• 3CON с отличие за Успешна комуникационна кампания на бизнес асоциация

  Маркетингова агенция 3CON получи приз в категория  ”Успешна комуникационна кампания на бизнес асоциация“ на Годишните награди на b2bmedia 2021.
 • Българската асоциация за текстил, облекло и кожи получи престижно бизнес отличие

  Трето място в категория „Успешно развитие на бизнес организация“ завоюва Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) по време на Годишните награди на b2b Media. Асоциацията обединява най-конкурентните български компании в сектора и подпомага тяхната дейност. Тя спечели журито освен със своята мисия в подкрепа на българското производство, но
 • BILLA Card спечели първа награда за „Бизнес проект на годината“ в конкурса b2b Media Awards 2021

  Партньорството на търговската верига с БЧК заслужи сребърно отличие в категория „Социален проект“BILLA България бе отличена в две ключови категории в 7-мото издание на ежегодния конкурс b2b Media Awards, организиран от b2b Media. Най-мащабният проект, който търговската верига започна през втората половина на 2020 г. – обновяването и дигитализирането на програмата
 • Български моден бранд с отличие за „Бизнес дебют на годината“

  Ellen More впечатли журито със своята политика за опазване на околната среда и отношение към устойчивата мода   По време на 7-ото издание на Годишните награди на b2b Media, Ellen More триумфира с второ място в категория „Бизнес дебют на годината“. Брандът спечели сърцата на журито със своята социална отговорност
 • Теленор България спечели голямата награда на B2B Media Awards 2021

  Владимир Христов, директор „Маркетинг частни клиенти и продуктово развитие“ на компанията, е „Бизнес лидер на годината“Теленор България е тазгодишният носител на голямата награда в годишните награди на b2b Media. Отличието се присъжда на компанията, която се е справила с предизвикателствата на сложната обстановка в условията на пандемия през 2020 година
 • Ефектът Lidl с награда за иновация в ПР сферата

  Лидл България спечели и първо място в категорията „Социално отговорна кампания на годината“  Ефектът Lidl – информационната кампания, с която Лидл България отбеляза своята 10-та годишнина, бе отличена с първо място за иновации в маркетинга и ПР сферата. Наградата бе връчена по време на VII-то издание на годишните награди на b2b
 • Рекорден брой проекти грабнаха отличията в Годишните награди на b2b Media 2021

  Голямата награда „Иновация във време на пандемия“ отиде при Теленор България. В седмото издание но b2b Media Awards 2021 компании, проекти и предприемачи се конкурираха в над 30 различни категории със своите постижения и кампании, голяма част, реализирани в отговор на пандемията. Въпреки предизвикателната година, в надпреварата се включиха рекорден брой
 • „Пътешествие с мисия“ ни повежда на поход за активна грижа за краката

  Само за месец участниците в инициативата извървяха близо 3 милиона крачки София, 7юли 2021 г. Едно ведро предизвикателство ни повежда по красиви мотивиращи маршрути из България. Пътешествие с мисия е част от националната информационна кампания „Вземи  краката си в ръце активно“. За трета поредна година тя се провежда с цел повишаване
 • 1 3CON с отличие за Успешна комуникационна кампания на бизнес асоциация
 • 2 Българската асоциация за текстил, облекло и кожи получи престижно бизнес отличие
 • 3 BILLA Card спечели първа награда за „Бизнес проект на годината“ в конкурса b2b Media Awards 2021
 • 4 Български моден бранд с отличие за „Бизнес дебют на годината“
 • 5 Теленор България спечели голямата награда на B2B Media Awards 2021
 • 6 Ефектът Lidl с награда за иновация в ПР сферата
 • 7 Рекорден брой проекти грабнаха отличията в Годишните награди на b2b Media 2021
 • 8 „Пътешествие с мисия“ ни повежда на поход за активна грижа за краката
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Неокомунисти в Космоса

Преди дни Р. Брансън излетя в Космоса със собствени средства и няколко подмазвачи, които разбира се бяха щастливи да се подмазват в Космоса. Кой ти го дава, дори и да

Отговорът на Орбан

Смел, ясен и категоричен е отговорът на кабинета на Виктор Орбан, във връзка с обвиненията, че приетия в Унгария закон, срещу педофилията и излагането на порнография, джендър и сексуално образование

Атаката срещу институцията на семейството

“Основни човешки институции каквито са СЕМЕЙСТВОТО и БРАКА са поставени под безпрецедентна АТАКА от радикалните идеологии!Дори и стриктно биологични истини като половата принадлежност са под съмнение.От една страна самата идентичност

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

 От гения Леонардо до робота Da Vinci
Как най-иновативната хирургична платформа предизвика революция в медицината по света и у нас

През 15 век, омагьосан от анатомията на хората, животните и птиците, гениалният художник, архитект, инженер и изобретател Леонардо да Винчи се посветил на изследването на движението на живите същества и успял да разбере основните му принципи. Всички тези сложни механизми италианецът приложил в своите гениални технически проекти.

Леонардо дори успял да сглоби далечния предшественик на хуманоидния робот - метален рицар, който, задвижван от зъбчати колела, можел да ходи, да сяда и дори да отваря челюстите си. "Роботът" на Да Винчи веднага се превърнал в атракция на приемите, организирани от богатия му покровител Лудовико Сфорца, но и в нещо повече. В "гост" от бъдещето.

Пет века по-късно рицарят на Да Винчи продължава да ни удивява, а авторът му - да вдъхновява съвременните умове. Съвсем закономерно, най-иновативната роботизирана хирургична технология в света носи името Da Vinci и, ден след ден, предизвиква дълбока промяна в медицината.

Революцията Da Vinci

В последните двайсет години технологиите мощно навлизат във всяка област от живота ни, а лекарите все по-вече разчитат на машините и компютрите. Появата на роботизирана хирургична система Da Vinci обаче е не само още една технократска стъпка напред, а истинска революция - тя надгражда възможностите на хирурзите по изумителен начин и им помага да подобряват живота на своите пациенти.

Днес, две десетилетия след като за първи път стъпва на "медицинската сцената", Da Vinci е символ на най-модерната здравна грижа. За хирурзите роботът е гаранция за бързина, прецизност, сигурност и минимална кръвозагуба. На пациентите той дава спокойствие и увереност, че ще преминат през операцията без огромни разрези, без хирургична травма и болка, и че ще се възстановят максимално бързо.

Роботизираната хирургия се радва на все по-голямо доверие, за което говорят и сухите факти. Между 2019 и 2020 година в света вече има 4986 робота Da Vinci - 2770 в САЩ, 719 в Европа, 561 в Азия и 221 в останалата част на света. Около 40 000 хирурзи са сертифицирани да работят с иновативната платформа, а от въвеждането й до днес са направени над 6 000 000 миниинвазивни процедури. В България виртуозни лекари от различни специалности също оперират с Da Vinci на нивото на колегите им в най-престижните медицински центрове по света.

По-силно зрение, по-сръчни ръце

Много хирурзи определят Da Vinci като гениален инструмент - той надгражда техните сетива и умения по несравним начин, и им помага да бъдат максимално полезни, особено при тежки онкологични заболявания.

Благодарение на миниатюрната, но мощна камера на робота, която влиза в тялото на пациента през малък разрез, специалистите получават детайлна триизмерна картина на оперативното поле с 10 пъти оптично увеличение. Феноменалната визуализация на тъканите, органите, кръвоносните съдове и микросъдовете дава огромно спокойствие на хирурзите по време на операцията и възможност да сведат кръвозагубата, травмата и риска от усложнения до минимум.

Освен изключително зрение, Da Vinci осигурява и неограничена сръчност. Командвани от лекаря, манипулаторите на системата, които "държат" усъвършенствани микроинструменти и извършват фини движения в тялото на пациента с подвижност, по-голяма от тази на човешката китка. Оптимизираните движения на робота правят достъпа до оперативното поле по-лесен и пестят ценно време (а то, както е известно, е ключов фактор при много интервенции). Прецизността на Da Vinci има и още едно голямо предимство - при наличие на тумори с определени размери и локализация, лекарят може да премахне злокачественото образувание без да отнема много от здравата тъкан и така да съхрани засегнатия орган.

Първи бяха Лени и Мона

С възможностите, които притежава, Da Vinci не случайно е желан партньор в операционната. Според статистиката, на всеки две минути в света се извършва по една операция с него. Впечатляващо, нали? Пътят до това постижение обаче е дълъг и започва някъде в средата на 80-те години на 20 век.   

В онези дни лекарите за първи път използват роботизирани системи за мозъчна биопсия, а концепцията за робот-асистирана хирургия плахо си пробива път. През 1995 г. в Калифорния, САЩ, съмишленици, които искат да тласнат медицината на по-високо технологично ниво, основават компанията Intuitive Surgical и, стъпка по стъпка, превръщат мечтата си в реалност.   

С първия прототип на Intuitive - хирургичния робот Лени (съкратено от Леонардо), са извършени операции на животни. Година по-късно, през 1997 г., с второто поколение - Мона (кръстен на Мона Лиза), хирург прави първата робот-асистирана интервенция на възрастна пациентка в болница в Белгия. Върху операционната маса ляга 72-годишна жена за холецистектомия, т.е. отстраняване на жлъчния мехур.  

През 1998-а Intuitive представя системата, която ще се превърне в най-популярната и успешната роботизирана хирургична платформа в света: Da Vinci. Скоро след това Кардиологичният център в Лайпциг, Германия, купува първия робот, а лекарите започват да оперират по-съвършено нов начин.

Две години по-късно Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) издава разрешение с Da Vinci да се извършват миниинвазивни хирургични процедури в САЩ и роботът  постепенно се налага първо зад Океана, а след това и по целия свят.

Лидерът на иновативната хирургия у нас

Днес най-големите медицински центрове на планетата разполагат с четвърто поколение на робота - Da Vinci Xi. Сред тях е и УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". От тази година специалистите в лечебното заведение оперират с последната версия на системата. Всички те са сертифицирани да извършват различни интервенции с нея, а резултатите от тяхната работа са повече от забележителни.

Първите робот-асистирани операции в болницата са направени още през 2017 г. от акушер-гинеколога д-р Лъчезар Танчев и от началника на Отделението по урология доц. д-р Калоян Давидов. Впоследствие с Da Vinci започват да оперират шефът на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия проф. Кирил Драганов и д-р Веселин Маринов, а също и оглавяващият Отделението по гръднахирургия доц. д-р Цветан Минчев.

Опитът, който специалистите успяват да натрупат в робот-асистираните интервенциипревръща болницата в технологичен лидер и референтен център за най-иновативната хирургия в страната. УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" е и единственото лечебно заведение у нас, в което се извършват роботизирани операции в четири различни специалности - урология, гинекология, гръдна и коремни хирургия. При сложните онкологични операции Da Vinci помага на лекарите да бъдат максимално прецизни, да избягват усложненията, да съхраняват органи, засегнати от тумори и отдадено да работят за бързото възстановяване и по-доброто качеството на живот на своите пациенти.

 От гения Леонардо до робота Da Vinci

*Снимки: УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда"

Новини

 • 1

Съвети

Анализи

 • Играта на кръвни врагове

  Гледах брифинга на осичката Мая, която пак се жалваше, че не ставало по нейната.

  Хем ми е много смешно, хем много се ядосвам. Ядосвам се,

 • Обратите на международната сцена

  За броени месеци американската външна и вътрешна политика направи пирует и се обърна с хастара наопаки. Ако Тръмп беше изумително прагматичен търговец, хитър като сто

 • Свободата на словото по света и у нас

  Поръчковият разстрел миналата седмица на известния разследващ журналист Йоргос Караиваз не е влязъл в бомбастиката на одиозната днешна класация на Репортери без граници. Виж, България

 • Една седмица след изборите

  Премиерът в оставка така се е обидил с колко малко печели изборите, че решава да не е участвал в тях със задна дата. Не се

 • Уважаеми гражданки и граждани, драги зрители: Спите ли?

  Народът ви избра в парламента да управлявате кризата, а не да правите нови избори

  В политическата теория има едно важно, но подценявано понятие - инептокрация (от

 • Интересуват ли се САЩ от демокрацията в България

  От силен комплекс за малоценност е обладана всяка държава, която разчита на чужди столици - Вашингтон, Брюксел или Москва - да й посочват грешките и да й

 • 1