Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в 20 града на България
Информационната кампания „Вземи краката си в ръце активно“ се провежда за шести път с цел превенция и по-ефективно лечение на ХВБ.
 
За шеста поредна година стартира кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на информационния уебсайт venite.bg. Инициативата си поставя за цел да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени), като поставя акцент върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването, което е сред най-често срещаните в днешно време. Като част от кампанията, БНДСЕХА организира безплатни профилактични прегледи, които ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България. Записването за прегледите започва от 18 май в сайта venite.bg.
 
„БНДСЕХА поема ангажимента да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест, както и да набележи ключови мерки за профилактика и контрол: посещението при съдов хирург и поддържането на активен начин на живот“, посочи председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков. „При профилактичните прегледи през 2023 г. стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ. Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Миналогодишните данни потвърдиха широкото разпространение на заболяването и важността на информационната кампания, която провеждаме вече шеста година“, допълни доц. Петков.
 
На всички, които ги е грижа за здравето на краката, като част от „Вземи краката си в ръце активно“ уебсайтът venite.bg предлага изчерпателна и полезна информация за хроничната венозна болест. Сега на уебстраницата можете да проследите новите видео материали под рубриката „Мит или истина за ХВБ“.

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в 20 града на България
 
Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.
 
И тази година като част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ продължаваинициативата „Пътешествие с мисия“, която насърчава хората да водят активен начин на живот, като ги мотивира да ходят повече пеша – доказана превенция на ХВБ. Миналата година за каузата на ХВБ превенцията бяха изминати над 13 млн. крачки както в ежедневието, така и по различни любими маршрути.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: