Тръмп слага край на НАФТА и договаря нова сделка с Мексико

Президентът Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия и да го нарече по нов начин - "Търговско споразумение между Съединените щати и Мексико" - име, което изключва третия партньор на НАФТА, Канада.

Тръмп направи уточнението след като беше обявено, че САЩ и Мексико са постигнали споразумение, което би могло да доведе до преразглеждане на 24-годишния пакт за търговия. Според американския президент стария пакт е “бедствие”, което служи за ликвидиране на работни места. Подробностите по споразумението между САЩ и Мексико се очаква да бъдат разкрити в следващите часове.

 

Президентът заяви, че му предстои да разговаря и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Тръмп заяви: "Ако искат да договарят справедливо, ние също ще го направим”.Той заплаши, че ще обложи вноса на канадски автомобили, за да увеличи натиска върху правителството на страната.

Тръмп допуска и двата варианта за договаряне с Канада - както да се подпише отделна сделка, така и да бъдевключена в новия пакт.

Мексиканският президент Енрике Нието заяви, че се надява, Канада в крайна сметка да бъде включенав сделката. А говорител на канадския външен министър, коментира, че страната му е била в постоянен контакт с преговарящите. По думите му: “Правителството ще подпише само една нова сделка, която е добра за Канада и е полезна за средната класа”.

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...
  • Кайли Дженър: Най-младият милиардер

    Как Кайли Дженър изкарва милионите си, се питат мнозина, виждайки нейния безспорен разцвет. Тя не само се доближава стремглаво до позицията на най-младия самоизградилсе млиардер, но е първа по притежания в богата фамилия Кардашиян-Дженър. Споре...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: