• 1 Servier в сътрудничество с "Май месец за измерване на кръвното" стартира кампанията #ЗащотоАзТакаКазвам, #ИзмериСиКръвното
 • 2 Кой взе призовете в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2022?
 • 3 Газираните напитки у нас – сред най-ниско калоричните в Европа
 • 4 Българските дружества в несъстоятелност са нараснали с 5,74% през 2021 г.
 • 5 Група Generali избра нов Борд на директорите и назначи Председател и Главен изпълнителен директор
 • 6 Партньори от 4 държави създават платформа за квалификация на фирмения персонал - техници и инженери
 • 7 Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев
 • 8 Световният ден за безопасност и здраве при работа 2022 е фокусиран върху социалния диалог и образованието
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Точно 60 г след като Франция взриви ясрена бомба в Алжир

На днешния ден преди 60 г., 2 май 1962, Франция взривява в планините на Алжир най-голямата си ядрена бомба. Тя е десетки пъти по-мощна от бомбата в Нагасаки и е

Докога ще компенсират с нашите данъци?

Държавата щяла да поема разликата в цената на газа. На мен обаче ми омръзна да поемам разликата заради тъпо управление, тъй като буферът се взема от моите данъци. Поехме допълнителните разходи за

Какво обеща премиерът от Украйна и възможно ли е?

1. България ще купува евтин ток от Украйна през Румъния. Интересна теза, при наличие на закони, борси, търговци и ЕС. Как ще се продава евтин украински ток, но този фон. Същото

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

ПЪТ за балканско земеделие
BalkanROAD е финалист на наградите Regiostars 2021, бе съобщено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г.
 
Проектът с българско участие BalkanROAD е финалист на наградите Regiostars 2021. Той отразява желанието на фермерите да опазват околната среда и сериозната им загриженост за развитие на техните умения, модернизиране и увеличаване на рентабилността на техните ферми.

Пътната карта за стратегии за устойчиво управление на селскостопанския сектор на Балканите ще се прилага в пет държави (Гърция, Кипър, България, Македония и Албания) от 7 организации. Проектът бе обявен за един от финалистите на Regiostars Awards 2021 - ежегодното състезание, организирано от Генералната дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Съобщението е направено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г. BalkanROAD има за цел да идентифицира добрите практики в регионалното развитие и да подчертае иновативни проекти, финансирани от ЕС, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други региони и ръководители на проекти.

Българският участник е Асоциация на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) - първата по рода си неправителствена организация в България в сферата на агроекологичното земеделие. Нейната мисия е да подпомага прилагането на земеделски практики, водещи до устойчиво ползване на земите и опазване на околната среда. За участието в надпреварата разказва Пламен Драгнев, изпълнителен директор.

Защо се включихте в проекта BalkanROAD?

Балканският селскостопански сектор е изправен пред сериозни предизвикателства по отношение на неефективното управление на ресурсите и емисиите на парникови газове. Въпреки факта, че някои страни показват положителни показатели за развитие, продължаващата икономическа криза, ниско участие и инициативите, предприети от местните и регионалните власти, възпрепятстват приемането на иновативни подходи. Това, заедно с по -ниската квалификация и ниво на образование на балканските фермери в сравнение с други европейски фермери, затруднява привеждането на балканското земеделие в съответствие с политиките на ЕС.

Каква е целта на проекта?

Да успеем да достигнем до повече европейски и международни пазари. Проектът BalkanROAD отговори на тези предизвикателства, като предостави инструменти и политики за икономическо развитие, чрез прилагане на екологични практики, които вярваме, че ще бъдат силна мотивация за фермерите да приемат и прилагат резултатите от проекта.
 
Какви са предимствата на единната Балканска пътна карта?

Преди всичко тя ще отвори нови търговски хоризонти за балканските селскостопански продукти. Това ще стимулира местната и националната икономика. С единната Балканска пътна карта ще може да бъде подобрена балканската селскостопанска среда като се разработят стратегии, методологии и технологии за опазване на природните ресурси (почва, вода, въздух). Допълнителните ползи ще са намаляване на парниковите газове и образуването на отпадъци, а същевременно увеличаване на съотношението на рециклиране и повторна употреба в селскостопанските системи;

Ще можем да разработим общ балкански протокол за производство на екомаркирани селскостопански продукти като въведем устойчиви практики в цялата производствена верига (т.е. от полето до пазара). По този начин крайните продукти да имат измерим, сравним и в крайна сметка възможно най-нисък отпечатък върху заобикаляща среда.

Каква ще е функцията на софтуерното приложение "ROAD"?

Това е напълно автоматизирано, стабилно и гъвкаво приложение за регистрация, изчисляване и отчитане на екологичния отпечатък на предлаганите продукти. То ще бъде тествано и демонстрирано в три пилотни ферми в Гърция, България и Македония.

Предстои да създадем широка мрежа от заинтересовани страни - „ПЪТ за балканско земеделие“. Чрез нея ще гарантираме устойчивостта на резултатите от проекта. Представители на мрежата ще са земеделски стопанства, селскостопански университети и ферми. Те са готови да следят резултатите от проекта, да изразят своите виждания по време на транснационални събития. По този начин ще разпространим информацията и в по-широките селскостопански, пазарни и общностни мрежи.
 
Проектът "Към ферми с нулев въглероден, отпадъчен и воден отпечатък. Пътна карта за стратегии за устойчиво управление на балканския селскостопански сектор - BalkanROAD" се финансира от ЕС по програма INTERREG "Балкани-Средиземноморие 2014-2020" с продължителност две години и продължава до края на 2020 г.

Новини

 • 1

Анализи

 • Световните брандове се разсърдиха, ама за малко

  Зара, Бершка и други брандове на испанския холдинг Inditex планирали да се върнат в Русия, това съобщил  Оскар Масейрас, управляващ холдинга.
  Междувременно,
   
  Смолни планирал

 • Война, но с холивудска режисура

  Тази война е с холивудска режисура. Такова чудо не е имало в историята по разбираеми причини. Нямало е глобална медийна мрежова зависимост. Медиите воюват с

 • Ерата Орбан

  Официално Виктор Орбан вече е ера. Ера в модерната политика, ера в новата история на Европа и ера в политическия Консерватизъм. Той направи нещо, което

 • Кой ще храни белия човек? Това е въпросът

  Русия никога не е имало намерение да нападне България, нито пък да взриви ядрени централи в Украйна или да хвърлят атомни бомби. "Умните и красивите"

 • Каква небрежност към историята!

  Нацистка Германия се появява тогава, когато се подписва Версайският договор след Първата Севтовна война, който поставя Германия в условия на пълна нищета и мизерия.

  Сега,

 • Това наша война ли е

  В първите дни на всяка война, пропагандната пяна на мейнстрийма поема тежката задача - да опази управниците от взривяването на общественото мнение в търсене отговора на

 • 1