила на земята дама, перфекционист, който винаги изпипва всичко до последния детайл и неуморим генератор на идеи, Ива е част от екипа, който изгражда присъствието на Банка ДСК в социалните медии и съвестно отговаря на всички Ваши въпроси. З...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: