Средно годишно покачване от 5% на цените на жилищата в София и първи отчетен спад в определени квартали
Намалява броят на покупко-продажбите на вторичен пазар, но сделките за ново строителство все още компенсират общия обем

Сходен брой изготвени оценки на жилища в София спрямо предходната година и умерен ръст на средните цени на имотите с около 5% през 2020-а на годишна база. Това показва годишен доклад на Адванс Експертни оценки, водеща компания в сектора. Ръстът в столицата се дължи на активния пазар на новопостроени жилища в растящите квартали и недостатъчното предлагане на качествени имоти в установените елитни райони.

Нашата работа е изцяло обективна, като стъпва на установени критерии и характеристики на имотите, но и зависи от общите икономически процеси. През 2020-а ние също бяхме изключително внимателни дали и как Covid-19 кризата ще повлияе на стойността на жилищата. Но търсенето на купувачите продължи, продавачите не изпаднаха в паника, напротив, много от тях дори оттеглиха офертите си в очакване на по-добри времена. Така че търсене и предлагане се оказаха в дисбаланс, който да доведе до повишаване на риска.“, коментира Ценка Божилова, управляващ партньор в Адванс Експертни оценки.

  • За първи път на българския пазар се въвежда автоматизирана система, която ще редуцира субективния фактор при изготвянето на пазарни оценки

  • Засегнати от COVID бизнеси, включително хотели и транспортни фирми, търсят оценки, тъй като имат необходимост от рефинансиране

В същото време оценките на жилищата в някои квартали, сред които Овча купел и Света Троица, показват спад. Той е в резултат на изчерпване потенциала на растеж, продиктуван от външни фактори като развитието на метрото и липсата на предлагане на атрактивни нови парцели там.

Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и респективно по-висока активност на жилищния пазар са Витоша, Дружба, Център, Манастирски ливади и Младост. Това са и районите с по-разнообразно предлагане на ново строителство.

 

Средни цени в евро/кв. м /старо и ново строителство/

 

квартал

2019 г.

2020 г.

изменение

Група 1

Овча купел

975

942

-3,38%

Спад на цените

Света Троица

1109

1039

-6,31%

         

Група 2

Борово

1255

1246

-0,72%

Задържане на стабилни цени

Гео Милев

1345

1325

-1,49%

 

Дружба

1089

1060

-2,66%

 

Красна поляна

944

959

1,66%

 

Красно село

1246

1244

-0,16%

 

Люлин

891

941

5,61%

 

Надежда

877

910

3,76%

 

Свобода

957

951

-0,63%

         

Група 3

Витоша

1056

1150

8,90%

Покачване на цените

Кръстова вада

1132

1225

8,22%

Динамични нови квартали

Манастирски ливади

1069

1160,5

8,56%

 

Младост

1166

1271

9,01%

         

Група 4

Иван Вазов

1687

1880

11,44%

Покачване на цените

Изток

1534

1688

10,04%

Аристократични квартали

Център

1781

2040

14,54%

 

Яворов

1811

1899

4,86%

 

Лозенец

1607

1750

8,90%

 

Иван Вазов

1687

1880

11,44%

 

СОФИЯ

1238,46

1298,99

4,89%

Източник: Адванс Експертни оценки

 

Както в много други сектори, кризата ускори процеса по дигитализация и автоматизация на оценителските услуги. В сектора на недвижимите имоти това има ключова роля, тъй като увеличава достъпността и прозрачността на пазара.

През последните години ясно се вижда как фокусът на инвеститорите трайно се насочва към технологичните компании. Инвестицията в софтуерните разработки в бизнеси с различна сфера на дейност винаги носят не само възвръщаемост на средствата, но и добавена стойност в качеството на услугите. Софуерните решения освобождават ресурс за хората, за да могат да използват по-ефективно експертизата си, в което дигиталните продукти не могат да ги заместят“, каза Светослав Димитров, съосновател на Българска финтех асоциация.

Адванс въвежда първия за българския пазар автоматизиран модел за изготвяне на оценки. Софтуерното решение съхранява и обработва огромна база данни, с което прави работата на експерт оценителите много по-бърза и прецизна и успешно контролира субективния фактор.

Продуктът съкращава времето за техническо изпълнение на доклада, като същевременно освобождава ресурс на оценителя за по-добра и задълбочена обосновка на резултатите.

И занапред всеки наш оценител ще удостоверява доклада с подписа си, което означава, че експертността, уменията и опитът на оценителите остават определящи. Софтуерът и изкуственият интелект служат на експертите - те са разработени, така че да извършват всички автоматични дейности и може би най-важното - процесите се извършват много по-бързо с минимален риск от грешки.”, каза Ценка Божилова.

Проектът е без аналог в Европа и дава възможност за по-добра стандартизация при изготвянето на оценки, като сме използвали дългогодишните опит и познание на Адванс. С натрупване на информация в системата тя се самоусъвършенства в намирането на по-подходящи аналози за изготвяне на оценките“, посочва Юлиян Калдерон, ръководител на проекта, БГ Сервиз.

Именно пазарните аналози, използвани при изготвянето на оценката, са важни за сигурността на банките, като основни ползватели,” допълва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и дългогодишен клиент на Адванс. “За нас е много важно докладът да дава изчерпателна унифицирана информация за стойността и спецификите на обекта“.

Близо 50% от оценителските доклади, изготвени от Адванс през изминалата година, са за целите на кредитирането – отпускането на нови или предоговаряне на стари заеми.

Друга част са поръчани от страните в сделки за покупко-продажби както на имоти, така и на широк кръг от разнообразни активи и бизнеси.

Собственици на хотели и други туристически обекти, както и транспортен бизнес, засегнат от COVID, възлагат изготвянето на актуални оценки на активите си, за да търсят рефинансиране. Очакваме този тип оценки да зачестят с изтичането на мораториума върху кредитите, особено от компаниите, които са се възползвали от кредитната ваканция, но до момента не са правили преоценка на активите си“, допълва Ценка Божилова.

От компанията очакват динамиката на пазара на жилища и оценките на имоти да бъде стабилна през 2021 г., инвестиционните проекти да бъдат успешно завършени, с което да се запазят устойчиви ценовите нива на жилищните имоти.

 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Да не спираме да инвестираме в най-ценния актив - хората

    По природа съм оптимист и вярвам, че със системни усилия за развитие и задържане на бизнеса,  правилна стратегия и иновации може Източна Европа да се трансформира от възникващ в напреднал енергиен пазар, казва Милена Виденова, изпълнителен дир...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: