Опожарената гора в зона „Сечемека“ край Девин се възстановява успешно
3-годишният съвместен проект на „Девин“ ЕАД с горското стопанство постави основата за възстановяването на местността.
 
Тригодишната програма в помощ на възстановяването на опожарената гора в зона „Сечемека“, която „Девин“ ЕАД разработи съвместно с горското стопанство на град Девин след пожарите през 2020 година, завърши успешно със залесяването на нови 330 борови фиданки от доброволци от компанията. Проектът на стойност 12 хил. лв. има за цел почистването и залесяването на 10 дка от местността.
Инициативата стартира през 2021 година с почистване на територията на пожара от обгорялата дървесина, подготовка на терена за залесяване и изграждане на ръчни тераси, като в дейностите се включиха доброволци от компанията. През 2022 и 2023 година доброволците участваха и в залесяването на определените площи с фиданки. През 2024 година пък предстои залесяване на нови 4 дка по финансираната от „Девин“ програма, а две години по-късно ще бъдат обработени още 3 дка.

„През 2020 година изгоря около 500 дка гора, а огънят погълна от 60 до 120-годишни дървета. В по-голямата си част тези масиви са държавна и общинска собственост. След случилото се с представители на „Девин“ ЕАД направихме оглед, като те изявиха желанието да финансират и помогнат с работа в залесяването на част от опожарената гора. Разбрахме се това да се случи на площ от 10 дка. В тази местност се залесява с бял бор, като грижата за фиданките отнема около 3 години. В този период за тях трябва да се полагат специални грижи, да се следи дали едни дървета не засенчват други, да се окосява тревата около тях.

Опожарената гора в зона „Сечемека“ край Девин се възстановява успешно


В резултат от това трябва да имаме около 80% захванати фиданки, като за 1 декар варират между 300 и 370 броя в зависимост от терена. С помощта и на доброволците от страна на компанията дотук имаме пълна успеваемост в начинанието, а през следващите две години ще продължим да работим по залесяването и да се грижим за фиданките с финансовата помощ от „Девин“, сподели Здравко Караджов, заместник-директор на териториално поделение ДЛС „Извора“ – град Девин.

Възстановяването и залесяването на зони около извора е само част от дългосрочния ангажимент на компанията да оказва положително въздействие по отношение на биоразнообразието в региона. Ето защо „Девин“ не просто финансира проекта в зона „Сечемека“, а в продължение на три години участва с доброволен труд на близо 100 служители в залесяване, разчистване и облагородяване на местността.

„Ролята на бизнеса в подобни инициативи е водеща и оставя голям отпечатък. С оглед на големия брой пожари през предходните години това, което направихме, беше необходимо и може да става по-често. Трябва да допринасяме не само по този начин, а и да поддържаме природата чиста и на ниво бизнес, и на ниво отделна личност,“ сподели Александър Гюрнев, зонален мениджър продажби на „Девин“ ЕАД

Опожарената гора в зона „Сечемека“ край Девин се възстановява успешно

А Цветина Тодорова, мениджър ключови клиенти в компанията, добавя: „Бизнесът трябва да дава пример с поведението си, да върви ръка за ръка с институциите и двете страни да се подкрепят взаимно. Трябва да се дава гласност на такива инициативи и да се изграждат такива стратегии, така че всички да ги последват.“

Опожарената гора в зона „Сечемека“ край Девин се възстановява успешно

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: