Трябва ли да усъвършенствате личните си уменията?
Защо са важни личните умения?

Ако сте предприемач или собственик на бизнес, вашите комуникационни умения ще бъдат неизменна част от ежедневната ви работа. Вие не само общувате ежедневно с колеги и партньори, но също така поддържате контакт с инвеститори, банки, клиенти, потребители, доставчици и куп други хора. Ще ви е от голяма помощ да можете да накарате хората да се чувстват комфортно, да преговаряте умело, да разбирате различните видове характер и т.н. Ако търсите финансиране, искате да мотивирате вашия екип или да обясните вашата концепция на потенциални потребители, личните комуникационни умения ще са изключително важно средство.

Как да разберете дали имате нужда от подобряване?

Не е лесно да достигнете до дълбините на своите недостатъци, без значение дали са малки или големи. Това обаче е необходимо, когато става въпрос за ежедневен контакт с хора. Вижте как хората реагират около вас. Заслушайте с в собствените си думи. Получавате ли желаните резултати от ежедневната си комуникация? Искат ли хората а работят с вас? Как преминават вашите бизнес срещи? Има много начини, по които може да прецените вашите лични умения, но трябва да разгледате себе си обективно. Не позволявайте вашата чест или твърдоглавие да пребори здравия разум.

Как можете да подобрите вашите умения?

Ще намерите много курсове, книги, DVD лекции и други материали, чрез които да поемете по пътя на самоусъвършенстването. Някои от които ще бъдат полезни, а други не. Избирайте внимателно. Менторите също могат да предложат помощ и напътствия. Те са били във вашата позиция и опита им ще е ценен урок за вас. Има някои основни принципа, които ще ви поставят на правилния път.

 • Слушайте хората.

 • Проявявайте интерес към това какво казват.

 • Задавайте премислени въпроси.
 
Тези прости способи могат да улеснят комуникацията ви с вашите партньори. Отделете време да опознаете човека срещу вас и не пренебрегвайте техните мнения. Нужно е да познавате бизнеса си в детайли. Така разговорите ви ще бъдат по-продуктивни и целенасочени.

Какви резултати ще забележите?

Главните промени, които ще забележите ще бъдат в две насоки – в самите вас и в комуникацията ви с други. Вашата самоувереност ще нарасне. Ще забележите, че сте станали по-директни в разговорите си. Личностно ще забележите удовлетворение от разговорите с други хора, което ще се отрази позитивно на бизнеса ви. Хората ще изпитват по-голямо удоволствие от комуникацията с вас. Чрез този прогрес вашата мрежа от контакти ще нарасне и нови възможности за развитие и партньорство ще се отворят пред вас.

Риск от това да изглеждате изкуствен.

Ако останете верни на това кои сте и с какво се занимавате този риск ще бъде нулев. Не се опитвайте да бягате преди да се научите да вървите. Предприемайте промяната крачка по крачка. Ще е нужно да излезете от комфортната си зона и да създадете нова добавена стойност за себе си. Помнете, че целта е да се развиете, а не да създадете нова личност, която да показвате пред света.

Реклама

Още от анализи:

 • Не, коронавирусът не спасява планетата!

  Широко разпространено е мнението, че заради масовото спиране на икономиките и сривът на потреблението (както на енергия, така и на ресурси) коронавирусът е повлиял добре на околната среда и природата. Това е поредната заблуда в обществото, която си...
 • В геополитиката добри и лоши няма

  Преди броени дни се случиха две събития, които накараха доста хора, интересуващи се от геополитика, да вдигнат изненадано вежди. Първо, Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха „историческо споразумение за мир”, заслугите за което - може би напълно заслужен...
 • Европейската война на ценности

  Сега...следете тази витиевата Брюкселска мисъл:1. Върховенството на закона ще бъде обвързано с предоставяне на средства по еврофондовете.2. Върховенството на закона включва промяна в семейното законодателство /!/ и взаимно /?/ признаване на бракове...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: