• 7-те най-слаби точки на банковите услуги според клиентите

  Кои са най-проблемните области при банковите услуги според българските онлайн потребители? За да разбере това, онлайн медия мониторинг компанията Neticle събра и анализира потребителските коментари от българското интернет пространство. Кои са най-често срещаните проблеми? Високите такси? Мобилните приложения? Онлайн банкирането? Следват резултатите. Neticle изследва онлайн представянето на 6-те най-популярни български банки в интернет
 • Миглена Узунова-Цекова е новият председател на УС на Българска асоциация за управление на хора

  Миглена Узунова-Цекова бе избрана за председател на новия Управителен съвет на Българска асоциация за управление на хорана провелата се на 5 март 2019 г. първа среща на управляващия орган. Госпожа Узунова получи доверие от общността на ЧР специалистите, където членува почти от създаването й, а от 2009 г. е член на
 • Перфектната буря: Cloud, AI and Blockchain Evolution

  B2B TECH FORUM 2019 събира за четвърта година водещите експерти от света на информационните технологии.  Събитието ще е на 29 март 2019 г в Capital Fort София. Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, каза Андрю Андерсън, участник в миналогодишното издание.
 • Най-добрите работодатели бяха отличени във второто издание на Employer Branding Awards

  Наградата “Employer of the Year” спечели Пощенска банка в силно оспорвана конкуренция. Близо 20 компании грабнаха призовите места в Годишните Employer Branding Awards, организирани за втора година от b2b Media.  На официалната церемония в Новотел София присъстваха експерти по employer branding, практици, които се занимават с привличане на таланти и силни
 • Лилия Димитрова е новият главен изпълнителен директор на дружествата от групата на Фронтекс

  Лилия Димитрова, досегашен Оперативен директор в групата, поема длъжността Главен изпълнителен директор на Фронтекс и член на Борда на директорите на дружествата след оттеглянето на Александър Грилихес в края на 2018 г. Димитрова започва своята работа в компанията преди малко повече от 2 години като Главен оперативен директор, отговорен за
 • Как се представиха най-популярните марки по Коледа

  Коледа: обич, семейство, спокойствие… и реклами. Независимо дали ни харесва, през най-красивия период на зимата всеки се опитва да ни убеди да купим неговата стока за порадък. Агенцията за медиен анализ Neticle изследва две от най-популярните марки от гледна точка на тяхната репутация през сезона на коледните покупки.
 • Илияна Захариева бе избрана за председател на БДВО за 2019 г.

  В състава на Управителния съвет на Дружеството влизат нови членове – Гергана Иванова и Анита Петкова-Бедин. Илияна Захариевапоема ръководството на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) през2019г., след мандата на Мила Миленова, който приключи в края на миналата година. Решението бе взето по време на редовно Общо събрание на организацията, което се проведе на 31януари
 • Lufthansa Technik Sofia с нов изпълнителен директор

  Торстен Раабе е новият главен изпълнителен директор на Lufthansa Technik Sofia. Българското подразделение заема стратегическо място в цялостната структура на Lufthansa Technik Group, като към днешна дата в него са заети над 1 200 служители. Торстен Раабе е роден на 20 януари 1972г. в Бад Швалбах, Германия. Получава образователна степен
 • 1 7-те най-слаби точки на банковите услуги според клиентите
 • 2 Миглена Узунова-Цекова е новият председател на УС на Българска асоциация за управление на хора
 • 3 Перфектната буря: Cloud, AI and Blockchain Evolution
 • 4 Най-добрите работодатели бяха отличени във второто издание на Employer Branding Awards
 • 5 Лилия Димитрова е новият главен изпълнителен директор на дружествата от групата на Фронтекс
 • 6 Как се представиха най-популярните марки по Коледа
 • 7 Илияна Захариева бе избрана за председател на БДВО за 2019 г.
 • 8 Lufthansa Technik Sofia с нов изпълнителен директор
 • Анализ
 • Анализ
 • Анализ

Жени предприемачи в България – мисията възможна

44% от жените на възраст между 35 и 40-годишна възраст взимат решение да бъдат предприемачи На 11 март се състоя семинар, на който бе представен новият проект на Асоциацията – WEST

Противоконституционно е да се опрощават дългове

Право да опрощава държавни вземания има само Президентът на Република България – така е по Конституция. Т.е. решението чрез законови промени да се опрощават дългове към държавата е противоконституционно. Такова решение не може да

Нов повей в политиката след Меркел

"Виждали ли сте днешните мъже? Кой е ходил наскоро в Берлин? Там има група на Лате макиато", пошегува се Анегрет Крамп-Каренбауер, наследничката на Ангела Меркел, начело на СДП. Кафето с мляко минава за

Реклама


www.Autodoc.Bg

Представяме ви:

Blockchain ще навлезе в почти всички области на живота

Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,  партньор и главен съветник по технологичните въпроси в Джарвис ООД, в специално интервю за b2b Media.

От над 18 години Андрю Андерсън активно работи във финансовия сектор. От 2010 г. се  специализирал в сферата на блокчейн технологиите; участва и презентира на блокчейн конференции и събития по целия свят; В момента работи върху топ блокчейн проекти като DASH, LiteCoin, Monero, Corda. Работи също и с интегратори като BlockCypher, независимите програмисти от Colored Coin и други от света на брокерството и трейдинга. Текущата му работа го отвежда и до някои от най-големите световни брокерски компании с блокчейн насоченост. Бил е на високи (C-level) позиции в Intel, Interbank FX, JFD brokers и е работил с най-добрите на форекс пазара като UBS, Citibank, Barclays, Deutsche Bank and JP Morgan.

Какви са предимствата на блокчейн технологията?   

Повече от всякога технологията Blockchain дава възможност за въвеждане на по-широка гама от ефективност и по-високо ниво на прозрачност.

Има едно основно твърдение, което се появява отново и отново, когато разглеждаме как Blockchain ще промени нещата, - това е процесът на "дезинтерминиране" или отстраняване на посредниците. Векове наред ние разчитахме на различни "доверени" трети страни за постигане на по-голямо разнообразие от услуги. Чрез използването на новата технология като посредник, тя дава възможност да се осигури по-добро обслужване, с много по-ниски разходи, по-добра скорост и по-висока ефективност. Някои ключови характеристики на технологията Blockchain:

Изключително сигурна - по подразбиране всички данни могат да бъдат криптографски осигурени.

 • Много бърза - Данните и транзакциите могат да бъдат изпратени и потвърдени почти незабавно. Това е особено важно при случаите на финансова и търговска употреба.
 • Децентрализирана - Системата автоматично може да постигне консенсус по отношение на валидността на данните или транзакциите, без да изисква централен орган.
 • По-достъпна - блоковите бази данни могат лесно да бъдат структурирани, за да бъдат лесно използвани и много по-достъпни. Това е особено вярно, когато става въпрос за транзакции или данни от много участници в процеса.
 • Прозрачна, неизменна и достоверна - Тъй като е почти невъзможно да се променят данните, след като са били публикувани в блок-веригата, тя дава възможност за незабавно установяване на доверие.
 • Опростяване - повечето блокчейн приложения лесно могат да бъдат автоматизирани и да си взаимодействат с други ресурси, а това може да опрости повечето системи.
 • Високо ниво на достъпност - Тъй като блокчейн мрежите обикновено са на много места, те могат да продължат да работят, дори ако част от мрежата е извън строя.
 • Пестене на разходи - Всички тези фактори, взети заедно, осигуряват равни възможности за спестяване на разходи за всички страни, които използват технологията.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Важно е да се има предвид, че заради бързината, с която се въвеждат иновации в тази сфера, най-добрите технологии може и да не са конкретно свързани с блокчейн, а по-скоро биха могли да бъдат свързани с Hashgraph или Tangle или друга технология на принципа на множеството записи, т.нар. distributed ledger technology.

Понастоящем ключовите проблеми, с която и да е от изброените технологии са свързани с:

1 Потребителският интерфейс към технологията

2 Скалируемост на решенията, които биха позволили широкомащабно изпълнение

3 Оперативна съвместимост на технологията с други външни компоненти

В момента всичките тези области имат невероятен потенциал за предлагане на нови решения, които се очаква да бъдат реалност в рамките на следващите 12 - 18 месеца. Усъвършенстването на потребителския интерфейс пък би увеличило навлизането на новите продукти.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание?

Да - правителствата имат невероятната възможност да станат по-ефективни, да спестят пари и да осигурят по-голяма прозрачност. По своята същност  правителствата би трябвало да работят за доброто на хората, на които служат. Ако правителството работи за подобряване на живота на хората, които то обслужва, тогава ще продължи да управлява, но ако не го направи, в крайна сметка ще бъде заменено.

Една от основните критики към повечето правителствени организации е, че са неефективни и им липсват прозрачност. Използването на блокчейн технология ще направи възможно премахването на голяма част от "червените флагчета" и административните кошмари, които са се запазили толкова дълго време.

Много от услугите за граждани, включително имотните регистрации, стартирането на бизнес и плащането на данъци, могат да бъдат рационализирани, така че всички транзакции да се извършват ефикасно и всички страни да имат достъп до записите на транзакцията. Например: вместо да ходите до различни държавни служби, за да регистрирате своя нов автомобил, това може да стане чрез едно приложение във вашия телефон.

Прилагането на такива технологии наистина ще направи досегът с държавната администрация приятен е лесен, а правителството ще може по-лесно и ефективно да налага нови закони и регламенти.

Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Веригата за доставки вече усеща невероятните нови възможности чрез внедряването на блокчейн технологията. Тези бизнеси оказват влияние върху останалата част от света, но потребителите не винаги могат директно да видят или да почувстват ползите от използването на технологиите в дадена област. Мисля, че най-видимите сфери на осезаемо въздействие ще са в сектора на финансовите услуги, където дългогодишните бизнес структури ще бъдат заменени от интелигентни договори, т.нар smart contracts в блокчейн технологията. Това ще промени начина, по който хората управляват всички финансови аспекти в живота си.  Всичко това няма да се случи изведнъж, но с течение на времето ще промени света така, както интернет го направи. Точно както делим света преди и след интернет, същото ще се случи и при блокчейн и другите технологии на същия принцип.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери?

Blockchain технологията ще бъде включена в почти всички области на живота. Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях.

Тези технологии ще направят живота ни по-добър, по-ефективен и по-удобен, но през повечето време хората дори няма да знаят, че използват блокчейн. Те просто знаят, че този нов начин за изпращане или получаване на пари или за регистриране на колата, или за гласуване или каквото и да е друго, е по-лесен, по-бърз и по-евтин. Отвъд вече споменатите примери с веригата за доставки и финансовите услуги, видях много интересни приложения, свързани с "Интернет на нещата". Има много приложения, където Blockchain и изкуственият интелект вече се свързват с устройствата в дома, за да осигурят повече удобство. Увеличаването на интереса към уредите от типа "Smart" ще продължи, а те ще стават по-интегрирани с нашите телефони и с други мобилни устройства. Това ще ни помогне да стигнем до следващото ниво, където можем да бъдем "едно" с блокчейн.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018?

Аз съм запален по всичко, свързано с технологията Blockchain и очаквам да направя контакти с много различни хора на конференцията, които се интересуват и са ангажирани с услугите на Blockchain и Cloud. Многото талантливи говорители на събитието са и лидери в индустрията. И тъй като те са част от форума, съм сигурен, че ще бъде чудесно събитие.

Cloud and Blockchain Forum 2018 ще се проведе на 30 март в хотел Експо София.

Повече информация и регистрации на: https://cloud.b2bmedia.bg

Новини

 • 1

Анализи

 • Скоро може и да гледам Оскарите

  Рами Малек изигра отлична роля в „Бохемска рапсодия” и докато съм спал е получил Оскар за най-добра мъжка роля.

  А „Зелената книга” е истински добър филм

 • Котката на Лагерфелд

  Преди малко разбрах, че Шупет - бялата котка на Карл Лагерфелд, която той наричал любовта на живота си и за която казвал, че би се оженил,

 • Има ли пилот във Франция

  Чудя как да коментирам новината, че във Франция щели да заменят „майка“ и „баща“ с някаква номерация (родител-1, родител-2 и тн.). Ако това беше разпространено

 • Историята на Хилмън - спасителят

  Човекът на снимката е спасил (и продължава да спасява) милиони животи. Ще ви разкажа накратко историята на едно от светилата в медицинската наука и пионер

 • Неслучващото се в Давос

  Лидерите на най-мощните държави в света не присъстват на тазгодишния световен икономически форум в Давос. Доналд Тръмп, Владимир Путин, Еманюел Макрон и Тереза Мей отложиха пътуванията си

 • Сирия, Тръмп и българският евроатлантизъм

  Вече 24 часа българският евроатлантизъм, предимно ляводемократски, е в ступор от решението на Тръмп да напусне Сирия. Чета уникални бисери и уникални простотии по терминаторските

 • 1