Тръмп слага край на НАФТА и договаря нова сделка с Мексико

Президентът Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия и да го нарече по нов начин - "Търговско споразумение между Съединените щати и Мексико" - име, което изключва третия партньор на НАФТА, Канада.

Тръмп направи уточнението след като беше обявено, че САЩ и Мексико са постигнали споразумение, което би могло да доведе до преразглеждане на 24-годишния пакт за търговия. Според американския президент стария пакт е “бедствие”, което служи за ликвидиране на работни места. Подробностите по споразумението между САЩ и Мексико се очаква да бъдат разкрити в следващите часове.

 

Президентът заяви, че му предстои да разговаря и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Тръмп заяви: "Ако искат да договарят справедливо, ние също ще го направим”.Той заплаши, че ще обложи вноса на канадски автомобили, за да увеличи натиска върху правителството на страната.

Тръмп допуска и двата варианта за договаряне с Канада - както да се подпише отделна сделка, така и да бъдевключена в новия пакт.

Мексиканският президент Енрике Нието заяви, че се надява, Канада в крайна сметка да бъде включенав сделката. А говорител на канадския външен министър, коментира, че страната му е била в постоянен контакт с преговарящите. По думите му: “Правителството ще подпише само една нова сделка, която е добра за Канада и е полезна за средната класа”.