България в очите на чужденците

Българите обичат децата си, но плюят върху тях, учудват се чуждите граждани на нашия обичай срещу уроки.

Преди време медиите във Великобритания публикуваха очерка на един англачанин за България, който отразява възможно най-отрицателните черти от българския характер. Текстът се превърна в истински хит на Острова и беше публикуван във водещи издания.

Автор на статията е Едуард Стърнс, който показва разочарованието си от грешката да си купи имот в нашата страна: Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението...Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи.”

Той е просто един чужденец. Изглежда обаче, че сблъсъкът с българските традиции и манталитет са оставили доста дълбок отпечатък у него. Материалът на Стърнс е пропит с гняв, но и същевременно разкрива доста болезнени истини за българския характер. Разкритията са повече от обидни, а текстът е в състояние да нарани чувствата дори и на хората, които не се смятат за патриоти.
Българи отишли да живеят, учат и работят в чужбина се учудват от въпросите, които им задават.

“Живея в малко градче в Испания. В училище по география, като учихме за Европа, всички бяха много учудени, че и България е в Европа. Приятелите ми ме попитаха дали имаме молове и дали знам какво е Интернет и аз бях направо потресена! Иначе отношението като цяло е добро към чужденците.”

Какви сме ние, българите, в очите на другите европейци, е въпрос, който ни интересува от векове.

Тийнейджър от Стокхолм се възмущава от въпросите, които са му задали учителите относно България и българския народ. Те го попитали има ли компютри в България и дали на 3 март празнуваме освобождението на руснаците.

Споменаването на България в западните медии все по-често е в „мръсен” план. В изследването си „Дивата Европа: Балканите през погледа на западните пътешественици” професорът по антропология от Любляна Божидар Йезерник обобщава представите от XVI-XX век така: чужденците са пресичали Дунава с усещането, че минават културна граница, че оттатък ги чакат само лоша хигиена, примитивизъм и ориенталщина.

Според журналиста Франк Щир сънародниците му нямат конкретна представа за страната ни, освен ако не идват редовно на нашето море. Постоянно бъркат дали столицата е София или Букурещ, България е „страната някъде там, далече”.

Но ето и нещо положително от качествата на българина:

Най-хубавите качества на българина са неговото гостоприемство и грижата за децата. Дори малко прекалена понякога”, казва Паромита Санатани. Тя е тук от 21 години и е женена за българин, инструктор по ски.

Културен шок за Паромита е да види как възрастни българки плюят при вида на детето й. Редовно. Тя не спирала да се ядосва, докато накрая не й обясняват, че това е широко разпространен ритуал срещу урочасване.
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: