Как да открием добра бизнес идея

Да се стартира собствен бизнес е трудна задача още от самото начало.

Всъщност, първото, с което желаещите да станат предприемачи се сблъскват е: Как да намерят работеща бизнес идея?Рамит Сети, известният предприемач и изпълнителен директор на компанията за подпомагане на стартиращи фирми GrowthLab отговаря на въпроса: Какво казва на хората, които се оплакват, че не откриват свежи идеи за бизнес?

Сети признава, че това е често срещано оплакване от много стартиращи предприемачи и той винаги ги конфронтира с въпроса: “Какво се крие зад това? Презумпцията е - аз чакам една магическа идея, която да ми падне от небето. Но не става така. Ако искате да започнете бизнес, намерете идея. Тя може да не е съвършената идея, но все пак ще работи."

В GrowthLab Сети и неговият екип препоръчват една класическа техника за генериране на идеи: нарича се идейно картографиране или idea mapping.

“Започвате с една празна дъска, която постепенно започва да се изпълва от предложения. В кое от тях може да се окажете досатъчно добър. Всъщност, не е нужно да сте съвършени, нито идеите да са ошлайфани. Просто ги подредете по категории и се спрете на три от тях, за да добиете по-ясна представа от това къде е вашата експертиза и къде се крие повече потенциал. Отговорете си на три въпроса:

1. Какви конкретни умения имате, които да ви помогнат при реализирането на идеята?

2. Какъв опит имате, който да ви е от полза?

3. Кои предизвикателства вече сте успели да преодолеете?

Това е началото, за да намерите добра и работеща бизнес идея. Но повечето хора спират дотук”, казва Сети.

Но следващата стъпка е особено важна: “Проверете дали идеята наистина ще работи.

Повечето начинания изглеждат добре от самото начало. Но тестването им е първата важна стъпка. Пробвайте ги на порции. Не избързвайте, а разберете кои наистина са ефективни. Така например, ако сте експерт по лични финанси, дали ще бъде добра основа за бизнес?

Предприемачът може да се обади на дузина свои приятели и да ги помоли да поговорят малко за финанси. Ако му дадат зелена светлина, тогава той ще може да разбере кой е най-големият им проблем при управлението на личните финанси.

Някои ще споделят с него и така сглоби картината. След това може да изпрати имейли на свои познати, които също да му дадат обратна връзка по въпроса. В крайна сметка ще получи добра картина и на тази основа ще може да вземе адекватно решение.” съветва Сети.

Реклама

Още от анализи:

  • Тайни от HR общността

    Най-сетне една ейчарка сподели тайната на фалшивите изисквания в обявите за работа. На въпроса "Защо държите на изискването за висше образование, щом не е необходимо за тази позиция?" тя даде наистина добре обоснован отговор:   По три причин...
  • Черно-бяло образование и черно-бели коментари

    Това с черно-белите и цветни учебници за различни деца съвсем не е лоша идея. Предлагам да я доразвием: - Розови за момичетата, сини - за момчетата - Бели букви на черен фон за децата от малцинствата - Позлатени за наследниците на мутрите - По два пъ...
  • “Горящи” въпроси към зелените активисти

    Имам много въпроси към "зеленото" движение в България. Разбирам че след зелен протест отново е спряно строителството на язовир "Яденица"- след като още преди много години е имал всички разрешения за строеж. Става въпрос за възобновяем източник на е...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: