Как да върнем енергията в тялото си?
Забързаното ежедневие все повече налага да обърнем внимание върху нуждата на организма ни от детокс, но трябва да си дадем сметка, че той има много измерения.

Специалистите често говорят не само за познатия ни хранителен детокс, в който премахваме консумацията на определени храни и напитки, а и за емоционалния такъв. Важно е да се отбележи, че тялото ни е така проектирано, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира, но понякога стресът, който сме натрупали в себе си е по-трудно да бъде премахнат с лекота. Как обаче да постигнем баланса и да помогнем както на организма ни, така и на ума ни да се пречистят, когато усетим нужда?


Има сведения свързани с детоксикацията на организма, които датират още от преди Новата ера. В Индия са премахвали токсините от тялото, които според Аюрведа са отговорни за различни заболявания, както и в Египет, чрез стимулация на перисталтиката. В Турция са се провеждали периоди на периодично гладуване с цел детоксикация, а в Китай чрез акупунктура.

Както предците ни преди хиляди години са търсили начин да пречистят организма си от нещо, което са считали за пречещо и излишно, така и ние, в забързания век, в който живеем, търсим начини да помогнем на психиката и тялото си да се почувстват по-добре.

Истината е, че що се отнася до тялото ни, като жив организъм, то е сътворено по начин, по който чрез редица сложни механизми и процеси, може да се детоксикира само.
В така наречената детоксикация участие взимат черният дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата. Те имат способността да елиминират „ненужното“ от човешкия организъм. Дали ще се подложите на някоя детокс диета, или прием на чай или добавки, или ще пропуснете това изцяло – то организмът ви във всички случаи е така проектиран, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира.

Интересно при детокса е, че той може да бъде и емоционален.

Всеки един човек в даден момент от живота си има нужда да се отърве от излишния стрес, да наслади на природата и да се потопи в безвремие. Целта е една – да презареди. От няколко години насам се среща и понятието социален (или дигитален) детокс, целта на който е да се откъснем от социалните мрежи, от екрана на телефона, телевизора, за да намалим чувството на тревожност, като така повишим концентрацията си.

Независимо дали търсеният резултат е емоционален или физически детокс, то факторите, които въздействат върху човека са комплексни и винаги има какво да направим или променим, за да се почувстваме по-добре, да върнем енергията в тялото си и да получим нова доза мотивация. Често е нужно просто да послушаме тялото си, защото това може да бъде начин да подoбрим здравето си. Дали ще го определим като детокс или не, то има няколко основни научно базирани принципи, които със сигурност ще помогнат на организма ни - добра хидратация, сън и спокойствие, подходящо за конкретния организъм хранене, достатъчно движение и физическа активност.

Добрата хидратация изисква честа консумация на вода

Водата е тази, която спомага доброто храносмилане и детоксикация от излишни за тялото ни продукти. Когато търсим допълнителни ползи за организма трябва да посягаме към минералните води и по-често да ги включваме в ежедневието си. DEVIN Минерална се отличава със своя уникален натурален минерален състав, висока алкалност и съдържание на метасилициева киселина, спомага за нормализиране дейността на храносмилателната, сърдечно-съдовата и отделителната система, за намаляване на хиперкиселинността на стомашния сок, стимулира кинетиката на жлъчните пътища, допринася за синтезата на колаген, забавя процесите на стареене и подобрява мозъчните функции.

Важността на съня, храненето и активния начин на живот

Сънят и спокойствието ни не винаги зависят от нас, но винаги зависи от нас да намерим начин да ги променим. Храненето, което може да помогне за детоксикация на организма, включва консумация на плодове, зеленчуци, ядки, както и лишаване от храни, които забавят метаболизма ни като такива с високо съдържание на захар и „прекалено“ преработени храни. Колкото до движението – движението е здраве. Всяка крачка е здраве. А всяка крачка към търсене на вътрешния ни баланс, със сигурност е крачка към успеха.

И ако в забързаното ежедневие, в което живеем, често няма време или има нещо по-важно за вършене, то винаги има едни на пръв поглед мънички промени, които реално могат да доведат до големи резултати. Изграждането на навици като изпиване на чаша вода рано сутрин, качване по стълби вместо с асансьор или прочитането на няколко страници от книга вечер в дългосрочен план могат да да имат благоприятно отражение върху тялото и психиката ни.
 
*Статията е подготвена по материали от Vedri.bg

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: