Как да намерим правилния ко-фаундър?
Сигурен съм, че повечето от вас са убедени, че ако правите стартъп или стартирате бизнес е добре да имате съдружници. Двете основни предимства са ясни:  допълващи умения и подкрепа в трудни моменти. По-трудния въпрос е как да разберем дали даден човек ще е подходящия съдружник за нашия бизнес?

Няма формула как да намерите отговор на този въпрос, но мога да посоча някои неща, които да ви напътстват при вземането на това решение. Всъщност и при двата ми стартъпа именно намирането на правилните ко-фаундъри бе един от големите проблеми, които оказаха най-голям влияние върху развитието на проектите. И в двата случая аз нямах познати, които имаха необходимите умения за стартирането на проектите. Това се оказа впоследствие проблем. Ето защо най-добрия вариант е да започнете бизнес с човек, който вече познавате и сте работили заедно. Не винаги обаче това е възможно.

Желанието да стартирате свой проект е много голямо и човек решава, че ще се огледа и ще намери подходящите ко-фаундъри докато стартира дейността. Ако сте бизнес човек като мен знаете, че трябва да намерите програмист и обратно. Това обаче е най-лесната част от уравнението. Намирането на човек с необходимите технически умения. Въпросът е в пасването на двама или трима човека. Човешката природа е такава, че хората много говорят, но когато стане време да се действа и е трудно то тогава нещата изведнъж се променят на 180 градуса. Причината е, че истинския характер на човека се проявява, когато стане напечено. В началото вие сядате с вашия бъдещ кофаундър, чертаете едни хубави планове, и се кефите един на друг как просто сте по всички теми на едно мнение. Както се казва отвъд голямата вода you „click“ together. И изведнъж след време, когато стане трудно идват проблемите и разногласията. Това е защото не сте изяли една торба сол заедно както е казал народа Аз давам следната аналогия на студентите пред които изнасям лекция.

Знаете, че често съдружието в бизнеса се оприличава на брака и с основание. Ако нямате приятели, които познавате и с които да стартирате бизнес то процеса на търсене на кофаундър би бил като все едно да отидете на дискотека и да си харесате едно гадже.  Има различни програми и платформи за търсене на съдружници и аз със МЕС съм правил събития под наслова: Speed dating for co-founder. Харесате си някой там (в дискотеката) и почвате да се виждате. Т.е. ставате гаджета и излизате заедно. Може четири години да сте гаджета и всичко да ви е перфектно но докато не почнете да живеете заедно с даден човек то няма как да разберете дали всъщност той може да бъде вашата половинка. Така е и при бизнеса. Трябва да работите заедно преди да правите съдружие.

Ето защо на базата на своя опит и грешки бих препоръчал като първа стъпка да намерите човек с който се разбирате и сте работили по нещо заедно. Чак след това двамата заедно да седнете и да измислите идея за общ бизнес. Аз, както и повечето фаундъри, правят грешката да имат някаква идея и вече на базата на нея да тръгнат да търсят партньор. Така партньорът няма никога да чувства идеята като своя а ако сте  направили и нещо по проекта то тогава винаги ще изникне и въпросът: Кой какъв дял трябва да има.

Тук силно бих препоръчал нещо, което Георги Къдрев от Imagga сподели в книгата ми за стартъпи. Не бързайте да разпределяте пая преди да има какво да разпределяте. Още повече хората се променят и може да се окаже, че един дърпа каруцата по-силно от другия. Така е и в брака. Никога нещата не са статични. Може би това е причината толкова хора в днешно време да не сключват формален брак, защото е много лесно да си тръгнеш, когато възникне проблем и няма формални обвързаности. В този дух на мисли, ако все още не сте пристъпили към привличането на инвеститор (фонд или бизнес ангел) вие нямате нужда да сключвате формален брак. Важно е да се разберете кой какво ще прави и какво би трябвало да притежава, но нека да видим дали нещата след 6-12 месеца ще бъдат пак такива.

Бих обобщил, че най-добре е да сте работили със съдружника си преди това. Ако не сте в такава ситуация то правилния подход е първо да намерите съмишленици а след това да мислите идея за бизнес. Не бързайте да формализирате нещата по отношение на дялове докато няма външна нужда от това. Има и много конкретни съвети, които мога да посоча как да ускорите този процес по опознаване на своя ко-фаундър но нека го оставим за отделна статия.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: