Как да откриете страстта в живота си?

Джъстин Мъск, първата съпруга на милиардера Илон Мъск, познава добре чувството на страст и цел в живота. Нейният бивш съпруг е основател на компанията PayPal и изпълнителен директор на Tesla и SpaceX. Той е известен със своята страст за разработване на иновативни проекти.

Наскоро тя зададе въпрос, отворен към всички, на сайта за запитвания и отговори - Quorra: “Как да намеря своята страст?”. Преди това, тя дефинира значението на думата “страст”.

“Не става въпрос за това, кое те прави щастлив, а за това - какво си готов да изстрадаш и да пожертваш, за да го постигнеш” - обяснява тя.

Тя предлага няколко стъпки, които да предприемете за постигане на тази цел:

Следващият път когато се почувствате силни, изпълнени с енергия и сте във върхова форма, изпитвате чувство на еуфория и искате да сте така винаги, запомнете момента!

Запишете си, какво сте правили, къде сте били и какво сте усетили.

Продължете да записвате този момент, когато се появява, докато не забележите модел на повторение.

Може да не е обвързано с някаква дейност или постигната цел. Каквито и да са тези моменти, те ще имат нещо общо. Анализирайте ги докато откриете тяхното естество. Така ще стигнете до същността на това, в което сте добри и което ви вдъхновява.

Как да откриете страстта в живота си?Мъск мислила, че нейната най-голяма страст се крие в писането на фантастични романи. Тя започнала да обмисля повторно дейностите, които я правят наистина щастлива и развълнувана и осъзнава, че коренът на нейната страст е “емоционалният резонанс”.

Техниката на емоционалния резонанс може да се дефинира, като метод за създаване на определено настроение в широката публика с едновременно предаване на информация.

“Обичам да оперирам в онази златна среда, в която личният ми живот се свързва със съзнанието на другите хора, включително и с груповото съзнание” пише тя.

“Може би ще ме посъветвате да запаля пръчица тамян и да започна да колекционирам "Ловци на сънища" (dreamcatchers), но чувството на емоционален резонанс е най-върховното за мен. Писането е моят основен метод, с който изразявам това. Тогава съм най-щастлива.”

Мъск споделя, че това, което ни мотивира и зарежда с емоции е стойността, която създават нашите дейности, а не самите активности. Според нея, ние можем да изградим живота си да бъде по-продуктивен, удовлетворяващ и печеливш, ако се отдадем на това чувство.

Тя дава за пример Стийв Джобс, като посочва книгата на Джо Пулизи "Content Inc." като източник на информация.

Стийв Джобс не бе специалист в сферата на компютрите и технологиите. Неговата страст бе семплотата. Тя бе неговата фикс-идея и изкуство. Той я въведе в индустрия, която и без нея се справяше добре.

Изчистената семплота е същността на Apple: стратегията, продуктът, маркетингът, брандирането и дори PowerPoint презентациите се разработват в този стил. Тава е тайната, по който компютърна компания успя да осъществи контакт с културата на масите на дълбоко емоционално ниво. При това не можем да кажем, че Джобс е помогнал лично с харизмата си, той не може да се сравнява с Опра.

Джобс имплементираше този начин на мислене във всеки аспект на живота си. Той дори нямаше диван във всекидневната си, защото му се струваше със сложен дизайн.

“Страстта е важна . Имайте предвид, че ще прекарате по-голяма част от живота си на работното място. Трябва да изберете дали това ще ви зарежда с енергия всеки ден или ще ви изтощава и тормози. Може би ще ви кара да искате да си избодете очите с химикалката на шефа” казва в заключение Мъск.

“Когато влагате качествена, фокусирана активност във вашата работа ще бъдете много по-продуктивни и може би също така ще имате истински живот. Представете си само”.

Реклама

Още от анализи:

  • Не, коронавирусът не спасява планетата!

    Широко разпространено е мнението, че заради масовото спиране на икономиките и сривът на потреблението (както на енергия, така и на ресурси) коронавирусът е повлиял добре на околната среда и природата. Това е поредната заблуда в обществото, която си...
  • В геополитиката добри и лоши няма

    Преди броени дни се случиха две събития, които накараха доста хора, интересуващи се от геополитика, да вдигнат изненадано вежди. Първо, Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха „историческо споразумение за мир”, заслугите за което - може би напълно заслужен...
  • Европейската война на ценности

    Сега...следете тази витиевата Брюкселска мисъл:1. Върховенството на закона ще бъде обвързано с предоставяне на средства по еврофондовете.2. Върховенството на закона включва промяна в семейното законодателство /!/ и взаимно /?/ признаване на бракове...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: