Алпинистът Атанас Скатов грабва приза „Зелена личност“ 2019

Той печели вота в оспорвана надпревара с още 5-ма номинирани ярки личности, допринесли за популяризирането на зелената идея в обществото.

Българинът Атанас Скатов взе най-голям процент от гласовете в публичното пространство в надпреварата за приза „Зелена личност“ – част от Националния конкурс „Най-зелените компании в България“, организиран от b2b Media.   

Успехът на Скатов идва непосредствено след като той успя да изкачи третия по височина връх на планетата. След 15-часов преход и с чревна и белодробна инфекция той стъпи на 8-хилядника Канчендзьонга, а след завръщането си от експедицията заяви, че вече е амбициран да покори върховете Гашербрум 1 и 2. Той планира следващото му изкачване да бъде през юни, но преди това ще вземе своето отличие „Зелена личност“ по време на официална церемония. 

 

Сред номинираните за приза тази година бяха още: Мария Недевска, Организатор на велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия, Ученици от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе - създатели на биопестицид, който не вреди на пчелите, Българският инженер Орлин Илиев, който получи награда от Европейската комисия за енергоефективна сграда, Създателят на "Зеленият отбор на България" Калин Христов и Лазар Радков, автор на благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“.

Освен българският алпинист, в конкурса ще бъдат отличени и призьорите в отделните категории, където се състезават компании, общини и неправителствени организации със своите зелени идеи, проекти, кампании или цялостни политики, проведени през 2018 година и свързани с опазването на природата и подобряването на средата, в която живеем.

Алпинистът Атанас Скатов грабва приза „Зелена личност“ 2019

Националният конкурс „Най-зелените компании в България“ се провежда за 9-та година и е под патронажа на Министерството на околната среда и водите.

Тази година в надпреварата участват проекти и идеи от цялата страна, като за първи път има най-силна конкуренция в категория „Автоиндустрия и транспорт“. 

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от престижното жури, а сред новите имена в него са Силвия Костова, началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“ в Пощенска банка и Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 44-то Народно събрание.

Кои са призьорите в това издание на Зелените Оскари ще стане ясно по време на официалната церемония по награждаване на 7 юни от 19 часа. 

Алпинистът Атанас Скатов грабва приза „Зелена личност“ 2019

За Атанас Скатов:

Атанас Скатов е височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции. По професия е агроном по растителна защита. За по-малко от 6 години успява да изкачи 7 върха с височина над 8000 метра и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.

За последните 6 години, Атанас Скатов участва в 16 експедиции по света като успешно изкачва 13 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене.

Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 150 лекции и семинари свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: