Какво мислят българите за собственото си материално състояние?

Наближава краят на годината, време е за финалните анализи, оценки. Време е и за едно проучване относно мнението на българите за тяхното материално състояние. Доколко е била топ тема темата за заплащането в онлайн пространството? Ще разберете от статията.

От проучването на Neticle става ясно доколко са се занимавали с темата за заплащането онлайн потребителите в периода януари-ноември 2018 г. За 9 месеца има генерирани близо 1700 резултата, което не е много, но това не означава че темата е безинтересна или не разделя мнението на потребителите.

Дялът на новинарските статии е едва 17%, което показва, че липсват кой знае колко важни новини по темата. Високият дял на социалните медии /83%/ доказва ,че когато някъде се появи разговор на тема заплащане, то потребителите поддържат известно време разговора и споделят своите виждания по темата. Най-много такива дискусии има във Фейсбук (49%), както и под коментарите към видеоматериалите (11%), форумите (10%) и в коментарите под статиите (10%).

Ако е за пари, то е Сорос

От данните за социалните медии излизат интересни зависимости: една неактуална тема може много бързо да стане актуална, трябва само едно световно известно име, което предизвиква дискусиите. Става въпрос за Сорос, чието име рано или късно винаги се споменава, когато става въпрос за пари, и това е вече почти независимо от това за коя държава става въпрос.

Към пост от 6-и февруари във Фейсбук има над 200 подпоста в една основно хумористична група, където един член дори благодари на Сорос за своята заплата. Оригиналният пост вече не е достъпен, затова не може да се каже доколко това е ирония или тролство. Във всеки случай много от коментиращите подозират, че трол стои зад темата.

Основните проблеми със заплатите: ниски, без промяна и не следват търговските тенденции

Не е случайно, че най-много съдържания открихме във Фейсбук, където основно в хумористични групи се дискутират заплатите, където се появяват и иронични постове с много посредвали коментари.

Най-често се коментират разликите в заплащането и цените на дребно (Apple продукти за 3200 лв. срещу 600 лв. заплата), но има коментари и относно непроменени заплати от години наред, което доказва недоволството на хората от зплащането в страната. Стойността на минималната заплата от 510 лв., най-ниската в ЕС, също иронично се коментира от онлайн потребителите.

В онлайн медиите също по-скоро негативни статии има по темата: 10% от материалите споменават заплатите в негативен контекст, а позитивните резултати са едва 4%. И тук изводите са същите: ниско заплащане спрямо нивата на цените, при това без промяна с години наред, което съвпада и с мненията на Фейсбук потребителите.

Какво мислят българите за собственото си материално състояние?

Реклама

Представяме ви:

  • Трудностите при стартиране на собствен бизнес

    Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес. Според Павел Хрис...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: