Нарастват руските хакерски атаки преди междинните избори в САЩ

Технологичният гигант Microsoft разкри нови опити за хакерски атаки от страна на Русия, насочени към политическите кръгове в САЩ преди междинните избори през ноември.

Компанията съобщи, че група, обвързана с руското правителство, е създала фалшиви уебсайтове, които изглежда са заблудили две американски консервативни организации: института Хъдзън и Международния републикански институт. Три други фалшиви сайтове изглеждат така, сякаш принадлежат към Сената на САЩ.

 

В същото време официални руски лица отхвърлиха обвиненията като неоснователни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се позова на липсата на подробности за атакитеи заяви, че не е ясно "кой е въпросният хакер" и как може да наруши избирателната система в САЩ.

Опитите за пробиви са подобни на руските хакове преди изборите през 2016 г., които според американските разузнавателни служби са помогнализа избирането на Доналд Тръмп.

“Този път, атаките не са в полза на конкретна политическа партия, а по-скоро са фокусирана върху опитите за нарушаване на демократичните принципи", заяви в интервю Брад Смит, президент на технологичната компания.

Смит каза, че няма доказателства, хакерите да са успели да убедят някого да кликне върху фалшивите сайтове, а това би означавало да стане жертва на компютърна инфилтрация, скрито наблюдение и кражба на данни. Експерти обаче съветват политическите централи да бъдат бдителни по отношение на атаките с имейли, чийто автор не познават или имат допълнително някого в “копие”. Според технологичния гигант демократичните общества провокират яростта на авторитарните правителства и затова са обект на подобни атаки.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: