4 медала за България от Международната олимпиада по информатика 2023
Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави, Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави и за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена.

Отборът е в състав:

    • Атанас Димитров – 12 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

    • Веселин Маркович – 10 клас,  Математическа гимназия „Петър Берон“, Варна;

    • Борис Михов – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

    • Александър Гатев – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) - Член на националната комисия по информатика, ръководител в Школа “Олимпийци” и Енчо Мишинев –  дългогодишен член на националния ни отбор, носител на множество международни ИТ призове.

"Щастливи сме, че и през този олимпийски сезон информатиците ни донесоха медали при това с трима десетокласници в отбора. На тях предстоят още две състезателни години, така че надеждите ни за 2024 са за злато. Поздравления и за новото поколение треньори - Илиян и Енчо, самите те олимпийци от близкото минало. Гордеем се, че Мусала Софт подпомага отборите ни вече 23 години, а много от медалистите ни са участници в CODEIT.bg" – сподели Елена Маринова, президент и член на борда на Мусала Софт.

Софтуерната компания Мусала Софт дългосрочно подкрепя българските олимпийци, като част от стратегията за подкрепа на талантите в областта на точните науки и елитното ИТ образование. В края на тази седмица започва Европейската младежка олимпиада по информатика - еJOI (https://ejoi2023.kiu.edu.ge/) , а от октомври - новият сезон на конкурса по програмиране CODEIT (https://codeit.bg/).

Допълнителна информация за Международната олимпиада по информатика  - https://ioinformatics.org/

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика (IOI) е българска и датира от 1987 г. България е домакин на първото издание през 1989 г. Тогава олимпиадата се състои в Правец, а първият председател на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров.

Всяка година домакин на турнира е различна държава. Тази година IOI се проведе в Унгария от 28 август до 4 септември, а участие взеха 360 състезатели от 90 държави.

Повече информация за участието на българския отбор ще откриете в сайта на Сдружението на олимпийските отбори по точни науки: http://olympicbg.org/en/teams/informatics .

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: