Коя е най-полезната диета

Начинът, по който възприемаме диетите е на път да се преобърне напълно.

В съвременния свят диетите не са просто режим за рязко намаляване на теглото, а по-скоро начин на живот и хранене, които ни осигуряват повече здраве и променят фигурата ни благоприятно.

Най-разумният план е да намерите режим, който ще ви бъде от полза не само в следващите дни или седмици, а ще ви служи години наред.

Този режим трябва да отговаря на редица критерии, включително да е лесен за изпълнение. Разбира се, очакваният ефект в повечето случаи е свързан и с намаляване на теглото, но не веднага и в никакъв случай рязко и непосредствено. Разглежданите ефекти са по-скоро дългосрочни и сред тях е превенцията от диабет и сърдечни заболявания, свързвани в много голяма степен с режима на хранене.

По всички тези критерии на първо място се нарежда диетата DASH.

Тя се свързва с множество благопирятни последствия, включитено и понижаване на кръвното налягане. Твърди се, че тази диета е подходяща буквално за всеки.
Всъщност, дори министерството на земеделието в САЩ официално я признава за един от най-добрите примери за правилно хранене.

Не очаквайте чудеса от нея, но с течение на времето благоприятните последици започват да се появяват, включително и така желаното редуциране на теглото.

Специалистите обаче напомнят, че всяка една диета е много по-ефективна, когато е съчетана с добър спортен режим.

А ето и някои основни акценти от плана DASH, при който най-напред се намалява драстично приемът на сол и по тази причина са напълно забранени замразените храни.

В диетата се препоръчват пресните продукти и риба, пълнозърнестите храни, а също и нискомаслените продукти.

Дневният прием се ограничава до 2 000 калории и може да изгежда ето така:
• 4-5 зеленчука или плодове.
• 2-3 порции нискомаслени продукти без аромати и подсладители.
• порция месо или риба.
• ядки и семена, но не ежедневно - най-много 4 пъти седмично.
• минимално количество мазнина или зехтин.
• не повече от една алкохолна напитка (това означава 1 бира или една чаша вино или 1/2 чаша ликьор).
• не повече от 5 приема на нещо сладко на седмица.

За закуска се препоръчва омлет със зеленуци и нискомаслено сирене, зеленчукова супа за обяд, нискомаслено мляко за следобедна закуска и порция спагети с месо за вечеря. При разнообразно планиране и редуване на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и нискомаслени продукти - няма как да гладувате с диетата DASH.

Реклама

Още от анализи:

  • Тайни от HR общността

    Най-сетне една ейчарка сподели тайната на фалшивите изисквания в обявите за работа. На въпроса "Защо държите на изискването за висше образование, щом не е необходимо за тази позиция?" тя даде наистина добре обоснован отговор:   По три причин...
  • Черно-бяло образование и черно-бели коментари

    Това с черно-белите и цветни учебници за различни деца съвсем не е лоша идея. Предлагам да я доразвием: - Розови за момичетата, сини - за момчетата - Бели букви на черен фон за децата от малцинствата - Позлатени за наследниците на мутрите - По два пъ...
  • “Горящи” въпроси към зелените активисти

    Имам много въпроси към "зеленото" движение в България. Разбирам че след зелен протест отново е спряно строителството на язовир "Яденица"- след като още преди много години е имал всички разрешения за строеж. Става въпрос за възобновяем източник на е...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: