Как да си намерите международен стаж?

Ако сте студент и искате да блеснете – има един сигурен начин – да си намерите международен стаж. Много от обучаващите се, чуват тоа твърдение безброй пъти след стъпването си в университета и всъщност не е далеч от истината.

Стажовете към дадена професионална фирма са съществена част от обучението във всяка университетска степен. Те служат за доказателство на работодателите, че сте готови да преследвате кариерата си, знете какво искате и в зависимост от стажа, който изберете, бихте могли да покажете, че притежавате необходимите качества да се развивате в съответната фирма.

 

И въпреки това, работната среда преминава през различни процеси на промяна, провокиран от информационните технологии и от глобализацията. Затова и работодатели днес имат повече изисквания към своите кандидати. Те трябва да имат уминето да се адаптират към разнообразни и необичайни ситуции, а това се постига най-ефективно чрез придобиването на международен стаж.

Това не е нещо специално за хора, склонни към пътешествия. Това да попаднеш в нова култура, те учи как да намираш креативни и уникални решения на различни проблеми, които дори може да конфронтират собственото ти мнение и стереотипи. В бързоразвиващия се свят, това да сте културно осведомени и емоционално интелигентни е ключово, за да сте в крак с променящата се работна среда.

Как да си намерите международен стаж?

Никога не е лесно, но все пак много университети започват да развиват свои собствени обменни програми и вероятността поне част от тях да предлагат международна стажантска програма нараства с всеки изминал ден. Ако сте студент в университет, можете спокойно да отидеде в кариерния център към вашия департамент и да помолите за съдействие. Дори и да не могат да ви помогнат, хората в кариерния отдел имат връзки и могат да ви насочат към подходящ човек, който да ви помогне.

Кой знае, може пък вие да сте ключът на университе си към установяване на междуранодна връзка и стажантска програма. Има още няколко въпроса, на които трябва да си отговорите, докато изибрате и кандидатствате за международен стаж.

Каква е мисията ми?

Това е вможе би е една от решаващите стъпки в процеса. Ако нямаш ясна представа за плановете си, евентулният работодател или ментор много лесно ще го разбере. Трябва да отидете подготвени, с история, в която искате да ги въвлечете и да им обяснете защо точно това ви вълнува.

Като за начало си задайте въпросите “В коя страна искам да работя и какво мога да взема от нея?” Конкретизирайте специалния сектор, в който искате да работите – здравеопазване, финанси, реклама и др. Запитайте се дали вашата страна има добри партньорски отношения със страната, в която искате да отидете и има ли подходяща фирма, от която да научите нещо.

Започнете от големите въпроси преди да се насочите към описването на детайлите.

За кого искате да работите?

Съставете списък с различни компании, за които бихте желали да работите. Ако се затруднявате, разпитайте познатите си. Друг вариант е да попитате някой студент, който вече е бил там.

Бъдете активни в търсенето си и разучете с какво точно се занимава всяка фирма. По-конкретно какви продукти или услуги предлагат, кои са им клиентите, какви хора работят там и кого предлагат като ментор. LinkedIn е сред най-добрите места, от където можете да стартирате проучването си, но за жалост хората не споделят много информация. За по-сигурно им пратете лично съобщение или им се обадете и задайте въпросите си.

Проверете дали компанията преди е вземала международни стажанти. Ако това се е случвало, предишният стажант ще е добър съветник за вас. Попитайте ги за преживяването, което са имали и опита, който са добили. Информацията, която ще ви дадат е изключително ценна.

Какво можете вие да им дадете?

Задайте си въпроса “Защо аз ще съм ценен за тази компания?” Това не е моментът, в който да скромничите или да се подценявате. Помислете за всички качества, които притежавате и кое е това, което ви прави уникални.

Едно от често забравяните умения е способността ви да говорите на родния си език. Английският език е основен език за комуникация в бизнес контекста и дипломацията, но много от компаниите напоследък търсят и други езици, необходими за процеса им на работа.

Бъдете много активни и се забавлявайте!

Това да се включиш в международен стаж е голяма стъпка в нова и непозната територия. Същевременно, това е нещо вълнуващо за всеки, който мечтае за голяма кариера. Държавата, секторът, компанията, менторът, продължителността, пътуването – всички те зависят само от това какво ще изберете вие.

Имате много възможности и ресурси на разположение, а ако сте решили да предпиремете стъпки в тази посока, наистина първо определете вашата цел и качества, съставете план и действате по него. И междувременно не забравяйте да се забавлявате, за да извлечете максимума от преживяването зад граница. 

Реклама

Още от анализи:

  • Планът „Хилари“ проработи във Франция

    Като се замисля, съдбата на Макрон в политиката е напълно закономерна и показателна. И докато в САЩ през 2016 г. успяха да се спасят от планът „Хилари“, то същия успя в Европа следващата година – на изборите във Франция....
  • Диктатура на равноправието с MeToo

    Лицемерното MeToo движение е на път да постигне пореден грандиозен успех.Първият беше това, че движението е в състояние да накара хората да не вземат много насериозно важен обществен проблем като насилието над жени. Желанието за борба с мъжа насилник...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: