България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023
Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави
 
Приключи 7. Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI 2023 с домакин Кутаиси, Грузия. В олимпиадата  участие взеха 96 младежи от 24 държави, а българският отбор спечели 4 медала.

Българският отбор e в състав:
 
• Андрей Стефанов - ПЧМГ, София; Школа Олимпийци - златен медал и абсолютен шампион на олимпиадата

• Серкан Рашид - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - сребърен медал

• Симона Христова - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - бронзов медал

• Иво Иванов - ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б - бронзов медал
 
Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Школа “Олимпийци” и Димитър Добрев - ШУ "Епископ Константин Преславски и преподавател в “Школа А&Б”.
 
"Един любопитен факт е, че в първото издание на eJOI в България абсолютният победител беше грузинец, а сега в Грузия абсолютният победител е българин.  Зная колко големи усилия и отдаденост са вложили всички замесени, за да придобият знанието, опита и да се подготвят за eJOI. Поздравления за целия ни отбор и за ръководителите, които направиха България горда. През 2024 предстои 8-то вълнуващо издание на eJOI с домакин Молдова." - сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023

 
Европейската младежка олимпиада по информатика е създадена през 2017 г. в София от президента на софтуерната компания Мусала Софт Елена Маринова, Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI. По време на олимпиадата в Грузия бе избран новият президент на eJOI - д-р Бисерка Йовчева. До момента домакини на престижното състезание, освен България, са Русия, Словения, Украйна, Румъния и Грузия. През 2025-та eJOI ще се проведе в Молдова.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как да опазим българската медоносна пчела?

    Данни от последните изследвания на територията на Европа показват, че генетичното разнообразие на медоносните пчели като насекоми с огромно биологично, екологично, стопанско и икономическо значение е застрашено. Сред множеството фактори за това е и...
  • Съвети за кариерно развитие на жени

    Жените в България имат най-добри възможности за кариерно развитие, според Reboot Online.Всички жени притежават потенциала да оформят своята собствена история на успеха. Чрез включването на тези овластяващи стратегии за кариера не просто навигираме ...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: