Компанията бе отличена за високото ниво на ефективност и екологичност на процесите в  Умната си фабрика в Пловдив
Schneider Electric спечели първото място в категорията „Зелена иновацията на годината“ на 10-ото юбилейно издание на конкурса „Най-зелените компании на България“ на b2b Media. Призът е поредното отличие за Умната фабрика (Smart Factory) в Пловдив, на компанията - лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията.  Зеленият Оскар доказва високото ниво на екологичност на процесите в завода, който е един от най-модерните и значими за компанията в световен мащаб.

Само преди три месеца фабриката на Schneider Electric у нас грабна приза за „Технологична иновация на годината“ , а настоящото отличие доказва, че тя е не само умна, но и „зелена”. Към момента 65% от процесите в производствената база в Пловдив са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии, включително създава дигитални решения на място.

„Една от основните цели на цялостния процес по дигитализация и автоматизация на производството ни в България е не само оптимизацията, но и екологична устойчивост както в близко, така и в далечно бъдеще. Ние следваме от сега процесите на работа, които бъдещето ще изисква“, споделя инж. Мария Топчийска, изпълнителен директор  на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.   

Основен двигател на умното производство в България е IoT платформата на Schneider – EcoStruxure. Тя позволява свързване на устройства в различни архитектури според мащаба, необходим за всеки обект, управление и събиране на данни, както и работа с инструменти за превантивна и предиктивна поддръжка. Сградата на фабриката се управлява чрез Building Management System (BMS) и има внедрена  система за енергиен мениджмънт. Те позволяват на предприятието да стане първото в България със стандарт за енергиен мениджмънт ISO 50001.

Благодарение на BMS включването на охлаждащата система на компресорите към кръга за отопление довежда до намалена консумация на газ (над 100 000 кВч по-малко на година). В проценти това е икономия от цели 20%. В момента експертите на компанията в България и конкретно на Smart Factory завода в Пловдив разглеждат възможността за изграждане на геотермална система, която изцяло би елиминирала употребата на газ за отопление, като целта е това сериозно да намали и консумацията на енергия за охлаждане на завода през лятото.

Друг важен екологичен принос е използването на т.нар. Augmented Operator Advisor (АОА). Това е процесът по качване на техническата документация на оборудването в дадената платформа. По този начин цялата информация е достъпна за всеки по едно и също време. Чрез АОА не се налага разпечатване на абсолютно никаква информация на хартиени носители. От съществено значение е и специалното изискване на екипа всяко ново оборудване/ машини / инструменти да нямат нужда от  хартиен носител.

Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив внедрява и т.нар. Lean Digitization System (LDS). Тя реално води до цялостно премахваме на хартията вътре в производството.  Попълването на работните карти, производствените поръчки и т.н. са част от процесите, които досега са изисквали разпечатване на необходимата информация. Сега тази информация заедно с други съпътстващи се достъпва / визуализира изцяло дигитално.  

През юли тази година именно в Smart Factory в Пловдив Schneider Electric откри и първия си Innovation Hub в Източна Европа. Той е готов да посрещне посетители от всички страни от региона и извън него, а в демонстрационно пространство посетителите могат да изживеят цялата IoT технология на компанията.

Преди броени дни Schneider Electric представи на пазара нова пълна продуктова гама Easy9. Основният продукт от нея – миниатюрният прекъсвач – се произвежда в Умната фабрика в Пловдив. Гамата заменя досегашния прекъсвач Е60, познат като „оранжевия палец“, и се отличава с високо качество, ефективност и надеждност. Всяка година във фабриката се произвеждат повече от 45 млн. прекъсвача, с които  компанията осигурява защита на хората и семействата от близо 30 държави.  

Националният конкурс „Най-зелените компании в България" отличава най-сериозните постижения както на компании и неправителствени организации, така и на общини, журналисти и активни граждани, които са осъществили значими екологични проекти.


Компанията бе отличена за високото ниво на ефективност и екологичност на процесите в  Умната си фабрика в Пловдив

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Да не спираме да инвестираме в най-ценния актив - хората

    По природа съм оптимист и вярвам, че със системни усилия за развитие и задържане на бизнеса,  правилна стратегия и иновации може Източна Европа да се трансформира от възникващ в напреднал енергиен пазар, казва Милена Виденова, изпълнителен дир...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: