България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023
Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави
 
Приключи 7. Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI 2023 с домакин Кутаиси, Грузия. В олимпиадата  участие взеха 96 младежи от 24 държави, а българският отбор спечели 4 медала.

Българският отбор e в състав:
 
• Андрей Стефанов - ПЧМГ, София; Школа Олимпийци - златен медал и абсолютен шампион на олимпиадата

• Серкан Рашид - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - сребърен медал

• Симона Христова - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - бронзов медал

• Иво Иванов - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - бронзов медал
 
Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Школа “Олимпийци” и Димитър Добрев - ШУ "Епископ Константин Преславски и преподавател в “Школа А&Б”.
 
"Един любопитен факт е, че в първото издание на eJOI в България абсолютният победител беше грузинец, а сега в Грузия абсолютният победител е българин.  Зная колко големи усилия и отдаденост са вложили всички замесени, за да придобият знанието, опита и да се подготвят за eJOI. Поздравления за целия ни отбор и за ръководителите, които направиха България горда. През 2024 предстои 8-то вълнуващо издание на eJOI с домакин Молдова." - сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023

 
Европейската младежка олимпиада по информатика е създадена през 2017 г. в София от президента на софтуерната компания Мусала Софт Елена Маринова, Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI. По време на олимпиадата в Грузия бе избран новият президент на eJOI - д-р Бисерка Йовчева. До момента домакини на престижното състезание, освен България, са Русия, Словения, Украйна, Румъния и Грузия. През 2025-та eJOI ще се проведе в Молдова.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: