Заплахата от урагана Флорънс стана реалност

Заплахата, за която говорим от дни, стана реалност. Ураганът Флорънс удари с пороен дъжд и силен вятър. Преливащите като реки улици носят опасни предмети и каквото е останало по пътищата в Северна Каролина.

Ураганът, който в последните часове остана от Категория 2, стигна крайбрежните градове, както беше прогнозирано късно в четвъртък, но и с леко изменение в курса си като центърът на циклона се премести на север и евенутално ще достигне сушата по-късно от очакваното.

Има доста телевизионни екипи, които с риск за живота си остават на мястото на бедствието, за да заснемат отблизо стихията. 

 

Метеорологичната станция в Атлантик бийч отчита количеството вода, която се излива за денонощие, а в Каролина Бийч, северният край на града вечее напълнозатрупан. Много райони са опустошавани от силните ветрове на урагана с пориви до 150 км в час.

Метеоролозите напомнят на хората, че това,което прави Флорънс изключително опасен, са потенциално смъртоносните бури и очакваните тежки наводнения.

Прогнозите са, че Флорънс щесе движи бавно, докато сърцето на урагана се приближава към Северна и Южна Каролина. Поройните дъждове ще се изсипват най-малкото три денонощия. 

Междувременно расте броят на лишените от електричество населени места.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди: "Не се отпускайте,не се успокоявайте. Останете нащрек. Това е мощна и смъртоносна буря. Днес заплахата се превръща в реалност.”

“Размерът на урагана е това, което го прави толкова опасен", каза директорът на Националния център за ураганите Кен Греъм. "Колкото по-голяма и по-бавна е бурята, толкова по-голяма е заплахата и въздействието от нея.”

Когато бурята наближи, президентът Доналд Тръмп заяви, че първите екипи са “в готовност”.

Училищата и бизнесите затвориха на много места, а авиокомпаниите анулираха над 1500 полета. Наближаването на Флорънс към брега безспорно създаденапрежение, както сред хората, така и сред властите, които не спират да предупреждават колко смъртоносна може да бъде стихията.

Метеоролозите казват, че е твърде рано да се определи каква роля играе глобалното затопляне за формирането на урагана, ако има такова. Предишните изследвания обаче показаха, че най-мощните урагани се засилват, поради климатичните промени.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: