За Кристо с реализъм
На 14 март написах "Предлагам като отмине коронавирусът и установим, че нямаме къде да държим всичката тая тоалетна хартия, която накупихме, да дарим излишната на Кристо - той все ще измисли какво да опакова с нея".

Оказа се, че няма да може да го направи, защото днес (или по-точно вече вчера), 31 май, Кристо е починал, точно 2 седмици преди 85-ия си рожден ден на 13 юни.

Така си и останах със само една видяна на живо негова творба - претенциозната, но грозновата и невпечатлила почти никого купчина от варели в езерото на Хайд парк, наречена Мастаба, и с една, която много ми се искаше да бях видял, но научих твърде късно за нея, за да мога да си организирам пътуване за твърде краткото време на съществуването й - Плаващите кейове в езерото Изео в Италия, която пък вероятно ще остане като най-красивото му творение (и посетена от толкова много хора, че селцата край езерото едва успяха да понесат чисто физически натиска на тълпите, желаещи да се разходят по кейовете).

Иначе като повечето хора на тоя свят (особено пък талантливите) Кристо беше повече от противоречив. Включително с точно толкова необяснимата си омраза към България, колкото необяснима е била за мен винаги любовта и превъзнасянето, които той винаги получаваше от българите в замяна на обидното говорене срещу страната им - независимо дали е сътворил някой шедьовър или е цвъцнал нещо с нулева художествена стойност, каквато беше споменатата по-горе купчина варели в езерото.

И преди да сте ме задъвкали, че за мъртвите се говори или добро, или нищо, да припомня, че цялата фраза е "За мъртвите или добро, или нищо, освен истината". Пък и истината за него съвсем не е толкова страшна, че да се налага чак да се премълчава.

Без бой признавам, че по-добре е да сме известни с това, че сме опаковали Райхстага, отколкото с това, че сме го запалили, за което пък имаше заслуга един друг известен българин. Така че светъл му път на Кристо - и да видим кога и дали някой ще измисли как да надгради върху неговото безспорно нестандартно и емблематично арт хрумване - да прави временни монументални опаковки на големи сгради и други големи архитектурни обекти в името на изкуството.

Междувременно се очаква през септември все пак да видим и опакованата Триумфална арка в Париж - явно има как това да се случи и без личното му присъст
вие.
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Ценете кадрите си. Отстоявайте принципите си

    Покажете на служителите и клиентите си, че наистина държите на тях и то устойчиво във времето. Това се отплаща в трудни моменти като настоящия, коментира Иван Илчев, основател на Casa Kakau в специално интервю за b2b Media. Иван Илчев e маркетоло...
  • Живеем в интересни времена

    Виждам една позитивна страна от цялата ситуация и това е, че който подценяваше процеса на трансформация и дигитализация преди кризата, буквално сега ще е принуден да отдели човешки и капиталов ресурс в тази насока. Виждаме, че дори и държавната админ...
  • Свидетели сме на ускорена и дори принудителна дигитализация

    Изискванията за социално дистанциране доведоха до промяната на потребителските навици, продиктувана от стоенето вкъщи, е оказала влияние върху целия дигитален бранш, казва Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ. Ускорена и дори ...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: