Легендарният шеф на Бостънската мафия Джеймс "Уайти" Бългър е убит в затвора

Известният и считан за много опасен бивш шеф на Бостънската мафия Джеймс "Уайти" Бългър е бил убит в американския затвор "Хейзълтън" в Брустън Милс, Западна Вирджиния. Бългър успява да се крие от федералните власти повече от 16 години, но е арестуван през юни 2011 г. и осъден на доживотен затвор.

 

Бостънският шеф на мафията, пресъздаван като образ и в различни кино сценарии, в действителност е осъден през ноември 2013 г. на цели две доживотни присъди. Обвиняван е като архитект на цялостна престъпна мрежа, която в продължение на десетилетия е извършвала различнидействия, скоито да тероризира града. Той поддържа мафиотската си империя, благодарение на силни корупционни връзки с ФБР. В продължение на години бюрото пренебрегва данните за него и едва под натиска на общественото мнение започва да имитира издирването му. Все пак мафиотът успява да се крие в продължение на 16 години.

След залавянето му федерален съд постановява “виновен” за Уайти по обвинение в 31 престъпления, включително рекет, изнудване, пране на пари, търговия с наркотици и притежание на оръжие. Съдебният състав го счита за участник в убийствата на 11 души в периода от 1973 г. до 1985 г.

С наградата от 2 млн. долара, обявена за главата му, Бългър е сред "десетте най-издирвани" престъпници от ФБР, с място точно под Осама бин Ладен.

Неговата смърт в затвора бележи последната глава в живота на един от най-скандалните престъпници и бегълци в страната.

Бългър е открит безжизнен в американски затвор в Западна Вирджиния, където току-що е преместен. Властите не съобщават за причина за смъртта, но заявихаче екипите на ФБР са уведомени и разследват случая.

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: