Къде се позиционира българинът в интернационалната “война срещу парите в брой” ?

61% от респондентите, участвали в допитване по темата, изготвено от агенция Тренд, специално за финансовия форум NEXT DIFI 2023, използват безконтактни методи за плащане – дебитна карта, мобилни приложения и др.

Хората на възраст над 70 години и хората с по-ниско образование и от по-малки населени места съставляват останалите 39%. Въпреки това 35% от респондентите, използващи безконтактно плащане, предпочитат плащането в брой, сочи проучването, проведено сред 1004 респонденти на възраст над 18 години по поръчка на организаторите на събитието b2b Media.

В голяма степен страхът на хората определя избора им дали да плащат безкешово, или в брой, каза Евелина Славкова, съосновател на социологическа агенция „Тренд“ при представянето на данните от представителното проучване по време на форума.


38% от всички анкетирани сочат, че са по-скоро запознати с методите на безкешовото плащане, а 32% посочват, че са напълно запознати. Хората с висше и средно образование са по-скоро запознати. Само 16% са напълно незапознати с безкешовите плащания и сред тях са представителите с по-ниска степен на образование.

Данните сочат, че едва 13% от хората използват безкешово плащане всеки ден, докато 40% плащат безкешово няколко пъти в седмицата. Няколко пъти в месеца или по-рядко плащат безкешово 32% от респондентите. Като причина за безкешово плащане 52% от респодентите, които предпочитат този метод на разплащане, посочват, че е по-удобно, 27% - че имат достъп до всичките си средства, докато за 10% е по-хигиенично. За 44% от всички респонденти безкешовото плащане крие риск от кражба на средства, като в този процент попадат по-възрастните потребители, докато за 39% то е безопасно. Масовото виждане обаче (52%) е, че безкешовото плащане няма да е единствен вариант на разплащане в близко бъдеще.

Къде се позиционира българинът в интернационалната “война срещу парите в брой” ?
Международния финансов форум NEXT DiFi се проведе на 23-и октомври 2023 г в София и за първи път започна с лидерска закуска между ръководителите на банкови и небанкови институции у нас.

По време на дискусиите бяха обхванати актуални теми, свързани с настоящите финансови политики, дигиталните финансови инструменти, новите технологии, икономическите промени и съвременните предизвикателства във финансовия сектор. Ще бъдат коментирани и перспективите за въвеждането на еврото в България, както и за трансформиране на финансовата система под влияние на новите инструменти CBDC. Ще се обсъдят и позициите на финансовите лидери, въвеждането на нови системи за сигурност и трансформацията под влияние на възможностите, които предоставя Изкуствения интелект.

Къде се позиционира българинът в интернационалната “война срещу парите в брой” ?
Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка и в партньорство с Planet Scharz.

Къде се позиционира българинът в интернационалната “война срещу парите в брой” ?

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как да опазим българската медоносна пчела?

    Данни от последните изследвания на територията на Европа показват, че генетичното разнообразие на медоносните пчели като насекоми с огромно биологично, екологично, стопанско и икономическо значение е застрашено. Сред множеството фактори за това е и...
  • Съвети за кариерно развитие на жени

    Жените в България имат най-добри възможности за кариерно развитие, според Reboot Online.Всички жени притежават потенциала да оформят своята собствена история на успеха. Чрез включването на тези овластяващи стратегии за кариера не просто навигираме ...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: