Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев
На 12 май в зала „България“ с Романтичен концерт за цигулка от Александър Райчев в изпълнение на виртуоза Светлин Русев Софийската филхармония отбелязва 100-годишнината на големия български композитор Александър Райчев. Диригент на вечерта е Григор Паликаров, който включва в програмата Симфония №9 от Шостакович.

Александър Райчев е един от най-ярките представители на съвременната българска музика и музикална култура. Ученик на Асен Карастоянов, Парашев Хаджиев и Панчо Владигеров.
Той е автор на 3 опери и 1 радиоопера, 2 балета, 1 оперета-ревю, детски оперетки и музикални приказки; 6 оратории, 3 кантати и 1 литургия; 6 симфонии, 5 увертюри; концерти и други произведения за симфоничен камерен и струнен оркестър; камерни творби; около 30 песни за глас и пиано; над 600 хорови и детски песни; музика към театрални постановки, документални и игрални фирми и др.

Той е оркестраторът на химна „Мила Родино“. Няма българско дете, което да не знае  песничката му „Шаро и първия сняг“ .

Като професор по композиция Ал. Райчев изгражда своя композиционна школа. Социалната ангажираност и оптимистичният патос в творчеството му очертават характерни насоки на българската музика след 50-те години на XX век.

Романтичният концерт за цигулка (1991) е един от забравените шедьоври на големия български композитор, който Софийската филхармония връща на сцената. За първи път той е изпълнен от Минчо Минчев и Софийската филхармония по повод 70-годишнината на композитора в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“. Диригент на концерта тогава е Йордан Дафов.

През 1943 г. Шостакович получава поръчка да напише своята девета симфония, която да възвеличае Партията и бъдещата победа на Русия. Критиката и слушателите очакват грандиозен резултат от премиерата, прославяща постиженията на народа и държавата. Симфонията обаче изумява всички, защото вместо мащабна тържествена творба се ражда партитура със скрит сарказъм и приповдигнато настроение. Властите са разочаровани и обвиняват композитора във формализъм. Симфонията е забранена и не се изпълнява чак до 1955 г. Днес е сред творбите, които присъстват в репертоара на всеки оркестър.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.
 
За солиста и диригента:

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многобройни почитатели по целия свят, както като солист, така и в качеството си на забележителен камерен изпълнител. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, Жан-Ив Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова.  Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които са Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Kremerata Baltica и др.

Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др. Светлин Русев свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, любезно предоставена му от Музикалната фондация Nippon.

Григор Паликаров завършва Музикалното училище в родния си град Пловдив със специалност пиано с пълен отличен успех и златна значка през 1990 г., след което и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София с магистърски степени по четири специалности – оперно-симфонично дирижиране, композиция, хорово дирижиране и пиано. Още като студент (на 22 години) дирижира „Риголето“ в оперните театри в Плевен и Стара Загора. Дебютира в Националната опера и балет – София през 1998 г., като дирижира гала-концерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От 2001 г. е назначен за щатен диригент в операта. Репертоарът му включва десетки оперни и балетни заглавия. Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната.

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея. Наред с диригентската си дейност маестро Паликаров концертира като пианист и композира. Автор е на хорова, оркестрова и камерна музика. Отличен е със Специална награда за композиция от фондация „Млади български таланти“ на името на А. Шнитке (1994). Някои от творбите му са изпълнявани на фестивали и са записвани нееднократно.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: