• Съвременните технологии развиват интелигентните компании, но изискват фундаментална промяна в лидерството, според Accenture Technology Vision 2018

  Въвеждането на изкуствения интелект за бизнес и социален растеж означава създаване на нови партньорства с клиенти и бизнес партньори. Според Accenture Technology Vision 2018бързият напредък в изкуствения интелект (AI) и други съвременни технологии ускоряват развитието на интелигентни корпорации и дават възможност на компаниите да се интегрират в живота на хората. Годишният технологичен
 • Най-големият конкурент на Uber с нов капитал и удвоена стойност

  Една от най-големите компании за споделено пътуванеLift оповести, че е привлякла 600 милиова долара финансиране и вече се оценява на стойност 15 млрд. долара. Само преди година тя беше оценена наполовина.
 • Социалната тревожност – високата цена на живота в мрежата

  Социалната тревожност е включена в класификатора на фобийните разстройства на Американската Психологична Асоциация DSM-5 още през 1965г. Изразява се в тревожност т.е. страх от социални взаимоотношения например: Отбелязан постоянен страх за една или повече социални ситуации и загриженост относно контрола от страна на трети лица:
 • Cargill България спечели три престижни награди в един ден

  Центърът за споделени бизнес услуги в София, част от дейността на CargillБългария, се представи блестящо в надпреварата на престижните бизнес награди на Българската аутсорсинг асоциация и на b2bMedia.
 • Най-иновативните компании грабнаха призове в b2b Media Annual Awards

  Голямата награда на конкурса беше присъдена на Campus X / Telerik Academy. Конкурсът се провежда за четвърта година и съвпадна с отбелязването на 10-тата годишнина на медийната група. Отличията в над 20 категории си поделиха компании с иновативни, креативни и социално-отговорни проекти от различни сектори у нас. Задно с връчването на
 • b2b Media празнува 10-ата си годишнина

  Медийната група ще отбележи своя юбилей на специално събитие на 8 юни в Софийската Филхармония, когато ще бъдат връчени и Годишните награди b2b Media Awards 2018, с които ще бъдат отличени най-иновативните, най-креативните, най-успешните и най-отговорните компании. В програмата са включени и изпълнения на популярни и изгряващи шоу звезди, томбола
 • Блокчейн иновациите: Топ 5 предимства

  Паскал Таларида, изпълнителен директор на Jarvis Edge Интересът към блокчейн технологиите нараства лавинообразно. И то основно заради биткойн, една от основните крипто валути. Макар да са най-нашумели в момента, те далеч не са всичко, което блокчейн технологиите могат да ни предложат. Блокчейн е революционна система за промени във всички дигитални аспекти
 • Най-иновативните компании представят своите постижения в b2b Media Awards 2018

  Четвъртото издание но b2b Media Annual Awards e в разгара си.  Най-иновативните компании, проекти и предприемачи могат да подадат своите кандидатури до края на месеца. До 25 май обаче се приемат ранните предложения. Конкурсът на b2b Media ще отличи не само бизнесите и техни отделни проекти, но също най-креативните корпоративни офиси,най-интересните външни пространства,
 • 1 Съвременните технологии развиват интелигентните компании, но изискват фундаментална промяна в лидерството, според Accenture Technology Vision 2018
 • 2 Най-големият конкурент на Uber с нов капитал и удвоена стойност
 • 3 Социалната тревожност – високата цена на живота в мрежата
 • 4 Cargill България спечели три престижни награди в един ден
 • 5 Най-иновативните компании грабнаха призове в b2b Media Annual Awards
 • 6 b2b Media празнува 10-ата си годишнина
 • 7 Блокчейн иновациите: Топ 5 предимства
 • 8 Най-иновативните компании представят своите постижения в b2b Media Awards 2018
 • Анализ
 • Анализ
 • Анализ

Върху какви принципи, цели и програма почива Истанбулската конвенция?

Едни от най-често задаваните въпроси, с които се сблъскахме около дебата за Истанбулската конвецния са: Защо се налагат нови определения за пол и полова идентичност чрез Истанбулската конвенция, различни от досега

Кой е “пилето” в сирийската криза

Събитията около Сирия тези дни накараха доста учени (и не само учени) да си спомнят за Карибската криза (Cuban missile crisis, рус. Карибский кризис, 1962 г.). Карибската криза е извънредна

Още ли се смеете на тези, които не вярват, че България е Европа?

Ако летиш с гражданска авиокомпания с полет, излитащ или кацащ в ЕС, и полетът ти бъде отменен (или дори само закъснее с повече от 2 часа), имаш право на обезщетение

Реклама


www.Autodoc.Bg

Представяме ви:

Blockchain ще навлезе в почти всички области на живота

Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,  партньор и главен съветник по технологичните въпроси в Джарвис ООД, в специално интервю за b2b Media.

От над 18 години Андрю Андерсън активно работи във финансовия сектор. От 2010 г. се  специализирал в сферата на блокчейн технологиите; участва и презентира на блокчейн конференции и събития по целия свят; В момента работи върху топ блокчейн проекти като DASH, LiteCoin, Monero, Corda. Работи също и с интегратори като BlockCypher, независимите програмисти от Colored Coin и други от света на брокерството и трейдинга. Текущата му работа го отвежда и до някои от най-големите световни брокерски компании с блокчейн насоченост. Бил е на високи (C-level) позиции в Intel, Interbank FX, JFD brokers и е работил с най-добрите на форекс пазара като UBS, Citibank, Barclays, Deutsche Bank and JP Morgan.

Какви са предимствата на блокчейн технологията?   

Повече от всякога технологията Blockchain дава възможност за въвеждане на по-широка гама от ефективност и по-високо ниво на прозрачност.

Има едно основно твърдение, което се появява отново и отново, когато разглеждаме как Blockchain ще промени нещата, - това е процесът на "дезинтерминиране" или отстраняване на посредниците. Векове наред ние разчитахме на различни "доверени" трети страни за постигане на по-голямо разнообразие от услуги. Чрез използването на новата технология като посредник, тя дава възможност да се осигури по-добро обслужване, с много по-ниски разходи, по-добра скорост и по-висока ефективност. Някои ключови характеристики на технологията Blockchain:

Изключително сигурна - по подразбиране всички данни могат да бъдат криптографски осигурени.

 • Много бърза - Данните и транзакциите могат да бъдат изпратени и потвърдени почти незабавно. Това е особено важно при случаите на финансова и търговска употреба.
 • Децентрализирана - Системата автоматично може да постигне консенсус по отношение на валидността на данните или транзакциите, без да изисква централен орган.
 • По-достъпна - блоковите бази данни могат лесно да бъдат структурирани, за да бъдат лесно използвани и много по-достъпни. Това е особено вярно, когато става въпрос за транзакции или данни от много участници в процеса.
 • Прозрачна, неизменна и достоверна - Тъй като е почти невъзможно да се променят данните, след като са били публикувани в блок-веригата, тя дава възможност за незабавно установяване на доверие.
 • Опростяване - повечето блокчейн приложения лесно могат да бъдат автоматизирани и да си взаимодействат с други ресурси, а това може да опрости повечето системи.
 • Високо ниво на достъпност - Тъй като блокчейн мрежите обикновено са на много места, те могат да продължат да работят, дори ако част от мрежата е извън строя.
 • Пестене на разходи - Всички тези фактори, взети заедно, осигуряват равни възможности за спестяване на разходи за всички страни, които използват технологията.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Важно е да се има предвид, че заради бързината, с която се въвеждат иновации в тази сфера, най-добрите технологии може и да не са конкретно свързани с блокчейн, а по-скоро биха могли да бъдат свързани с Hashgraph или Tangle или друга технология на принципа на множеството записи, т.нар. distributed ledger technology.

Понастоящем ключовите проблеми, с която и да е от изброените технологии са свързани с:

1 Потребителският интерфейс към технологията

2 Скалируемост на решенията, които биха позволили широкомащабно изпълнение

3 Оперативна съвместимост на технологията с други външни компоненти

В момента всичките тези области имат невероятен потенциал за предлагане на нови решения, които се очаква да бъдат реалност в рамките на следващите 12 - 18 месеца. Усъвършенстването на потребителския интерфейс пък би увеличило навлизането на новите продукти.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание?

Да - правителствата имат невероятната възможност да станат по-ефективни, да спестят пари и да осигурят по-голяма прозрачност. По своята същност  правителствата би трябвало да работят за доброто на хората, на които служат. Ако правителството работи за подобряване на живота на хората, които то обслужва, тогава ще продължи да управлява, но ако не го направи, в крайна сметка ще бъде заменено.

