Ураганът Майкъл се усилва и се насочва към Северна Флорида

Издадени са заповеди за принудителна евакуация, заради очаквания опустошителен удар по крайбрежието, тъй като ураганът Майкъл увеличи силата си и достигна категория 2 в топлите води на Мексиканския залив.

Според ловец на урагани, който е бил в окото на бурята в Куба скоростта на вятъра се повишава с напредването на бедствието към бреговете на САЩ. Вятърът вече е достигнал скорост от 155 км/ч и се очаква да се превърне в "голям" ураган с ветрове, достигащи около 178 км/ч.

 

Губернатор Рик Скот предупреди хората в северозападната част на Флорида, че "чудовищният ураган" е само на няколко часа, като поражда смъртоносни рискове от силни ветрове, буря и валежи.

Прогнозите показват, че части от блатиститеи слабо населени места  на Флорида ще бъдат ударени, но Майкъл може да се придвижи с мощни дъждове и към Алабама, Джорджия, двете Каролини и Вирджиния в сряда вечер и в четвъртък.

Майкъл не успя да засегне силно Карибите, но мощни дъждове се очакват в западната част на Куба, които може да предизвикат поройни наводнения и свлачища в планинските райони.

Държавните агенции в Ел Салвадор, Хондурас и Никарагуа съобщиха за 13 смъртни случая от сринати покривиилиотнесени хора от придошлите реки. Шест души са загиналив Хондурас, четири в Никарагуа и трима в Ел Салвадор.

Във Флорида е обявено извънредно положение за 35 окръга, активирани са стотици служители на Националната гвардия и се предприема принудителна евакуация. 

За целият щат Алабама е обявено извънредно положение. Губернаторът Кей Айви предупреди за прекъсвания на електрозахранването и други предстоящи проблеми,  а синоптиците допускат и появата на торнадо.

Няма да има отворени убежища в окръг Уакула, предупредиха властите, тъй като те могат да бъдат защита само за урагани с най-високи ветрове под 178 км/ч. Очаква се Майкъл да бъде още по-силен, и затова жителите са принудени да се евакуират във вътрешността на страната.

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: