Ураганът Майкъл се усилва и се насочва към Северна Флорида

Издадени са заповеди за принудителна евакуация, заради очаквания опустошителен удар по крайбрежието, тъй като ураганът Майкъл увеличи силата си и достигна категория 2 в топлите води на Мексиканския залив.

Според ловец на урагани, който е бил в окото на бурята в Куба скоростта на вятъра се повишава с напредването на бедствието към бреговете на САЩ. Вятърът вече е достигнал скорост от 155 км/ч и се очаква да се превърне в "голям" ураган с ветрове, достигащи около 178 км/ч.

 

Губернатор Рик Скот предупреди хората в северозападната част на Флорида, че "чудовищният ураган" е само на няколко часа, като поражда смъртоносни рискове от силни ветрове, буря и валежи.

Прогнозите показват, че части от блатиститеи слабо населени места  на Флорида ще бъдат ударени, но Майкъл може да се придвижи с мощни дъждове и към Алабама, Джорджия, двете Каролини и Вирджиния в сряда вечер и в четвъртък.

Майкъл не успя да засегне силно Карибите, но мощни дъждове се очакват в западната част на Куба, които може да предизвикат поройни наводнения и свлачища в планинските райони.

Държавните агенции в Ел Салвадор, Хондурас и Никарагуа съобщиха за 13 смъртни случая от сринати покривиилиотнесени хора от придошлите реки. Шест души са загиналив Хондурас, четири в Никарагуа и трима в Ел Салвадор.

Във Флорида е обявено извънредно положение за 35 окръга, активирани са стотици служители на Националната гвардия и се предприема принудителна евакуация. 

За целият щат Алабама е обявено извънредно положение. Губернаторът Кей Айви предупреди за прекъсвания на електрозахранването и други предстоящи проблеми,  а синоптиците допускат и появата на торнадо.

Няма да има отворени убежища в окръг Уакула, предупредиха властите, тъй като те могат да бъдат защита само за урагани с най-високи ветрове под 178 км/ч. Очаква се Майкъл да бъде още по-силен, и затова жителите са принудени да се евакуират във вътрешността на страната.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: