• 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година

  Отново предизвикваме най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023" стартира на 3 април 2023 г.
 • Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах

  Как лесно да стигнем до детската душа ?Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа
 • Близо 87% от потребителите се влияят от великденските оферти и промоции

  Offerista Group проведе онлайн анкета, за да разбере как ще пазаруват потребителите около предстоящите Великденски празници. Проучването се проведе през месец март 2023 г. и в него се включиха 1,065 от потребителите на популярната платформа Broshura.bg. Най-голяма част от анкетираните (близо 87%) споделиха, че великденските оферти влияят на решението им за
 • Кои дамски онлайн бизнеси са супер успешни в Гърция, Хърватия, Румъния и други балкански страни

  В днешно време все повече дами решават да се занимават с развитието на свой собствен онлайн магазин. Някои са майки супер-герои, съвместяващи грижите за малкото човече с бизнес начинание. Други са амбициозни дами, решили да си осигурят допълнителен доход, който един ден да им гарантира, че стоенето в офиса от
 • Глобални HR тенденции в сферата на производството през 2023

  Gi Group Holding, един от водещите световни доставчици на услуги за развитието на пазара на труда, представя глобалните HR тенденции в производствената сфера в своя последен доклад „Производство – глобални HR тенденции 2023 г.“. С глобален пазар на стойност 16,4 трилиона щатски долара (17% от световния БВП) през 2021 г., производството
 • Пролетта ни носи свежа палитра от цветни визии

  Deichmann представя нови модели от кампанията „Colorful Life“ Моделите за топлия сезон са наситени с много цвят и добро настроение. Ще бъде пъстро и весело! На първо място, разбира се, са ярките цветове като зелено, оранжево, розово или синьо. В техен контраст фините пастелни нюанси като розе, люляк и мента носят
 • Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС

  Ограниченият трудов пазар в България може да бъде разширен с нова работна сила, ако бъдат облекчени условията за временна заетост на граждани на държави извън ЕС. Това сподели Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България по време на работната дискусия организирана от Българската стопанска камара “Внос на работници от трети
 • „Colorful Life“: DEICHMANN и Jung von Matt посрещат пролетта с много цветове

  Цветове и радост от живота на всяка крачка: розово, оранжево, зелено, синьо или ярко червено – актуалната пролетна кампания „Colorful Life“ на DEICHMANN представя една цветна колекция с различни модели – от сникъри през обувки с висок ток до лоуфъри, и създава копнеж по слънцето и топлото време. Тя е продължение на
 • 1 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година
 • 2 Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
 • 3 Близо 87% от потребителите се влияят от великденските оферти и промоции
 • 4 Кои дамски онлайн бизнеси са супер успешни в Гърция, Хърватия, Румъния и други балкански страни
 • 5 Глобални HR тенденции в сферата на производството през 2023
 • 6 Пролетта ни носи свежа палитра от цветни визии
 • 7 Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС
 • 8 „Colorful Life“: DEICHMANN и Jung von Matt посрещат пролетта с много цветове
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Оруел: Историята се пише според “партийните линии”

Джордж Оруел за медиите, по времe на  работата му като кореспондент на BBC и подир, когато високите технологии прохождат, а политтехнолозите разполагат само с "Пропагандата" на Бернайс:

Светът задълбава в икономическа криза

Светът влиза в период на трайно висока инфлация - поне 2-3 години. Толкова ще е и изразената криза в Европа - тази зима е тежка за индустрия на Стария континент, но догодина

КОЙ печели най-много от войната между Русия и Украйна!?

Норвегия прави луди пари от износ на нефт и газ към Европа през 2022 г. Освен това правителството планира приходите им да скочат с още 18% до 131 милиарда долара

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Антикризисните мерки – антикризисни, компенсиращи или проинфлационни?
След като Правителството ги обяви с изненада установих, че липсва една от основните мерки за подпомагане на хората с ниски доходи – въвеждането на необлагаем минимум, на базата на семейното подоходно облагане.

Второто което се очакваше е успокояване и дори нормализиране на цените на енергоносителите. И тук ударихме на камък.

Да видим какво лично ни носят мерките?

За пенсионерите - минималната пенсия от 370 става 467 лв., в т.ч. 60 лв. ковид добавката. Реалното увеличение ще е в размер на 37 лв. или 8,7%, (пенсия 370 лв. + 60 лв. ковид добавка прави 430 лв. сега). Фактическото увеличение на минималната пенсия не е дори близо до отчетената инфлация, която за малката потребителска кошница (основни стоки и услуги) е над 20%, като само хлябът е поскъпнал с над 70%.

Горива – отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин А95 или дизел, без добавки. Да кажем, че в най-скоро време се реализира. Въпросите, които изникват като гъби след дъжд са:

- Какво ще се случи, ако още утре, точно поради това решение, се събудим с нови цени на горивата, увеличени с 20 стотинки например?

- Колко от хората с ниски доходи ще се възползват, при положение, че масата от тях ползват обществен транспорт? Все пак ако приемем, че един работещ изминава около 20-30 км на ден от вкъщи до работното си място и обратно, то на месец ще е изминал около 600 км. При разход 8 на сто, това прави 48 литра гориво. Общата спестена сума ще е в размер на цели 12 лв.

Хлябът ще бъде с нулева ставка по ЗДДС?!

А дали ще има намаление на цената му в магазина? Как Правителството ще гарантира и ще въздейства на производителите и търговците? Ако допуснем, че има намаление, точно с 20%, и един пенсионер купува 15 хляба по 700 грама на месец (10,5 кг), то при цена от 2,50 лв с ДДС за кг днес, разходът му преди намалението ще е 26,5 лв., а след въвеждане на мярката ще е 22,08 лв. или икономия от 3,42 лв. на месец.

Облекчението за деца, ще остави допълнително 150 лева на година или 12,50 лева на месец за семействата с деца.

Намалението на ДДС ставките за ток, парно и газ от 20 на 9% дали въобще ще се почувства, имайки предвид информацията от Народното събрание, че дружествата са поискали ново увеличение в размер на 100% - 150%.

Не разбрах дали ще има намалена ставка за питейната вода, но и там искането за увеличение на цените е такова, че намалението на ставката по ЗДДС няма да се усети.

От чисто семейно-бюджетна гледна точка, предложените мерки ще компенсират частично увеличените разходи за живот, но това няма да е достатъчно.

От гледна точка на Държавния бюджет – не става ясно коя мярка колко струва и защо, какви са прогнозите до края на годината и как ще се покрива допълнителния дефицит, ако има такъв.

От данъчна гледна точка – намалението на ставките по ЗДДС и създаването на редица диференцирани ставки, създава условия за насърчаване на данъчните измами и никога не е било ефективен механизъм срещу ръста на цените на стоки или услуги, които не са държавно регулирани.

От икономическо-финансова гледна точка мерките определено са проинфлационни. С мерките се опитват да омекотят ефекта на инфлацията, а тя ще продължи да расте, точно поради наливането на още пари за потребление (симптоматичното лечение).

От бизнес гледна точка – всички производители и търговци на стоки с отстъпки или с намалено ДДС ще трупат допълнителни печалби.

От държавническа гледна точка – мерките нямат за цел да върнат или успокоят цените на енергоносителите и оттам на всички други стоки или услуги. Всъщност това са мерки, които преразпределят ресурс, като малцина ще станат още по-богати, за сметка на масата.

На ниво семейство и пенсионери, обявените компенсаторни механизми не са в състояние да възстановят предишната покупателна способност, дори към момента на обявяването им. А след месец може да се окажат и пренебрежими.

Всъщност причината за днешната ситуация е цените на енергоносителите и всякакви врътки с данъци или ваучери или отстъпки няма да им повлияе.

Новини

 • 1

Анализи

 • Колективен Ам-Гъл страда за машинния "Май Прешъс"

  Спрях да се чудя защо горещо подкрепящите третия пол изпадат в ужас от втория начин на гласуване. Който всъщност е първият, понеже става дума
  за

 • Защо критикувам политиката на Запада?

  Винаги ми е било странно, когато някой подметне «Ти нали живееш в Лондон, защо критикуваш политиката на Запада?» Странно ми е, защото тези хора не

 • Прах и комсомолщина във финансите

  България (заради валутния борд) е едно от последните места с реално независима централна банка.

  (Какъв парадокс - бордът те прави независим. Ограничението е сила.)

 • Изчезващата държава България

  Към 2021-ва година страната ни е била на 36-то място на света по богатство на населението.

  Същевременно сме номер 1 от общо 200 държави по

 • Чий идол е Че Гевара?

  На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от 

 • Хайде да се вземем в ръце

  Напоследък все по-често и неволно си задавам следните въпроси:

  - Ако в двора ми имаше находище на ценни метали, бих ли дал на някой чужденец да

 • 1