• Наближава ново издание на международния форум “Битката за талантите”

  Най-добрите работодатели ще представят своите стратегии за Employer Branding на събитието, организирано от b2b Media. Международни участници, две проучвания и звезден екип от говорители се включват в шестото издание на форума, което ще се проведе на 13 декември в София. Динамична прорама и разнообразие от теми са предвидени в програмата
 • Безопасно и приятно пътуване за вашите домашни любимци и животни

  Как да организираме превоза им при пътувания на по-далечни дестинации? Докато пътуват, едно от основните притеснения на собствениците на домашни любимци е как да организират и техния транспорт. Ако дестинацията е сравнително близо, кучета, котки или други малки животни могат да бъдат превозени с кола. Но когато става въпрос за
 • За Black Friday 2022 брандът Mercusys предлага страхотни отстъпки на множество продукти от своето портфолио

  Mercusys, компания, специализирана в предлагането на ключови мрежови устройства и аксесоари с цел осигуряване на отлична интернет връзка анонсира Black Friday отстъпки на гамата си високопроизводително оборудване. Моделите ще се предлагат за продажба на намалени цени и клиентите на марката да могат да се възползват от оборудване с висока производителност
 • На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса

  Ранната диагностика може да спаси живот По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба с рака на панкреаса. Тази година датата е 17-и ноември, а лилавата панделка е приета като символ на деня и знак на подкрепа за болните с рак на панкреаса.
 • Чънки моделите правят своя дебют на модната сцена и този сезон

  Нежни силуети срещат груби подметки в успешна комбинация от женственост и сила   Когато говорим за мода, страстта на дамите минава през...обувките! Подходящият чифт има способността да трансформира всяка визия в нещо неустоимо и незабравимо. Този сезон модната сцена доминират ботите във всичките си разновидности – челси боти, чънки модели, боти
 • В Стара Загора започва национално турне за представяне на книгата „Промяната“

  Книгата на Краси Ангелова разказва за личната трансформация на автора, чрез разбиране значението на персоналния опит и вярвания за определяне на мислите и емоциите ни   На 19-ти октомври в Стара Загора ще се проведе първото събитие от националното турне на Краси Ангелова за представяне на книгата „Промяната“. В програмата
 • Детелина Смилкова влиза в Икономическия и социален съвет

  Управителният съвет на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) избра своя председател Детелина Смилкова за представител на организацията в Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България.
 • Бела Хадид x ABOUT YOU: Онлайн магазинът за мода пуска нова съвместна колекция

  На 10 октомври 2022, ABOUT YOU представи ексклузивната си колекция със супермодела и предприемач Бела Хадид. Вдъхновена от отличителните стилове на 90-те и началото на 2000-те, есенно-зимната колекция включва 64 модни предложения и всички те носят уникалния почерк на Бела. Резултатът: дизайн, който съчетава перфектния баланс между класически и бунтарски
 • 1 Наближава ново издание на международния форум “Битката за талантите”
 • 2 Безопасно и приятно пътуване за вашите домашни любимци и животни
 • 3 За Black Friday 2022 брандът Mercusys предлага страхотни отстъпки на множество продукти от своето портфолио
 • 4 На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
 • 5 Чънки моделите правят своя дебют на модната сцена и този сезон
 • 6 В Стара Загора започва национално турне за представяне на книгата „Промяната“
 • 7 Детелина Смилкова влиза в Икономическия и социален съвет
 • 8 Бела Хадид x ABOUT YOU: Онлайн магазинът за мода пуска нова съвместна колекция
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Колективен Ам-Гъл страда за машинния "Май Прешъс"

Спрях да се чудя защо горещо подкрепящите третия пол изпадат в ужас от втория начин на гласуване. Който всъщност е първият, понеже става думаза хартиената бюлетина. Защо е целият "този

Защо критикувам политиката на Запада?

Винаги ми е било странно, когато някой подметне «Ти нали живееш в Лондон, защо критикуваш политиката на Запада?» Странно ми е, защото тези хора не разбират няколко очевидни факта: - Аз

Прах и комсомолщина във финансите

България (заради валутния борд) е едно от последните места с реално независима централна банка. (Какъв парадокс - бордът те прави независим. Ограничението е сила.)

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Антикризисните мерки – антикризисни, компенсиращи или проинфлационни?
След като Правителството ги обяви с изненада установих, че липсва една от основните мерки за подпомагане на хората с ниски доходи – въвеждането на необлагаем минимум, на базата на семейното подоходно облагане.

Второто което се очакваше е успокояване и дори нормализиране на цените на енергоносителите. И тук ударихме на камък.

Да видим какво лично ни носят мерките?

За пенсионерите - минималната пенсия от 370 става 467 лв., в т.ч. 60 лв. ковид добавката. Реалното увеличение ще е в размер на 37 лв. или 8,7%, (пенсия 370 лв. + 60 лв. ковид добавка прави 430 лв. сега). Фактическото увеличение на минималната пенсия не е дори близо до отчетената инфлация, която за малката потребителска кошница (основни стоки и услуги) е над 20%, като само хлябът е поскъпнал с над 70%.

Горива – отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин А95 или дизел, без добавки. Да кажем, че в най-скоро време се реализира. Въпросите, които изникват като гъби след дъжд са:

- Какво ще се случи, ако още утре, точно поради това решение, се събудим с нови цени на горивата, увеличени с 20 стотинки например?

- Колко от хората с ниски доходи ще се възползват, при положение, че масата от тях ползват обществен транспорт? Все пак ако приемем, че един работещ изминава около 20-30 км на ден от вкъщи до работното си място и обратно, то на месец ще е изминал около 600 км. При разход 8 на сто, това прави 48 литра гориво. Общата спестена сума ще е в размер на цели 12 лв.

Хлябът ще бъде с нулева ставка по ЗДДС?!

А дали ще има намаление на цената му в магазина? Как Правителството ще гарантира и ще въздейства на производителите и търговците? Ако допуснем, че има намаление, точно с 20%, и един пенсионер купува 15 хляба по 700 грама на месец (10,5 кг), то при цена от 2,50 лв с ДДС за кг днес, разходът му преди намалението ще е 26,5 лв., а след въвеждане на мярката ще е 22,08 лв. или икономия от 3,42 лв. на месец.

Облекчението за деца, ще остави допълнително 150 лева на година или 12,50 лева на месец за семействата с деца.

Намалението на ДДС ставките за ток, парно и газ от 20 на 9% дали въобще ще се почувства, имайки предвид информацията от Народното събрание, че дружествата са поискали ново увеличение в размер на 100% - 150%.

Не разбрах дали ще има намалена ставка за питейната вода, но и там искането за увеличение на цените е такова, че намалението на ставката по ЗДДС няма да се усети.

От чисто семейно-бюджетна гледна точка, предложените мерки ще компенсират частично увеличените разходи за живот, но това няма да е достатъчно.

От гледна точка на Държавния бюджет – не става ясно коя мярка колко струва и защо, какви са прогнозите до края на годината и как ще се покрива допълнителния дефицит, ако има такъв.

От данъчна гледна точка – намалението на ставките по ЗДДС и създаването на редица диференцирани ставки, създава условия за насърчаване на данъчните измами и никога не е било ефективен механизъм срещу ръста на цените на стоки или услуги, които не са държавно регулирани.

От икономическо-финансова гледна точка мерките определено са проинфлационни. С мерките се опитват да омекотят ефекта на инфлацията, а тя ще продължи да расте, точно поради наливането на още пари за потребление (симптоматичното лечение).

От бизнес гледна точка – всички производители и търговци на стоки с отстъпки или с намалено ДДС ще трупат допълнителни печалби.

От държавническа гледна точка – мерките нямат за цел да върнат или успокоят цените на енергоносителите и оттам на всички други стоки или услуги. Всъщност това са мерки, които преразпределят ресурс, като малцина ще станат още по-богати, за сметка на масата.

На ниво семейство и пенсионери, обявените компенсаторни механизми не са в състояние да възстановят предишната покупателна способност, дори към момента на обявяването им. А след месец може да се окажат и пренебрежими.

Всъщност причината за днешната ситуация е цените на енергоносителите и всякакви врътки с данъци или ваучери или отстъпки няма да им повлияе.

Новини

 • 1

Анализи

 • Изчезващата държава България

  Към 2021-ва година страната ни е била на 36-то място на света по богатство на населението.

  Същевременно сме номер 1 от общо 200 държави по

 • Чий идол е Че Гевара?

  На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от 

 • Хайде да се вземем в ръце

  Напоследък все по-често и неволно си задавам следните въпроси:

  - Ако в двора ми имаше находище на ценни метали, бих ли дал на някой чужденец да

 • Подкрепяме ли “саможертвата”?

  Европейската комисия предлага маоистко-комунистически мерки в икономиката – таван на цените на природния газ и електроенергията, изземване на „свръхпечалби“ (такъв термин е малоумщина в свободната икономика)

 • Какви сигнали дава новият Британски кабинет?

  Наследничката на Борис Джонсън не е по-различна от него.

  Министърът на финансите е ултралиберален икономист.

  Родословието му е от Гана.

 • Нищо хубаво не следва от вдигане на данъците

  Нищо хубаво няма да видим, ако вместо финансова дисциплина при външно влошаване на стопанската конюнктура се разпищолим и заложим на вдигане на данъци и осигуровки

 • 1