Една от основните критики към повечето правителствени организации е, че са неефективни и им липсват прозрачност. Използването на блокчейн технология ще направи възможно премахването на голяма част от "червените флагчета" и административните кошмари, които са се запазили толкова дълго време.

Много от услугите за граждани, включително имотните регистрации, стартирането на бизнес и плащането на данъци, могат да бъдат рационализирани, така че всички транзакции да се извършват ефикасно и всички страни да имат достъп до записите на транзакцията. Например: вместо да ходите до различни държавни служби, за да регистрирате своя нов автомобил, това може да стане чрез едно приложение във вашия телефон.

Прилагането на такива технологии наистина ще направи досегът с държавната администрация приятен е лесен, а правителството ще може по-лесно и ефективно да налага нови закони и регламенти.

Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Веригата за доставки вече усеща невероятните нови възможности чрез внедряването на блокчейн технологията. Тези бизнеси оказват влияние върху останалата част от света, но потребителите не винаги могат директно да видят или да почувстват ползите от използването на технологиите в дадена област. Мисля, че най-видимите сфери на осезаемо въздействие ще са в сектора на финансовите услуги, където дългогодишните бизнес структури ще бъдат заменени от интелигентни договори, т.нар smart contracts в блокчейн технологията. Това ще промени начина, по който хората управляват всички финансови аспекти в живота си.  Всичко това няма да се случи изведнъж, но с течение на времето ще промени света така, както интернет го направи. Точно както делим света преди и след интернет, същото ще се случи и при блокчейн и другите технологии на същия принцип.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери?

Blockchain технологията ще бъде включена в почти всички области на живота. Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях.

Тези технологии ще направят живота ни по-добър, по-ефективен и по-удобен, но през повечето време хората дори няма да знаят, че използват блокчейн. Те просто знаят, че този нов начин за изпращане или получаване на пари или за регистриране на колата, или за гласуване или каквото и да е друго, е по-лесен, по-бърз и по-евтин. Отвъд вече споменатите примери с веригата за доставки и финансовите услуги, видях много интересни приложения, свързани с "Интернет на нещата". Има много приложения, където Blockchain и изкуственият интелект вече се свързват с устройствата в дома, за да осигурят повече удобство. Увеличаването на интереса към уредите от типа "Smart" ще продължи, а те ще стават по-интегрирани с нашите телефони и с други мобилни устройства. Това ще ни помогне да стигнем до следващото ниво, където можем да бъдем "едно" с блокчейн.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018?

Аз съм запален по всичко, свързано с технологията Blockchain и очаквам да направя контакти с много различни хора на конференцията, които се интересуват и са ангажирани с услугите на Blockchain и Cloud. Многото талантливи говорители на събитието са и лидери в индустрията. И тъй като те са част от форума, съм сигурен, че ще бъде чудесно събитие.

Cloud and Blockchain Forum 2018 ще се проведе на 30 март в хотел Експо София.

Повече информация и регистрации на: https://cloud.b2bmedia.bg

Новини

 • 1

Анализи

 • Защо Юнкер е е неточният човек на неточното място

  Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите за присъединяването на Турция в ЕС ще продължат!

  Някога уважавах много Юнкер, той имаше свой принос при присъединяването на

 • OK EUROPE, WE HAVE A PROBLEM

  Отстраняването на Тилерсън и втвърдяването на позицията на Вашингтон срещу Техеран преди всичко ще доведе до увеличаване на натиска върху Германия, Франция и Великобритания, известни като Е3

 • Заплати от 1900 лв? - реалистично е

  Публичната кампания с обявени заплати на Lidl Bulgaria трябва да се разглежда като wake-up call за политиките и бизнес стратегиите, свързани с човешкия капитал и реформите на

 • Законът НЕ гарантира нищо в България

  Да си дам и моите 5 стотинки по въпроса. ;)Първо да кажа всичко написано е на базата на някаква обща юридическа култура, придобита като човек- обект на

 • Това е положението, Гинке

  Искам да ви кажа, че много ни отива Гинка да е собственик на ЧЕЗ.

  Сега викаме - Ама, как е възможно Гинка-без снимка да придобие една трета

 • Останахме на тъмно с ЧЕЗ

  Ако държавата функционира в основната си ужким роля - на гарант за спазване на правилата - няма значение дали всички ставаме и лягаме с името “Инерком” или собственикът й

 • 1