• Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?

  Голямата награда тази година грабна Лидл България. Отличието е резултат от устойчивия бизнес модел на компанията, цялостната ѝ социално отговорна политика и последователните ѝ действия в посока грижа за околната среда и обществото.Освен голямата награда, компанията получи и още седем други отличия.За трета година Президентът Румен Радев поздрави участниците в
 • Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате

  Гледната точка на експерта доц. д-р Гана Гечева, еколог, заместник-декан по научна и проектна дейност, Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Когато избираме между чешмяна и бутилирана вода, трябва да имаме предвид, че първичната разлика между тях е единствено начинът, по който водата достига до хората.
 • „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%

  Кривата на растеж на „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД сочи рязко нагоре. Оборотът през 2022 г. възлиза на 33,65 млн. лв. - ръст от 38,7% спрямо миналата фискална 2021 г. (24,26 млн. лв.). „С добрия резултат постигнахме с около 4,36 млн. лв. повече от продажбите през 2019 г., последната година, която
 • Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"

  Отново са предизвикани за участие най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023”, организиран от b2b Media, се провежда през април 2023 г.Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на компании, общини, неправителствени организации, медии и конкретни личности за постигането на устойчиви цели
 • ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година

  Считано от месец април на настоящата година, ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания, като, за периода от 1-ви април 2022 г. до 31-ви март 2023 г., увеличението на пожизнените пенсии е с 14.26% на годишна база, а на разсрочените плащания е с 8.5% на годишна база.
 • Обути в бяло с Deichmann

  Класическите бели сникъри оглавяват модните класации   Що се отнася до модерния стил, те несъмнено оглавяват модната топ класация. Така че не е учудващо, че 2023-та ще мине и под знака на повсеместния шум около белите сникъри! Семплите и удобни маратонки са истински универсални таланти в ежедневието и силни играчи
 • 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година

  Отново предизвикваме най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023" стартира на 3 април 2023 г.
 • Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах

  Как лесно да стигнем до детската душа ?Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа
 • 1 Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?
 • 2 Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате
 • 3 „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%
 • 4 Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"
 • 5 ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година
 • 6 Обути в бяло с Deichmann
 • 7 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година
 • 8 Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

А дали всички носталгици са луди?

Когато се опитваме да критикуваме носталгията трябва да внимаваме да не изпаднем в същия тип психологически капани и клишета, които уж се опитваме да атакуваме. Този пост не е конкретно

Братя българи, иноватори, пионери в социалните науки!

Ние пре-измислихме демокрацията: логиката на представителната демокрация е да избереш политически лидери и партии, които да направят законодателно мнозинство в парламента, а то да излъчи изпълнителна власт, ерго правителство. Идеята

Колко хубаво ще стане с евроатлантическо правителство

Добре де, правим евроатлантическо правителство. Без гадовете, с които, така или иначе, не говорим. То какво трябва да свърши? Кои са приоритетите? Ето ги:1. Изпращаме всичкото си оръжие на Украйна

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Чий идол е Че Гевара?
На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от  комунистическите му идеи и също - не можех  да разбера защо този убиец беше и е така популярен по света.

Преведох единствената в България остро критична книга за Гевара /"Истинският Че Гевара" от Умберто Фонтова, изд МаК 2007/. По-късно открих изкл любопитни данни - КГБ участва активно в създаването на геваристкия мит!!  Този текст от 2010 е именно за това:

Отново за Че Гевара

На „Цариградско шосе” видях голям билборд с реклама на вестник „Дума” с образа на Че Гевара, направен от думи. След това се разминах с двама души с фанелки с лицето на същия човек.  Във Фейсбук, групата от почитатели на Че е с пъти по-голяма от противниците му. В България има младежки организаци, журналисти, хора на изкуството, почитащи Гевара.  Наскоро една позната небрежно ми каза във връзка с революционера „е, голяма работа, това е мода”.

Миналата година Холивуд направи поредния хвалебствен филм за Гевара, в две части. Индустрията с неговата снимка отпечатана върху какво ли не, продължава със сила. Явлението живее,  въпреки, че Гевара всъщност е комунистически масов убиец и садист. Това се доказва подробно в книгата „Истинският Че Гевара” от Умберто Фонтова.  Незнанието за него и романтичната вяра в мита на световната левица не са оправдание за милиони хора, които съзнателно подкрепят Че. Защо милионите почитатели не носят фанелки на Химлер или Берия?

Те са отнели повече невинни животи от Гевара, само защото са работили за по-мощни държави. Според мен основното обяснение за продължаващата мода е нарастващото олевяване на света, разочарован от новия световен ред след падането на комунизма. Това разочарование сега се засилва заради световната икономическа криза. Стотици милиони хора днес обвиняват за всичко капитализма и затова техен естествен герой е Че Гевара.

 Милионите левичари обичат идола си, но не знаят, че именно КГБ е в основата на легендата. На 9 октомври  1967 Гевара е заловен в Боливия и екзекутиран заради подривна комунистическа дейност. По рано там е заловен Regis Debray, френски комунист и сподвижник на Гевара. Debray е осъден на 30 години, но скоро е освободен под натиска на световната левица, главно на влиятелните френски комунистически интелигенти, Жан-Пол Сартр /идеолог на терористичната група „Баадер-Майнхоф”/ и Андре Малро. Regis Debray пише книгата  Revolution in the Revolution, в която превъзнася Гевара и по-късно като съветник на Митеран, сее омраза към Америка.

Кастро разбира, че екзекуцията на Гевара в Боливия, тогава съюзник на САЩ, и книгата на Debray са отлично средство за антиамериканска  пропаганда и възхвала на  кубинския режим. През септември 1967 в Хавана пристига Giangiacomo Feltrinelli, италиански комунист и издател-милионер, типичен представител на лимузинната левица. Целта му е да помогне на Гевара, чийто отряд в същото време е преследван и обграден в Боливия.  Feltrinelli се среща с Alberto Corda, фотограф и служител на кубинските тайни служби.

Той му показва сега легендарната, но по онова време почти неизвестна снимка на Гевара, която е направил на 5 март 1960. Италианецът веднага разбира, че това е изключително подходящо пропагандно средство и в следващите години, след смъртта на Гевара, започва мита за него с помощта на прословутатата фотография. (Feltrinelli е убит като терорист на 14 март 1972, докато се опитва да взриви бомба извън Милано).
И точно тогава се намесва КГБ. Агентът на съветското разузнаване Йосиф Григулевич получава задача да напише книга за Гевара. Григулевич е от най-важните агенти на КГБ, участвал в убийството на Троцки и подготвя убийството на Тито по заповед на Сталин, отменено след смъртта му. Григулевич е изтъкнат специалист по Латинска Америка, където години е работил като съветски „дипломат”.

И така в 1971 в Москва се появява първата биография на Гевара, издадена от издателство „Прогрес”  с автор Йосиф Лаврецки /псевдоним на Григулевич/. /Книгата е преведена и издадена на български от „Партиздат” в 1974/. Книгата, в която за пръв път е отпечатана известната снимка, бързо е преведена на английски и испански и се разпространява от КГБ из целия свят. Именно КГБ и Feltrinelli до смъртта си, за пръв път наводняват планетата с легендарното изображение! Именно КГБ в испанското издание на книгата си,  дава прочутото име на митичната снимка -  Guerrillero Heroico!

Ето какво не знаят десетките милиони левичари, разнасящи по света лика на Гевара. Това не знаят рекламните агенти на „Дума”, нито холивудските полезни идиоти или българските им събратя.

Сигурен съм, обаче, че дори и да знаеха, идолът им пак би се наричал Че Гевара.

Новини

 • 1

Анализи

 • 1