Тайните на мъжкия дрескод

Официален, полуофициален, бизнес - какво означават?

В своята книга “The Pocket Butler” Чарлс МакФерсон обяснява правилата и грешките относно  изискванията за облекло.


Дрескод “Business casual”

Тайните на мъжкия дрескод

“Business casual” или още познатото като полуофициално облекло обърква нормите на дрескода в последните години. Стилът съчетава елементи на формалното облекло с тези на ежедневните дрехи. В случай, че го забележите на поканата, по-добре оставете вратовръзката си в къщи.  

Предпочитаният дрескод би бил с панталон, който не е от деним, спортно сако и изчистена риза. Идеята е да изглеждате отпуснат, но организиран.

Дрескод “Business dress”

Тайните на мъжкия дрескод

Бизнес дрескодът е облеклото на финансистите и адвокатите. Изисква се костюм и вратовръзка. Съветваме ви да не използвате много креативност.

Дрескод “Semi-formal”

Тайните на мъжкия дрескод

Може би с удивление ще научите, че полуофициалният дрескод няма нищо общо с официалния дрескод. Двете норми за обличане са напълно различни.

Когато спазвате този стил е нужно да изберете костюм в тъмен цвят с подходяща риза и вратовръзка. Не е нужно прекомерно издокарване. Тази норма на облекло е малко по-стриктна отколкото бизнес дрескода.

Дрескод “Black-tie optional”

Тайните на мъжкия дрескод

Когато видите, че се изисква “официално облекло по-избор”, знайте, че смокинга може да го оставите в къщи. Имайте предвид, че вашият домакин най-вероятно ще бъде облечен възможно най-официално.

Един примерен тоалет би включвал тъмно син или черен костюм с официална риза и вратовръзка в тъмен цвят. Да, ако искате можете да носите смокинг.

Дрескод “Black-tie”

Тайните на мъжкия дрескод

Официалният дрескод се смята за върха на модерната формалност.

Обикновено включва черен смокинг с официална риза, заедно с черна сатенена вратовръзка. Възможно е и да се добави черен сатенен пояс, но тази практика изчезва в последно време. Черните чорапи и черните кожени обувки са задължителни.

Дрескод “White-tie”

Тайните на мъжкия дрескод

Този дрескод е толкова официален, че повечето хора не знаят за съществуването му. Това облекло обикновено се изисква по време на кралски сватби или държавни вечери. Списъкът със събитията, за които се изисква този дрескод е много кратък.

Този стил се различава от официалния дрескод по бялата папионка, белия елек и опашките на сакото. Белите ръкавици не са задължителни.

Реклама

Още от анализи:

  • Не, коронавирусът не спасява планетата!

    Широко разпространено е мнението, че заради масовото спиране на икономиките и сривът на потреблението (както на енергия, така и на ресурси) коронавирусът е повлиял добре на околната среда и природата. Това е поредната заблуда в обществото, която си...
  • В геополитиката добри и лоши няма

    Преди броени дни се случиха две събития, които накараха доста хора, интересуващи се от геополитика, да вдигнат изненадано вежди. Първо, Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха „историческо споразумение за мир”, заслугите за което - може би напълно заслужен...
  • Европейската война на ценности

    Сега...следете тази витиевата Брюкселска мисъл:1. Върховенството на закона ще бъде обвързано с предоставяне на средства по еврофондовете.2. Върховенството на закона включва промяна в семейното законодателство /!/ и взаимно /?/ признаване на бракове...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: