• Международният финансов форум NEXT DiFi ще е на 23 октомври 2023

  Събитието ще се проведе в OfficeX София, Зала Planet SchwarzСпециалното VIII издание на международния финансов форум NEXT DiFi ще се състои на 23-и октомври 2023 г и за първи път ще започне с лидерска закуска между ръководителите на банкови и небанкови институции у нас. Очаква се на срещата на върха
 • Отново на училище с Deichmann

  Deichmann представя тенденциите за новия учебен сезон Въпреки че се усеща сякаш лятото току-що е започнало, дните вече стават все по-къси, а ваканцията неусетно приключи. Във всяко ново начало има магия, така че началото на новата учебна година е вълнуващо преживяване както за децата и тийнейджърите, така и за младежите, които
 • България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023

  Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави Приключи 7. Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI 2023 с домакин Кутаиси, Грузия. В олимпиадата  участие взеха 96 младежи от 24 държави, а българският отбор спечели 4 медала.
 • Газираната минерална вода - естественият отговор на подсладените напитки

  Четете етикета на бутилката, за да сте сигурни, че купувате продукт с натурален произход Ползите и необходимостта от натуралната минерална вода през лятото са доказани с времето и специалистите са категорични, че тя трябва да е наш постоянен спътник в жегите. Естественият й произход, специфична минерализация и уникален баланс я правят
 • Дванадесетокласници показаха своите знания и таланти по време на MultiTalent Quest 2023 в АУБ

  AUBG MultiTalent Quest 2023 предостави трибуна на 64 дванадесетокласници от цяла България да покажат своите знания и умения. Състезанието, което традиционно се организира от отдел „Прием студенти“ на Американския университет в България (АУБ), събра в кампуса в Благоевград общността на АУБ – настоящи и бъдещи студенти, възпитаници, преподаватели и служители – за
 • Каква е вредата от нитратите в питейната вода?

  Високото им съдържание е един от най-големите проблеми за Европа от десетилетия Замърсяването на питейните води крие своите ежедневни заплахи за здравето на човека, а един от най-големите проблеми в тази връзка е високото съдържание на нитрати. Това е проблем, с който редица държави и международни организации се борят от
 • Остават десет дни до крайния срок за кандидатстване за пълна стипендия за социални предприемачи

  NOVA ЕМВА Scholarship, учредена от АУБ и NOVA, отбелязва 20-годишнината на Executive МВА програмата на университета По-малко от две седмици остават до крайния срок за кандидатстване за първата по рода си у нас пълна стипендия за социални предприемачи. Тя се предоставя от NOVA и Executive MBA (EMBA, магистратура за ръководни
 • 4 медала за България от Международната олимпиада по информатика 2023

  Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави, Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави и за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена.Отборът
 • 1 Международният финансов форум NEXT DiFi ще е на 23 октомври 2023
 • 2 Отново на училище с Deichmann
 • 3 България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023
 • 4 Газираната минерална вода - естественият отговор на подсладените напитки
 • 5 Дванадесетокласници показаха своите знания и таланти по време на MultiTalent Quest 2023 в АУБ
 • 6 Каква е вредата от нитратите в питейната вода?
 • 7 Остават десет дни до крайния срок за кандидатстване за пълна стипендия за социални предприемачи
 • 8 4 медала за България от Международната олимпиада по информатика 2023
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Колко дребни са дребните престъпления у нас?

Данни за броя ранени и убити от полицията в рамките на една година в някои държави: В САЩ 250 000 са ранени в резултат от полицейска стрелба, а 1096 убити.

Болестта не е в неравенството, а в егалитаризмът или уеднаквяването

Преди десетина години Владимир Буковски нарече политкоректността "нова, по-злобна форма на марксизма". Става все по-прав. След краха на нацизма политическият спектър на света се измести наляво, писа той, и донякъде

Нека проверим има ли “война по пътищата”

От известно време всички медии ни проглушават ушите с т.нар. "война по пътищата". Настоява се и се приемат все по драстични санкции. Във връзка с това имам молба, може ли

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Антикризисните мерки – антикризисни, компенсиращи или проинфлационни?
След като Правителството ги обяви с изненада установих, че липсва една от основните мерки за подпомагане на хората с ниски доходи – въвеждането на необлагаем минимум, на базата на семейното подоходно облагане.

