70 християнски църкви разрушени от "Анти-Шарли" протести

Християнската общност в Нигер е шокирана от продължаващото насилие, при което беше отнет животът на десетки, а много храмове бяха унищожени до основи.

Протестите „Анти-Шарли“ започнаха от втория по големина град Зиндер на 16 януари и достигнаха столицата Ниамей. Само за два дни загинаха 10 души, над 100 бяха ранени, а 45 църкви подпалени. По информация на World Watch Monitor опожарените храмове са достигнали 70.

Освен тях са запалени и християнско училище и сиропиталище, съобщи на пресконференция говорителят на полицията Адили Торо. От срутената сграда на дома, 40 сирачета са останали без подслон и са приютени от полицията.

Има информация и за над 30 християнски домове, които също са атакувани и опожарени. Семействата, които са се спасили, споделят, че са останали само с дрехите на гърбовете си.

Пастор Закарая Яди, чиято църква е сред подпалените, казва пред ВВС: “Единственото, за което мислех пред горящата сграда е да изведа хората отвътре и да спася семейството си. Когато се върнах по-късно, всичко беше изгоряло до основи. Моят дом също.”

Насилието в Нигер е прогонило над 300 християнски семейства от техните домове. Сега те са принудени да живеят в стари военни фургони. 

“В това време на насилие са причинени най-големите щети на църковната общност и на християните в историята й. Атаките ще оставят траен отпечатък върху вярващите хора. Мнозина изгубиха всичко, за което са се трудили през целия си живот. Другият ефект е надигащата се вълна от страх и безпокойство сред християните. Нашите братя и сестри в Нигер се нуждаят от молитвите ни, за да отговорят на това страховито предизвикателство”, казва служител от благотворителната организация Open Doors International.

За момента обаче насилието се разраства силно в региона на Зиндер. В Маради, друг главен град в Нигер близо до границата, две евангелски църкви също са опожарени и само намесата на местната полиция е протвратила нанасянето на по-големи поражения.

В Бирнин Гаоре, който е на 100 км от столицата също има подобни събития – три църкви са запалени, а мисионерското училище в града е атакувано от екстремистите.

70 християнски църкви разрушени от

Миналата неделя вълната от насилие достигна столицата Ниамей, където над 1 000 мюсюлмани се събраха пред главната джамията, откъдето се отправиха на кърваво шествие.  Гневната тълпа започнала с рушенето на превозни средства и продължила с опожаряването на обществени сгради, включително централата на една от местните партии, няколко заведения и дори пивоварна.

Силите за сигурност се опитали да разпръснат тълпата със сълзотворен газ, но бунтовниците се оказали непримирими и продължили да атакуват християнски домове.

“Те знаеха точно къде да открият къщите на християнски семейства и не се примиряваха, докато не видят, че са напълно унищожени”, разказва очевидец на събитията.

Заради страха от атаки, дори камбаните на Католическата църква в града са останали бемълвни в неделя – нещо, което досега не се е случвало.

Междувременно местен християнски лидер в интервю по ВВС призова общността да отговори на атаките с любов, а не с омраза.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: