Как да открием добра бизнес идея

Да се стартира собствен бизнес е трудна задача още от самото начало.

Всъщност, първото, с което желаещите да станат предприемачи се сблъскват е: Как да намерят работеща бизнес идея?Рамит Сети, известният предприемач и изпълнителен директор на компанията за подпомагане на стартиращи фирми GrowthLab отговаря на въпроса: Какво казва на хората, които се оплакват, че не откриват свежи идеи за бизнес?

Сети признава, че това е често срещано оплакване от много стартиращи предприемачи и той винаги ги конфронтира с въпроса: “Какво се крие зад това? Презумпцията е - аз чакам една магическа идея, която да ми падне от небето. Но не става така. Ако искате да започнете бизнес, намерете идея. Тя може да не е съвършената идея, но все пак ще работи."

В GrowthLab Сети и неговият екип препоръчват една класическа техника за генериране на идеи: нарича се идейно картографиране или idea mapping.

“Започвате с една празна дъска, която постепенно започва да се изпълва от предложения. В кое от тях може да се окажете досатъчно добър. Всъщност, не е нужно да сте съвършени, нито идеите да са ошлайфани. Просто ги подредете по категории и се спрете на три от тях, за да добиете по-ясна представа от това къде е вашата експертиза и къде се крие повече потенциал. Отговорете си на три въпроса:

1. Какви конкретни умения имате, които да ви помогнат при реализирането на идеята?

2. Какъв опит имате, който да ви е от полза?

3. Кои предизвикателства вече сте успели да преодолеете?

Това е началото, за да намерите добра и работеща бизнес идея. Но повечето хора спират дотук”, казва Сети.

Но следващата стъпка е особено важна: “Проверете дали идеята наистина ще работи.

Повечето начинания изглеждат добре от самото начало. Но тестването им е първата важна стъпка. Пробвайте ги на порции. Не избързвайте, а разберете кои наистина са ефективни. Така например, ако сте експерт по лични финанси, дали ще бъде добра основа за бизнес?

Предприемачът може да се обади на дузина свои приятели и да ги помоли да поговорят малко за финанси. Ако му дадат зелена светлина, тогава той ще може да разбере кой е най-големият им проблем при управлението на личните финанси.

Някои ще споделят с него и така сглоби картината. След това може да изпрати имейли на свои познати, които също да му дадат обратна връзка по въпроса. В крайна сметка ще получи добра картина и на тази основа ще може да вземе адекватно решение.” съветва Сети.

Реклама

Още от анализи:

  • Неприятни истини за джамиите

    Много ме е яд на всички онези мюсюлмани, които разкрасяват случващото се в германските джамии, пише блогърът от турски произход Акиф Шахин и разказва какво е преживял като дете в една джамия в Хамбург.Преди около месец публикувахме интервю с герман...
  • Сценарий за пиеса с главен прокурор

    Пролог: Главен прокурор прави референдум. С основен въпрос: “Искате ли да има повече стабилност, да се накаже престъпността и да се въздаде справедливост, като се увеличат правомощията на Главния прокурор и се установи Прокурорска република, за да ...
  • Защо трябва да се смени философията на пенсиите

    Увеличението само на минималната пенсия, реално не е толкова нелогично. Да обясня защо. В момента около половината от пенсиите се плаща от осигуровки. Другата половина - от данъци. Т.е. ако взимате максимум от 900 лв., то 450 идва о...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: