• Leaders of Influence Awards 2023 предизвикват бизнеса и организациите

  СПЕЦИАЛНА ОТСТЪПКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В LEADERS OF INFLUENCE AWARDS ДО 1 ДЕКЕМВРИ 2023 - 30% с Промо код: NEWS30.Най-новото предизвикателство към бизнеса и лидерите на мнение у нас са иновативните награди Leaders of Influence Awards 2023, които ще се проведат на 14 декември 2023 година в София.Само тази седмица можете да
 • Топ 5 на най-красивите коледни базари в Европа

  ФранцияЕлзаският коледен базар (Alsatian Christmas market) в Париж е идеалният избор за всички любители на храната. Разположен пред Гар дюл’Ес или Гара Изток в 10-ти район на Париж, Елзаският коледен базар е празник на кулинарното наследство на френската област Елзас. В него участват около 15 местни производители, дошли специално, за
 • Световен ден за борба с диабета

  ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА, DEXCOM ОТКРИВА ГАЛЕРИЯ С ПОРТРЕТИ ЗА ДА ПРЕДСТАВИ ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ВЪРХОВЕ И СПАДОВЕ В ЖИВОТА С ДИАБЕТ • С мисъл за глобалната си мисия Dexcom създаде #SeeDiabetes, първата по рода си галерия с портрети на хора с диабет от всички сфери на живота и
 • Юнеско отново избра България като център за опaзване на живото наследство

  По време на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО бе подписано Споразумение за продължаване на дейността на Регионален Център София – ЮНЕСКО. Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от 8-те в света Категория 2, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. Mинистърът на
 • 18 лекари от болницата WPK във Виена са включени в списъка на Станфорд с най-цитираните изследователи в света

  18 сътрудничещи лекари от Wiener Privatklinik, една от най-големите частни болници в Австрия, сертифицирана с World's Best Hospitals, класирани сред „2% от най-цитираните учени в света“ за 2023 г., според класацията публикувана наскоро от Станфордския университет и издателство Elsevier. Сътрудничещите лекари в болницата WPK са с постоянно присъствие в годишната
 • Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят

  На 11 ноември в София предстои едно от най-значимите събития в сферата на благотворителността. Това е 18-тият Годишен благотворителен бал на фондация "Сийдър", който се организира в подкрепа на деца и млади хора в неравностойно положение. През юли събитието спечели отличие на годишните награди на B2B media. Тази есен балът
 • За първи път се провеждат Leaders of Influence Awards 2023

  Кандидатстването започна и организаторите от b2b Media очакват лидерските заявки през целия месец ноември.Най-новото предизвикателство към бизнеса и лидерите на мнение у нас ще бъдат иновативните награди Leaders of Influence Awards 2023, които ще се проведат на 14 декември 2023 година в София.
 • Месец на мъжкото здраве в болница Вита

  Позната ли Ви е традицията мъжете да си пускат мустаци в началото на зимата, но не защото търсят промяна, а за да подкрепят световна кауза, посветена на мъжкото здраве?„Мовембър“ (игра на думи, комбинация от първата сричка на думата „мустаци“ (moustache) и месец ноември на английски език) е движение, което се
 • 1 Leaders of Influence Awards 2023 предизвикват бизнеса и организациите
 • 2 Топ 5 на най-красивите коледни базари в Европа
 • 3 Световен ден за борба с диабета
 • 4 Юнеско отново избра България като център за опaзване на живото наследство
 • 5 18 лекари от болницата WPK във Виена са включени в списъка на Станфорд с най-цитираните изследователи в света
 • 6 Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят
 • 7 За първи път се провеждат Leaders of Influence Awards 2023
 • 8 Месец на мъжкото здраве в болница Вита
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Има две цивилизации. Оцеляването на едната е несигурно.

2020: Война в Армения. (Азербайджан побеждава) 2021: Война в Афганистан. (Талибаните превземат страната) 2022: Война в Украйна. (Продължава) 2023: пак Война в Армения. (Нагорни Карабах пада)

Колко дребни са дребните престъпления у нас?

Данни за броя ранени и убити от полицията в рамките на една година в някои държави: В САЩ 250 000 са ранени в резултат от полицейска стрелба, а 1096 убити.

Болестта не е в неравенството, а в егалитаризмът или уеднаквяването

Преди десетина години Владимир Буковски нарече политкоректността "нова, по-злобна форма на марксизма". Става все по-прав. След краха на нацизма политическият спектър на света се измести наляво, писа той, и донякъде

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Чий идол е Че Гевара?
На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от  комунистическите му идеи и също - не можех  да разбера защо този убиец беше и е така популярен по света.

Преведох единствената в България остро критична книга за Гевара /"Истинският Че Гевара" от Умберто Фонтова, изд МаК 2007/. По-късно открих изкл любопитни данни - КГБ участва активно в създаването на геваристкия мит!!  Този текст от 2010 е именно за това:

Отново за Че Гевара

На „Цариградско шосе” видях голям билборд с реклама на вестник „Дума” с образа на Че Гевара, направен от думи. След това се разминах с двама души с фанелки с лицето на същия човек.  Във Фейсбук, групата от почитатели на Че е с пъти по-голяма от противниците му. В България има младежки организаци, журналисти, хора на изкуството, почитащи Гевара.  Наскоро една позната небрежно ми каза във връзка с революционера „е, голяма работа, това е мода”.

Миналата година Холивуд направи поредния хвалебствен филм за Гевара, в две части. Индустрията с неговата снимка отпечатана върху какво ли не, продължава със сила. Явлението живее,  въпреки, че Гевара всъщност е комунистически масов убиец и садист. Това се доказва подробно в книгата „Истинският Че Гевара” от Умберто Фонтова.  Незнанието за него и романтичната вяра в мита на световната левица не са оправдание за милиони хора, които съзнателно подкрепят Че. Защо милионите почитатели не носят фанелки на Химлер или Берия?

Те са отнели повече невинни животи от Гевара, само защото са работили за по-мощни държави. Според мен основното обяснение за продължаващата мода е нарастващото олевяване на света, разочарован от новия световен ред след падането на комунизма. Това разочарование сега се засилва заради световната икономическа криза. Стотици милиони хора днес обвиняват за всичко капитализма и затова техен естествен герой е Че Гевара.

 Милионите левичари обичат идола си, но не знаят, че именно КГБ е в основата на легендата. На 9 октомври  1967 Гевара е заловен в Боливия и екзекутиран заради подривна комунистическа дейност. По рано там е заловен Regis Debray, френски комунист и сподвижник на Гевара. Debray е осъден на 30 години, но скоро е освободен под натиска на световната левица, главно на влиятелните френски комунистически интелигенти, Жан-Пол Сартр /идеолог на терористичната група „Баадер-Майнхоф”/ и Андре Малро. Regis Debray пише книгата  Revolution in the Revolution, в която превъзнася Гевара и по-късно като съветник на Митеран, сее омраза към Америка.

Кастро разбира, че екзекуцията на Гевара в Боливия, тогава съюзник на САЩ, и книгата на Debray са отлично средство за антиамериканска  пропаганда и възхвала на  кубинския режим. През септември 1967 в Хавана пристига Giangiacomo Feltrinelli, италиански комунист и издател-милионер, типичен представител на лимузинната левица. Целта му е да помогне на Гевара, чийто отряд в същото време е преследван и обграден в Боливия.  Feltrinelli се среща с Alberto Corda, фотограф и служител на кубинските тайни служби.

Той му показва сега легендарната, но по онова време почти неизвестна снимка на Гевара, която е направил на 5 март 1960. Италианецът веднага разбира, че това е изключително подходящо пропагандно средство и в следващите години, след смъртта на Гевара, започва мита за него с помощта на прословутатата фотография. (Feltrinelli е убит като терорист на 14 март 1972, докато се опитва да взриви бомба извън Милано).
И точно тогава се намесва КГБ. Агентът на съветското разузнаване Йосиф Григулевич получава задача да напише книга за Гевара. Григулевич е от най-важните агенти на КГБ, участвал в убийството на Троцки и подготвя убийството на Тито по заповед на Сталин, отменено след смъртта му. Григулевич е изтъкнат специалист по Латинска Америка, където години е работил като съветски „дипломат”.

И така в 1971 в Москва се появява първата биография на Гевара, издадена от издателство „Прогрес”  с автор Йосиф Лаврецки /псевдоним на Григулевич/. /Книгата е преведена и издадена на български от „Партиздат” в 1974/. Книгата, в която за пръв път е отпечатана известната снимка, бързо е преведена на английски и испански и се разпространява от КГБ из целия свят. Именно КГБ и Feltrinelli до смъртта си, за пръв път наводняват планетата с легендарното изображение! Именно КГБ в испанското издание на книгата си,  дава прочутото име на митичната снимка -  Guerrillero Heroico!

Ето какво не знаят десетките милиони левичари, разнасящи по света лика на Гевара. Това не знаят рекламните агенти на „Дума”, нито холивудските полезни идиоти или българските им събратя.

Сигурен съм, обаче, че дори и да знаеха, идолът им пак би се наричал Че Гевара.

Новини

 • 1

Съвети

Анализи

 • 1