Пчели следят за чистотата и биоразнообразието на околната среда около извора на DEVIN
Новаторският проект е първи по рода си в България и е сред отличените в конкурса „Най-зелените компании“

„Девин“ ЕАД грабна две награди от конкурса „Най-зелените компании в България“. Отличията бяха присъдени за уникален за България проект, в който пчели следят за биоразнообразието и околната среда около защитената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка DEVIN. Проектът се осъществява в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity.

„Поставихме кошери в зоната около извора в Родопите. Чрез анализ на пчелния прашец за 22 показателя, сред които наличие на пестициди, тежки метали, химически вещества и др., проследяваме чистотата и биоразнообразието на околната среда. DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване“, казва Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.  

Всяко тримесечие поленът, добит около извора, се събира и се изпраща в специализираната лаборатория на BeeОdiversity в Белгия за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Правят се и допълнителни изследвания за растителното биоразнообразие и състоянието на околната среда в района. Последният индикатор покрива над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители или промени.

Годишният доклад от направените анализи показва пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда за всички тримесечия на 2019 г. и за първите две на 2020 г.

Благодарение на резултатите, специалистите на Девин ЕАД вземат решение по какъв начин да запазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора. Пчелите служат и като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда.

Нещо любопитно, което анализите показват: специфично за извора в Родопите е присъствието на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително масово присъствие на жълт кантарион, дъб и бял равнец. Благодарение на полена е установено, че в района на извора се среща и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

Конкурсът „Най-зелените компании в България“ за десета поредна година отличи компаниите, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции в каузи за по-здравословна околна среда.

Повече информация за проекта на „Девин“ ЕАД има в публикувания наскоро доклад за устойчиво развитие.

images/articles/2020/39/1818.jpg

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: