• Какво мислят за свободата на словото българските онлайн потребители?

  Свобода на медиите, свобода на словото - не са лесни теми, но са неизбежни, когато става въпрос за предоставяне на независима информация и изказване на различни мнения и гледни точки. Онлайн мониторинг платформата Neticle изследва какво мислят по темата българските онлайн потребители.
 • 10-те най-желани работодатели

  Има компании, които не просто печелят пари, а привличат нещо още по-ценно – талантливи кадри.
 • Брейнсторминг техники за предприемачи

  Независимо дали се опитвате да намерите удивителна идея за бизнес от дома или търсите нови идеи как да увеличите приходите от настоящия си бизнес, брейнстормингът е отличен начин да произведете идеи.
 • 5 начина, по които работодателската марка привлича нови таланти

  Защо определени компании са наричани предпочитан работодател? Истината е, че малките промени могат да доведат до големи резултати. Правилното управление на работодателската марка може да привлече точно онези таланти, които бизнесът желае. Ето 5 начина това да се случи:
 • Топ 5: Как Изкуственият интелект революционизира Човешките ресурси

  Технологиите, особено Изкуственият интелект (AI), наистина променят играта в сегмента на човешките ресурси и управлението на талантите. Но кои задачи са по-подходящи за човешката страна на човешките ресурси и кои остават изцяло за компютърния ум?
 • Най-добрите работодатели представят своите стратегии за employer branding

  Динамична прорама и разнообразие от теми са предвидени в програмата на Employer Branding Forum “Битката за талантите” в Експо хотел, София на 12 декември 2018 г.
 • SMART CITY 2018: Умният град е градът на хората

  Системи за ефективно управление на ресурси, сензорни мрежи в умните градове, управление на големите бази данни, концепция за мобилни паркове и трансформиращи се градски пространства и още много проекти за SMART CITY бяха представени по време на Годишната конференция на b2b Media в Дома на Европа. В годишната конференция SMART CITY 2018
 • Какво мислят българите за собственото си материално състояние?

  Наближава краят на годината, време е за финалните анализи, оценки. Време е и за едно проучване относно мнението на българите за тяхното материално състояние. Доколко е била топ тема темата за заплащането в онлайн пространството? Ще разберете от статията.
 • 1 Какво мислят за свободата на словото българските онлайн потребители?
 • 2 10-те най-желани работодатели
 • 3 Брейнсторминг техники за предприемачи
 • 4 5 начина, по които работодателската марка привлича нови таланти
 • 5 Топ 5: Как Изкуственият интелект революционизира Човешките ресурси
 • 6 Най-добрите работодатели представят своите стратегии за employer branding
 • 7 SMART CITY 2018: Умният град е градът на хората
 • 8 Какво мислят българите за собственото си материално състояние?
 • Анализ
 • Анализ
 • Анализ

Планът „Хилари“ проработи във Франция

Като се замисля, съдбата на Макрон в политиката е напълно закономерна и показателна. И докато в САЩ през 2016 г. успяха да се спасят от планът „Хилари“, то същия успя

"Проевропейците" ще разрушат ЕС

"Проевропейците" като Макрон ще разрушат ЕС по-бързо, отколкото евроскептиците някога са си мечтали.

Диктатура на равноправието с MeToo

Лицемерното MeToo движение е на път да постигне пореден грандиозен успех.Първият беше това, че движението е в състояние да накара хората да не вземат много насериозно важен обществен проблем като

Реклама


www.Autodoc.Bg

Представяме ви:

Blockchain ще навлезе в почти всички области на живота

Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,  партньор и главен съветник по технологичните въпроси в Джарвис ООД, в специално интервю за b2b Media.

От над 18 години Андрю Андерсън активно работи във финансовия сектор. От 2010 г. се  специализирал в сферата на блокчейн технологиите; участва и презентира на блокчейн конференции и събития по целия свят; В момента работи върху топ блокчейн проекти като DASH, LiteCoin, Monero, Corda. Работи също и с интегратори като BlockCypher, независимите програмисти от Colored Coin и други от света на брокерството и трейдинга. Текущата му работа го отвежда и до някои от най-големите световни брокерски компании с блокчейн насоченост. Бил е на високи (C-level) позиции в Intel, Interbank FX, JFD brokers и е работил с най-добрите на форекс пазара като UBS, Citibank, Barclays, Deutsche Bank and JP Morgan.

Какви са предимствата на блокчейн технологията?   

Повече от всякога технологията Blockchain дава възможност за въвеждане на по-широка гама от ефективност и по-високо ниво на прозрачност.

Има едно основно твърдение, което се появява отново и отново, когато разглеждаме как Blockchain ще промени нещата, - това е процесът на "дезинтерминиране" или отстраняване на посредниците. Векове наред ние разчитахме на различни "доверени" трети страни за постигане на по-голямо разнообразие от услуги. Чрез използването на новата технология като посредник, тя дава възможност да се осигури по-добро обслужване, с много по-ниски разходи, по-добра скорост и по-висока ефективност. Някои ключови характеристики на технологията Blockchain:

Изключително сигурна - по подразбиране всички данни могат да бъдат криптографски осигурени.

 • Много бърза - Данните и транзакциите могат да бъдат изпратени и потвърдени почти незабавно. Това е особено важно при случаите на финансова и търговска употреба.
 • Децентрализирана - Системата автоматично може да постигне консенсус по отношение на валидността на данните или транзакциите, без да изисква централен орган.
 • По-достъпна - блоковите бази данни могат лесно да бъдат структурирани, за да бъдат лесно използвани и много по-достъпни. Това е особено вярно, когато става въпрос за транзакции или данни от много участници в процеса.
 • Прозрачна, неизменна и достоверна - Тъй като е почти невъзможно да се променят данните, след като са били публикувани в блок-веригата, тя дава възможност за незабавно установяване на доверие.
 • Опростяване - повечето блокчейн приложения лесно могат да бъдат автоматизирани и да си взаимодействат с други ресурси, а това може да опрости повечето системи.
 • Високо ниво на достъпност - Тъй като блокчейн мрежите обикновено са на много места, те могат да продължат да работят, дори ако част от мрежата е извън строя.
 • Пестене на разходи - Всички тези фактори, взети заедно, осигуряват равни възможности за спестяване на разходи за всички страни, които използват технологията.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Важно е да се има предвид, че заради бързината, с която се въвеждат иновации в тази сфера, най-добрите технологии може и да не са конкретно свързани с блокчейн, а по-скоро биха могли да бъдат свързани с Hashgraph или Tangle или друга технология на принципа на множеството записи, т.нар. distributed ledger technology.

Понастоящем ключовите проблеми, с която и да е от изброените технологии са свързани с:

1 Потребителският интерфейс към технологията

2 Скалируемост на решенията, които биха позволили широкомащабно изпълнение

3 Оперативна съвместимост на технологията с други външни компоненти

В момента всичките тези области имат невероятен потенциал за предлагане на нови решения, които се очаква да бъдат реалност в рамките на следващите 12 - 18 месеца. Усъвършенстването на потребителския интерфейс пък би увеличило навлизането на новите продукти.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание?

Да - правителствата имат невероятната възможност да станат по-ефективни, да спестят пари и да осигурят по-голяма прозрачност. По своята същност  правителствата би трябвало да работят за доброто на хората, на които служат. Ако правителството работи за подобряване на живота на хората, които то обслужва, тогава ще продължи да управлява, но ако не го направи, в крайна сметка ще бъде заменено.

Една от основните критики към повечето правителствени организации е, че са неефективни и им липсват прозрачност. Използването на блокчейн технология ще направи възможно премахването на голяма част от "червените флагчета" и административните кошмари, които са се запазили толкова дълго време.

Много от услугите за граждани, включително имотните регистрации, стартирането на бизнес и плащането на данъци, могат да бъдат рационализирани, така че всички транзакции да се извършват ефикасно и всички страни да имат достъп до записите на транзакцията. Например: вместо да ходите до различни държавни служби, за да регистрирате своя нов автомобил, това може да стане чрез едно приложение във вашия телефон.

Прилагането на такива технологии наистина ще направи досегът с държавната администрация приятен е лесен, а правителството ще може по-лесно и ефективно да налага нови закони и регламенти.

Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Веригата за доставки вече усеща невероятните нови възможности чрез внедряването на блокчейн технологията. Тези бизнеси оказват влияние върху останалата част от света, но потребителите не винаги могат директно да видят или да почувстват ползите от използването на технологиите в дадена област. Мисля, че най-видимите сфери на осезаемо въздействие ще са в сектора на финансовите услуги, където дългогодишните бизнес структури ще бъдат заменени от интелигентни договори, т.нар smart contracts в блокчейн технологията. Това ще промени начина, по който хората управляват всички финансови аспекти в живота си.  Всичко това няма да се случи изведнъж, но с течение на времето ще промени света така, както интернет го направи. Точно както делим света преди и след интернет, същото ще се случи и при блокчейн и другите технологии на същия принцип.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери?

Blockchain технологията ще бъде включена в почти всички области на живота. Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях.

Тези технологии ще направят живота ни по-добър, по-ефективен и по-удобен, но през повечето време хората дори няма да знаят, че използват блокчейн. Те просто знаят, че този нов начин за изпращане или получаване на пари или за регистриране на колата, или за гласуване или каквото и да е друго, е по-лесен, по-бърз и по-евтин. Отвъд вече споменатите примери с веригата за доставки и финансовите услуги, видях много интересни приложения, свързани с "Интернет на нещата". Има много приложения, където Blockchain и изкуственият интелект вече се свързват с устройствата в дома, за да осигурят повече удобство. Увеличаването на интереса към уредите от типа "Smart" ще продължи, а те ще стават по-интегрирани с нашите телефони и с други мобилни устройства. Това ще ни помогне да стигнем до следващото ниво, където можем да бъдем "едно" с блокчейн.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018?

Аз съм запален по всичко, свързано с технологията Blockchain и очаквам да направя контакти с много различни хора на конференцията, които се интересуват и са ангажирани с услугите на Blockchain и Cloud. Многото талантливи говорители на събитието са и лидери в индустрията. И тъй като те са част от форума, съм сигурен, че ще бъде чудесно събитие.

Cloud and Blockchain Forum 2018 ще се проведе на 30 март в хотел Експо София.

Повече информация и регистрации на: https://cloud.b2bmedia.bg

Новини

 • 1

Съвети

Анализи

 • 1