Второто което се очакваше е успокояване и дори нормализиране на цените на енергоносителите. И тук ударихме на камък.

Да видим какво лично ни носят мерките?

За пенсионерите - минималната пенсия от 370 става 467 лв., в т.ч. 60 лв. ковид добавката. Реалното увеличение ще е в размер на 37 лв. или 8,7%, (пенсия 370 лв. + 60 лв. ковид добавка прави 430 лв. сега). Фактическото увеличение на минималната пенсия не е дори близо до отчетената инфлация, която за малката потребителска кошница (основни стоки и услуги) е над 20%, като само хлябът е поскъпнал с над 70%.

Горива – отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин А95 или дизел, без добавки. Да кажем, че в най-скоро време се реализира. Въпросите, които изникват като гъби след дъжд са:

- Какво ще се случи, ако още утре, точно поради това решение, се събудим с нови цени на горивата, увеличени с 20 стотинки например?

- Колко от хората с ниски доходи ще се възползват, при положение, че масата от тях ползват обществен транспорт? Все пак ако приемем, че един работещ изминава около 20-30 км на ден от вкъщи до работното си място и обратно, то на месец ще е изминал около 600 км. При разход 8 на сто, това прави 48 литра гориво. Общата спестена сума ще е в размер на цели 12 лв.

Хлябът ще бъде с нулева ставка по ЗДДС?!

А дали ще има намаление на цената му в магазина? Как Правителството ще гарантира и ще въздейства на производителите и търговците? Ако допуснем, че има намаление, точно с 20%, и един пенсионер купува 15 хляба по 700 грама на месец (10,5 кг), то при цена от 2,50 лв с ДДС за кг днес, разходът му преди намалението ще е 26,5 лв., а след въвеждане на мярката ще е 22,08 лв. или икономия от 3,42 лв. на месец.

Облекчението за деца, ще остави допълнително 150 лева на година или 12,50 лева на месец за семействата с деца.

Намалението на ДДС ставките за ток, парно и газ от 20 на 9% дали въобще ще се почувства, имайки предвид информацията от Народното събрание, че дружествата са поискали ново увеличение в размер на 100% - 150%.

Не разбрах дали ще има намалена ставка за питейната вода, но и там искането за увеличение на цените е такова, че намалението на ставката по ЗДДС няма да се усети.

От чисто семейно-бюджетна гледна точка, предложените мерки ще компенсират частично увеличените разходи за живот, но това няма да е достатъчно.

От гледна точка на Държавния бюджет – не става ясно коя мярка колко струва и защо, какви са прогнозите до края на годината и как ще се покрива допълнителния дефицит, ако има такъв.

От данъчна гледна точка – намалението на ставките по ЗДДС и създаването на редица диференцирани ставки, създава условия за насърчаване на данъчните измами и никога не е било ефективен механизъм срещу ръста на цените на стоки или услуги, които не са държавно регулирани.

От икономическо-финансова гледна точка мерките определено са проинфлационни. С мерките се опитват да омекотят ефекта на инфлацията, а тя ще продължи да расте, точно поради наливането на още пари за потребление (симптоматичното лечение).

От бизнес гледна точка – всички производители и търговци на стоки с отстъпки или с намалено ДДС ще трупат допълнителни печалби.

От държавническа гледна точка – мерките нямат за цел да върнат или успокоят цените на енергоносителите и оттам на всички други стоки или услуги. Всъщност това са мерки, които преразпределят ресурс, като малцина ще станат още по-богати, за сметка на масата.

На ниво семейство и пенсионери, обявените компенсаторни механизми не са в състояние да възстановят предишната покупателна способност, дори към момента на обявяването им. А след месец може да се окажат и пренебрежими.

Всъщност причината за днешната ситуация е цените на енергоносителите и всякакви врътки с данъци или ваучери или отстъпки няма да им повлияе.

Новини

 • 1

Съвети

Анализи

 • 1