• Подкрепа от 25 000 лева за зелени бизнес проекти

  12 са финалистите в първото издание на БАКБ Предизвикателство - в подкрепа на бизнес инициативи, изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие. Големият победител в състезанието за зелени идеи е стартиращатакомпания Streebl. Конкурсната програма е  създадена от Българо-американска кредитна банка в партньорство с Център „Ринкър“ към Фондация BCause и в нея участват идеи
 • Удължава се крайният срок за подаване на кандидатури в BAPRA Bright Awards 2018

  Заявки ще се приемат до 19 април 2018г., включително Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) обявява удължаването на крайния срок за подаване на заявки за участие в деветото издание на престижния PR конкурс BAPRA Bright Awards. Поради големия интерес от страна на участниците, кандидатури ще се приемат през онлайн платформата на конкурса www.bapra.bg/2018  до19
 • Защитата на фирмена информация – технологично решение или първа необходимост?

  Съхраняването на корпоративната информация е основен фактор при развитието на всички съвременни компании. С годините натрупан опит се генерира огромен обем важна информация, чиято евентуалната загуба има сериозни последствия. Кибер атаките и криптовирусите не са мит, а епидемия. Хакерите стават все по-агресивни и успяват да пробият системи и защити, за
 • Заместник-министър Борисов: 18 % е ръстът на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 година

  Оборотът в услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България се е увеличил с над 300% за последните 7 години, като през 2017 г. увеличението е с 18% на годишна база.Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Cloud and Blockchain Forum 2018. Форумът събира доставчици
 • Заявките за наградите Bapra Bright Awards 2018 и #baprasummit се подават от днес!

  За четвърта година ще се проведе лекционният форум #BAPRASummit на тема: Съдържание. Ангажираност. Технологии.
 • Наближава CLOUD & BLOCKCHAIN Forum 2018

  CLOUD & BLOCKCHAIN Forum 2018 ще събере водещите експерти от света на информационните технологии на 30 март 2018 г Експо хотел София. Сайт на събитието: https://cloud.b2bmedia.bg/ Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,
 • Да изтрием ли Фейсбук профила си?

  Важно е да бъде осъзнато, че Cambridge Analytica не са единственият злодей в историята. Това, което днес наричаме социални медии, всъщност са инструменти за събиране на данни. И не трябва да има никаква дискусия чии са тези данни и на кого принадлежат. Във времето, в което живеем, данните ни са
 • 5 Employer Branding грешки, които може би правите, без да осъзнавате

  Моя приятелка ми даде безценен съвет, когато бях на кръстопът в кариерата си. "Хората винаги мислят за това, което ИСКАТ. Опитай се първо да осъзнаеш какво НЕ ИСКАШ". И аз го направих. Когато осъзнах това, което не исках, беше много лесно да се освободя от влиянието му и да тръгна по правилния
 • 1 Подкрепа от 25 000 лева за зелени бизнес проекти
 • 2 Удължава се крайният срок за подаване на кандидатури в BAPRA Bright Awards 2018
 • 3 Защитата на фирмена информация – технологично решение или първа необходимост?
 • 4 Заместник-министър Борисов: 18 % е ръстът на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 година
 • 5 Заявките за наградите Bapra Bright Awards 2018 и #baprasummit се подават от днес!
 • 6 Наближава CLOUD & BLOCKCHAIN Forum 2018
 • 7 Да изтрием ли Фейсбук профила си?
 • 8 5 Employer Branding грешки, които може би правите, без да осъзнавате
 • Анализ
 • Анализ
 • Анлиз

Кой е “пилето” в сирийската криза

Събитията около Сирия тези дни накараха доста учени (и не само учени) да си спомнят за Карибската криза (Cuban missile crisis, рус. Карибский кризис, 1962 г.). Карибската криза е извънредна

Още ли се смеете на тези, които не вярват, че България е Европа?

Ако летиш с гражданска авиокомпания с полет, излитащ или кацащ в ЕС, и полетът ти бъде отменен (или дори само закъснее с повече от 2 часа), имаш право на обезщетение

Защо Юнкер е е неточният човек на неточното място

Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите за присъединяването на Турция в ЕС ще продължат! Някога уважавах много Юнкер, той имаше свой принос при присъединяването на България към ЕС. Сега моето

Реклама


www.Autodoc.Bg

Представяме ви:

Blockchain ще навлезе в почти всички области на живота

Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях, казва Андрю Андерсън,  партньор и главен съветник по технологичните въпроси в Джарвис ООД, в специално интервю за b2b Media.

От над 18 години Андрю Андерсън активно работи във финансовия сектор. От 2010 г. се  специализирал в сферата на блокчейн технологиите; участва и презентира на блокчейн конференции и събития по целия свят; В момента работи върху топ блокчейн проекти като DASH, LiteCoin, Monero, Corda. Работи също и с интегратори като BlockCypher, независимите програмисти от Colored Coin и други от света на брокерството и трейдинга. Текущата му работа го отвежда и до някои от най-големите световни брокерски компании с блокчейн насоченост. Бил е на високи (C-level) позиции в Intel, Interbank FX, JFD brokers и е работил с най-добрите на форекс пазара като UBS, Citibank, Barclays, Deutsche Bank and JP Morgan.

Какви са предимствата на блокчейн технологията?   

Повече от всякога технологията Blockchain дава възможност за въвеждане на по-широка гама от ефективност и по-високо ниво на прозрачност.

Има едно основно твърдение, което се появява отново и отново, когато разглеждаме как Blockchain ще промени нещата, - това е процесът на "дезинтерминиране" или отстраняване на посредниците. Векове наред ние разчитахме на различни "доверени" трети страни за постигане на по-голямо разнообразие от услуги. Чрез използването на новата технология като посредник, тя дава възможност да се осигури по-добро обслужване, с много по-ниски разходи, по-добра скорост и по-висока ефективност. Някои ключови характеристики на технологията Blockchain:

Изключително сигурна - по подразбиране всички данни могат да бъдат криптографски осигурени.

 • Много бърза - Данните и транзакциите могат да бъдат изпратени и потвърдени почти незабавно. Това е особено важно при случаите на финансова и търговска употреба.
 • Децентрализирана - Системата автоматично може да постигне консенсус по отношение на валидността на данните или транзакциите, без да изисква централен орган.
 • По-достъпна - блоковите бази данни могат лесно да бъдат структурирани, за да бъдат лесно използвани и много по-достъпни. Това е особено вярно, когато става въпрос за транзакции или данни от много участници в процеса.
 • Прозрачна, неизменна и достоверна - Тъй като е почти невъзможно да се променят данните, след като са били публикувани в блок-веригата, тя дава възможност за незабавно установяване на доверие.
 • Опростяване - повечето блокчейн приложения лесно могат да бъдат автоматизирани и да си взаимодействат с други ресурси, а това може да опрости повечето системи.
 • Високо ниво на достъпност - Тъй като блокчейн мрежите обикновено са на много места, те могат да продължат да работят, дори ако част от мрежата е извън строя.
 • Пестене на разходи - Всички тези фактори, взети заедно, осигуряват равни възможности за спестяване на разходи за всички страни, които използват технологията.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Важно е да се има предвид, че заради бързината, с която се въвеждат иновации в тази сфера, най-добрите технологии може и да не са конкретно свързани с блокчейн, а по-скоро биха могли да бъдат свързани с Hashgraph или Tangle или друга технология на принципа на множеството записи, т.нар. distributed ledger technology.

Понастоящем ключовите проблеми, с която и да е от изброените технологии са свързани с:

1 Потребителският интерфейс към технологията

2 Скалируемост на решенията, които биха позволили широкомащабно изпълнение

3 Оперативна съвместимост на технологията с други външни компоненти

В момента всичките тези области имат невероятен потенциал за предлагане на нови решения, които се очаква да бъдат реалност в рамките на следващите 12 - 18 месеца. Усъвършенстването на потребителския интерфейс пък би увеличило навлизането на новите продукти.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание?

Да - правителствата имат невероятната възможност да станат по-ефективни, да спестят пари и да осигурят по-голяма прозрачност. По своята същност  правителствата би трябвало да работят за доброто на хората, на които служат. Ако правителството работи за подобряване на живота на хората, които то обслужва, тогава ще продължи да управлява, но ако не го направи, в крайна сметка ще бъде заменено.

Една от основните критики към повечето правителствени организации е, че са неефективни и им липсват прозрачност. Използването на блокчейн технология ще направи възможно премахването на голяма част от "червените флагчета" и административните кошмари, които са се запазили толкова дълго време.

Много от услугите за граждани, включително имотните регистрации, стартирането на бизнес и плащането на данъци, могат да бъдат рационализирани, така че всички транзакции да се извършват ефикасно и всички страни да имат достъп до записите на транзакцията. Например: вместо да ходите до различни държавни служби, за да регистрирате своя нов автомобил, това може да стане чрез едно приложение във вашия телефон.

Прилагането на такива технологии наистина ще направи досегът с държавната администрация приятен е лесен, а правителството ще може по-лесно и ефективно да налага нови закони и регламенти.

Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Веригата за доставки вече усеща невероятните нови възможности чрез внедряването на блокчейн технологията. Тези бизнеси оказват влияние върху останалата част от света, но потребителите не винаги могат директно да видят или да почувстват ползите от използването на технологиите в дадена област. Мисля, че най-видимите сфери на осезаемо въздействие ще са в сектора на финансовите услуги, където дългогодишните бизнес структури ще бъдат заменени от интелигентни договори, т.нар smart contracts в блокчейн технологията. Това ще промени начина, по който хората управляват всички финансови аспекти в живота си.  Всичко това няма да се случи изведнъж, но с течение на времето ще промени света така, както интернет го направи. Точно както делим света преди и след интернет, същото ще се случи и при блокчейн и другите технологии на същия принцип.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери?

Blockchain технологията ще бъде включена в почти всички области на живота. Най-добрите технологии са тези, които не забелязвате или не трябва да разбирате, но въпреки това можете да се възползвате от тях.

Тези технологии ще направят живота ни по-добър, по-ефективен и по-удобен, но през повечето време хората дори няма да знаят, че използват блокчейн. Те просто знаят, че този нов начин за изпращане или получаване на пари или за регистриране на колата, или за гласуване или каквото и да е друго, е по-лесен, по-бърз и по-евтин. Отвъд вече споменатите примери с веригата за доставки и финансовите услуги, видях много интересни приложения, свързани с "Интернет на нещата". Има много приложения, където Blockchain и изкуственият интелект вече се свързват с устройствата в дома, за да осигурят повече удобство. Увеличаването на интереса към уредите от типа "Smart" ще продължи, а те ще стават по-интегрирани с нашите телефони и с други мобилни устройства. Това ще ни помогне да стигнем до следващото ниво, където можем да бъдем "едно" с блокчейн.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018?

Аз съм запален по всичко, свързано с технологията Blockchain и очаквам да направя контакти с много различни хора на конференцията, които се интересуват и са ангажирани с услугите на Blockchain и Cloud. Многото талантливи говорители на събитието са и лидери в индустрията. И тъй като те са част от форума, съм сигурен, че ще бъде чудесно събитие.

Cloud and Blockchain Forum 2018 ще се проведе на 30 март в хотел Експо София.

Повече информация и регистрации на: https://cloud.b2bmedia.bg

Новини

 • 1

Анализи

 • OK EUROPE, WE HAVE A PROBLEM

  Отстраняването на Тилерсън и втвърдяването на позицията на Вашингтон срещу Техеран преди всичко ще доведе до увеличаване на натиска върху Германия, Франция и Великобритания, известни като Е3

 • Заплати от 1900 лв? - реалистично е

  Публичната кампания с обявени заплати на Lidl Bulgaria трябва да се разглежда като wake-up call за политиките и бизнес стратегиите, свързани с човешкия капитал и реформите на

 • Законът НЕ гарантира нищо в България

  Да си дам и моите 5 стотинки по въпроса. ;)Първо да кажа всичко написано е на базата на някаква обща юридическа култура, придобита като човек- обект на

 • Това е положението, Гинке

  Искам да ви кажа, че много ни отива Гинка да е собственик на ЧЕЗ.

  Сега викаме - Ама, как е възможно Гинка-без снимка да придобие една трета

 • Останахме на тъмно с ЧЕЗ

  Ако държавата функционира в основната си ужким роля - на гарант за спазване на правилата - няма значение дали всички ставаме и лягаме с името “Инерком” или собственикът й

 • Третата световна война е сега

  На 20 януари 1993 г. Бил Клинтън става президент на САЩ. Студената война е спечелена, СССР се е разпаднал, Саддам Хюсеин е изгонен от Кувейт,

 • 1