Ужасяващият ураган Майкъл напредва към Флорида

От 100 г.насам Майкъл е първият ураган с подобна мощ от категория 4, който удря щата

"Ние сме пред нова заплаха", съобщи Националният център за ураганите. ”Историческипогледнато от 1851 г. насам не е имало ураган от категория 4, който дае удрял Флорида”, казаха експертите и го нарекоха най-ужасяващото бедствие от векове.

В последните часове ураганът Майкъл доби ужасяващата ярост и наближава Флорида с катастрофално силни ветрове от над 180 км в час. Очертава се като най-мощната буря, връхлитала района в последните 100 години. Под заплаха са рибарски селища, военнибази и множество крайбрежни градове.

Над 375 000 души по крайбрежието на залива бяха принудени да се евакуират, докато Майкъл започна да връхлита бреговата линия с тропически ветрове, дъждовеи силни вълни.

Все още центърът на урагана не е достигнал сушата, но се очаква и това да стане в следващите часове.

Неочакваното бързо бедствието се разви от тропическа буряпрез уикенда,достигайки до ураган категория 4, черпейки сила от топлите води вЗалива.

Очаква се Майкъл да премине през Флорида и да се придвижи към Джорджия рано в четвъртък. Синоптицитезаявихаче е възможно да сеотприщят поройни дъждове и силниветрове дори до двете Каролини, които все още се възстановяват от епичното наводнение на урагана Флорънс.

Няколко часа преди пристигането на бурята на сушата, вълни от океанавече заливаха доковете в близост до Панама сити.

Много евакуирали се търсят убежище на около 25 мили от брега, но районът е с много дъбови и борови дървета и опасността те да паднат и да причинят прекъсвания на електрозахранването е реална. 

Военната база южно от град Панама сити също беше евакуирана, тъй като се очаква сърцето на бурята да удари именно там.

Като предпазна мярка самолетите от базата, които включват и изтребители F-22, излетяха на стотици километри.

Евакуациите обхванаха 22 окръга от Флорида, но властите се опасяват, че много от гражданите са пренебрегнали призивите да напуснат домовете си. Прогнозите са, че щетите от урагана ще са опустошителни и едва ли ще има оцелели. 

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: