4 медала за България от Международната олимпиада по информатика 2023
Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави, Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави и за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена.

Отборът е в състав:

    • Атанас Димитров – 12 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

    • Веселин Маркович – 10 клас,  Математическа гимназия „Петър Берон“, Варна;

    • Борис Михов – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

    • Александър Гатев – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) - Член на националната комисия по информатика, ръководител в Школа “Олимпийци” и Енчо Мишинев –  дългогодишен член на националния ни отбор, носител на множество международни ИТ призове.

"Щастливи сме, че и през този олимпийски сезон информатиците ни донесоха медали при това с трима десетокласници в отбора. На тях предстоят още две състезателни години, така че надеждите ни за 2024 са за злато. Поздравления и за новото поколение треньори - Илиян и Енчо, самите те олимпийци от близкото минало. Гордеем се, че Мусала Софт подпомага отборите ни вече 23 години, а много от медалистите ни са участници в CODEIT.bg" – сподели Елена Маринова, президент и член на борда на Мусала Софт.

Софтуерната компания Мусала Софт дългосрочно подкрепя българските олимпийци, като част от стратегията за подкрепа на талантите в областта на точните науки и елитното ИТ образование. В края на тази седмица започва Европейската младежка олимпиада по информатика - еJOI (https://ejoi2023.kiu.edu.ge/) , а от октомври - новият сезон на конкурса по програмиране CODEIT (https://codeit.bg/).

Допълнителна информация за Международната олимпиада по информатика  - https://ioinformatics.org/

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика (IOI) е българска и датира от 1987 г. България е домакин на първото издание през 1989 г. Тогава олимпиадата се състои в Правец, а първият председател на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров.

Всяка година домакин на турнира е различна държава. Тази година IOI се проведе в Унгария от 28 август до 4 септември, а участие взеха 360 състезатели от 90 държави.

Повече информация за участието на българския отбор ще откриете в сайта на Сдружението на олимпийските отбори по точни науки: http://olympicbg.org/en/teams/informatics .

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как да опазим българската медоносна пчела?

    Данни от последните изследвания на територията на Европа показват, че генетичното разнообразие на медоносните пчели като насекоми с огромно биологично, екологично, стопанско и икономическо значение е застрашено. Сред множеството фактори за това е и...
  • Съвети за кариерно развитие на жени

    Жените в България имат най-добри възможности за кариерно развитие, според Reboot Online.Всички жени притежават потенциала да оформят своята собствена история на успеха. Чрез включването на тези овластяващи стратегии за кариера не просто навигираме ...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: