Министър Донев: Мечтая за пазар на труда, който да възприема всеки човек като талант
„Мечтая за пазар на труда, който да възприема всеки човек като талант, защото всеки от нас има своя силна страна. Има зрънце в него, което ако отгледаш, ще даде плод.“ Това са думи на Вицепремиера и Министър на труда и социалната политика г-н Гълъб Донев, който откри форума „Битката за талантите“ на 10 декември.
 
Той обърна внимание на необходимостта от образователна система, която да търси талантите на децата, за да ги развива. „В училище те трябва да получават качествено, професионално и кариерно ориентирано образование, за да направят избор, който съвпада изцяло с техния характер и способности.“, допълни Донев.

Вицепремиерът подчерта, че на хората с таланти разчитат не само мениджърите от корпоративния свят, но и ръководителите от публичния сектор.

Д-р инж. Боряна Манолова, която е главен изпълнителен директор на Сименс за България и Северна Македония, бе сред първите говорители на събитието. „Няма нужда да се оглеждаме надалеч, за да видим, че промените вече са факт, независимо дали сме ги очаквали и желали.“, заяви тя. Г-жа Манолова сподели, че в продължение на десетилетия големи компании като Сименс са разчитали на силата на своята работодателска марка, развивайки я и търсейки инженерни кадри и специалисти по продажбите. По думите ѝ това вече не е съвсем така, защото с прехода към дигитализация и новите бизнес модели компанията ѝ се бори с много повече участници в това състезание. „Изведнъж се оказахме в конкуренция с компании, които дори не са в нашия бизнес“, допълни инж. Манолова.

Министър Донев: Мечтая за пазар на труда, който да възприема всеки човек като талант

Анализаторът и автор в сферата на комуникациите Мануела Тотева представи актуално проучване за промените в работните места и различните видове професии. Според него в настоящото десетилетие ще бъдат създадени около 11.9 милиона нови работни роли, а от друга страна позиции за конкретни видове търговци, административни асистенти и телефонисти ще започнат да изчезват. Други особени процеси, които и в момента се случват, са постепенната демократизация в много компании и отпадането на сложните йерархични структури.

Гергана Иванова, управляващ партньор в The Smarts Group, разказа повече за търсенето на таланти в дигиталната ера. Според нея проблемът е, че днешните таланти са много „крехки и чупливи“, като същевременно са и много трудни за откриване. Друго предизвикателство, което тя изтъкна, е това, че хората са изкушени да променят кариерите си и да преминават от един сектор в друг, особено когато са мотивирани от по-интересна среда и по-добро заплащане.

Министър Донев: Мечтая за пазар на труда, който да възприема всеки човек като талант

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: