Демократите овладяха Конгреса, но републиканците печелят Сената

Първите национални избори, откакто Доналд Тръмп управлява страната очертаха границите на неговата политика и дадоха повод и на двете партии да се радват, но и да съжаляват.

Голяма част от избирателите все пак отхвърлиха предупрежденията му за мигрантска “инвазия” и гласуваха за демократичните кандидати.

Така демократите завладяха мнозинство в Конгреса, но републиканците печелят Сената и си запазват ключовите позиции във властта. Те запазват контрола над всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд.

Новото мнозинство на Демократическата партия Камарата на представителите ще сложи край на господството на Републиканската партия във Вашингтон, като основните сблъсъци ще се появяват в областта на здравеопазването, имиграцията и държавните разходи.

Но мнозинството на демократите е крехко. 218 места са необходими за превес, а те печелят 219, докато републиканците имат 193.

Очаква се Тръмп да отчете резултатите от вода на специална след-изборна пресконференция, насрочена за по-късно днес.

Партията на президента ще поддържа контрол над изпълнителната и съдебната власт, заради мнозинството в Сената, но за демократите се отварят възможности да проучават личните и професионалните грешки на Тръмп с новите им позиции.

Противниците на президента обаче претърпяха опустошителни загуби в Охайо и във Флорида. Победата на Рон Десантис спря устрема на демократа Андрю Гилъм да стане първият афроамерикански губернатор.

Жени печелят най-малко 85 места в Камарата, което е рекорд. Конгресът посреща първите си две мюсюлманки, а Масачузетс избра първата си чернокожа конгресменка, докато Тенеси получи първата си жена сенатор.

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: