• 1 При безплатни профилактични прегледи в 22 града над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест
 • 2 Над половината от поколението Z смятат, че бъдещите изпълнителни директори няма да имат нужда от университетска диплома
 • 3 Пулсът на инфлуенсър маркетинг пазара в България за 2022 г.
 • 4 Започва деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
 • 5 Цигуларката Зорница Иларионова с високо признание от Прочида – културната столица на Италия
 • 6 Магистър фармацевт Мария Каназирева предупреждава: „Не подценявайте разширените вени!“
 • 7 Вземи краката си в ръце с Краченица
 • 8 Върнете ни бутилките, а ние ще върнем жеста на природата, като ги рециклираме
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Хайде да се вземем в ръце

Напоследък все по-често и неволно си задавам следните въпроси: - Ако в двора ми имаше находище на ценни метали, бих ли дал на някой чужденец да ги извлича и прибира, срещу

Подкрепяме ли “саможертвата”?

Европейската комисия предлага маоистко-комунистически мерки в икономиката – таван на цените на природния газ и електроенергията, изземване на „свръхпечалби“ (такъв термин е малоумщина в свободната икономика) и раздаване на социални помощи

Какви сигнали дава новият Британски кабинет?

Наследничката на Борис Джонсън не е по-различна от него. Министърът на финансите е ултралиберален икономист. Родословието му е от Гана.

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

 От гения Леонардо до робота Da Vinci
Как най-иновативната хирургична платформа предизвика революция в медицината по света и у нас

През 15 век, омагьосан от анатомията на хората, животните и птиците, гениалният художник, архитект, инженер и изобретател Леонардо да Винчи се посветил на изследването на движението на живите същества и успял да разбере основните му принципи. Всички тези сложни механизми италианецът приложил в своите гениални технически проекти.

Леонардо дори успял да сглоби далечния предшественик на хуманоидния робот - метален рицар, който, задвижван от зъбчати колела, можел да ходи, да сяда и дори да отваря челюстите си. "Роботът" на Да Винчи веднага се превърнал в атракция на приемите, организирани от богатия му покровител Лудовико Сфорца, но и в нещо повече. В "гост" от бъдещето.

Пет века по-късно рицарят на Да Винчи продължава да ни удивява, а авторът му - да вдъхновява съвременните умове. Съвсем закономерно, най-иновативната роботизирана хирургична технология в света носи името Da Vinci и, ден след ден, предизвиква дълбока промяна в медицината.

Революцията Da Vinci

В последните двайсет години технологиите мощно навлизат във всяка област от живота ни, а лекарите все по-вече разчитат на машините и компютрите. Появата на роботизирана хирургична система Da Vinci обаче е не само още една технократска стъпка напред, а истинска революция - тя надгражда възможностите на хирурзите по изумителен начин и им помага да подобряват живота на своите пациенти.

Днес, две десетилетия след като за първи път стъпва на "медицинската сцената", Da Vinci е символ на най-модерната здравна грижа. За хирурзите роботът е гаранция за бързина, прецизност, сигурност и минимална кръвозагуба. На пациентите той дава спокойствие и увереност, че ще преминат през операцията без огромни разрези, без хирургична травма и болка, и че ще се възстановят максимално бързо.

Роботизираната хирургия се радва на все по-голямо доверие, за което говорят и сухите факти. Между 2019 и 2020 година в света вече има 4986 робота Da Vinci - 2770 в САЩ, 719 в Европа, 561 в Азия и 221 в останалата част на света. Около 40 000 хирурзи са сертифицирани да работят с иновативната платформа, а от въвеждането й до днес са направени над 6 000 000 миниинвазивни процедури. В България виртуозни лекари от различни специалности също оперират с Da Vinci на нивото на колегите им в най-престижните медицински центрове по света.

По-силно зрение, по-сръчни ръце

Много хирурзи определят Da Vinci като гениален инструмент - той надгражда техните сетива и умения по несравним начин, и им помага да бъдат максимално полезни, особено при тежки онкологични заболявания.

Благодарение на миниатюрната, но мощна камера на робота, която влиза в тялото на пациента през малък разрез, специалистите получават детайлна триизмерна картина на оперативното поле с 10 пъти оптично увеличение. Феноменалната визуализация на тъканите, органите, кръвоносните съдове и микросъдовете дава огромно спокойствие на хирурзите по време на операцията и възможност да сведат кръвозагубата, травмата и риска от усложнения до минимум.

Освен изключително зрение, Da Vinci осигурява и неограничена сръчност. Командвани от лекаря, манипулаторите на системата, които "държат" усъвършенствани микроинструменти и извършват фини движения в тялото на пациента с подвижност, по-голяма от тази на човешката китка. Оптимизираните движения на робота правят достъпа до оперативното поле по-лесен и пестят ценно време (а то, както е известно, е ключов фактор при много интервенции). Прецизността на Da Vinci има и още едно голямо предимство - при наличие на тумори с определени размери и локализация, лекарят може да премахне злокачественото образувание без да отнема много от здравата тъкан и така да съхрани засегнатия орган.

Първи бяха Лени и Мона

С възможностите, които притежава, Da Vinci не случайно е желан партньор в операционната. Според статистиката, на всеки две минути в света се извършва по една операция с него. Впечатляващо, нали? Пътят до това постижение обаче е дълъг и започва някъде в средата на 80-те години на 20 век.   

В онези дни лекарите за първи път използват роботизирани системи за мозъчна биопсия, а концепцията за робот-асистирана хирургия плахо си пробива път. През 1995 г. в Калифорния, САЩ, съмишленици, които искат да тласнат медицината на по-високо технологично ниво, основават компанията Intuitive Surgical и, стъпка по стъпка, превръщат мечтата си в реалност.   

С първия прототип на Intuitive - хирургичния робот Лени (съкратено от Леонардо), са извършени операции на животни. Година по-късно, през 1997 г., с второто поколение - Мона (кръстен на Мона Лиза), хирург прави първата робот-асистирана интервенция на възрастна пациентка в болница в Белгия. Върху операционната маса ляга 72-годишна жена за холецистектомия, т.е. отстраняване на жлъчния мехур.  

През 1998-а Intuitive представя системата, която ще се превърне в най-популярната и успешната роботизирана хирургична платформа в света: Da Vinci. Скоро след това Кардиологичният център в Лайпциг, Германия, купува първия робот, а лекарите започват да оперират по-съвършено нов начин.

Две години по-късно Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) издава разрешение с Da Vinci да се извършват миниинвазивни хирургични процедури в САЩ и роботът  постепенно се налага първо зад Океана, а след това и по целия свят.

Лидерът на иновативната хирургия у нас

Днес най-големите медицински центрове на планетата разполагат с четвърто поколение на робота - Da Vinci Xi. Сред тях е и УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". От тази година специалистите в лечебното заведение оперират с последната версия на системата. Всички те са сертифицирани да извършват различни интервенции с нея, а резултатите от тяхната работа са повече от забележителни.

Първите робот-асистирани операции в болницата са направени още през 2017 г. от акушер-гинеколога д-р Лъчезар Танчев и от началника на Отделението по урология доц. д-р Калоян Давидов. Впоследствие с Da Vinci започват да оперират шефът на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия проф. Кирил Драганов и д-р Веселин Маринов, а също и оглавяващият Отделението по гръднахирургия доц. д-р Цветан Минчев.

Опитът, който специалистите успяват да натрупат в робот-асистираните интервенциипревръща болницата в технологичен лидер и референтен център за най-иновативната хирургия в страната. УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" е и единственото лечебно заведение у нас, в което се извършват роботизирани операции в четири различни специалности - урология, гинекология, гръдна и коремни хирургия. При сложните онкологични операции Da Vinci помага на лекарите да бъдат максимално прецизни, да избягват усложненията, да съхраняват органи, засегнати от тумори и отдадено да работят за бързото възстановяване и по-доброто качеството на живот на своите пациенти.

 От гения Леонардо до робота Da Vinci

*Снимки: УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда"

Новини

 • 1

Анализи

 • Нищо хубаво не следва от вдигане на данъците

  Нищо хубаво няма да видим, ако вместо финансова дисциплина при външно влошаване на стопанската конюнктура се разпищолим и заложим на вдигане на данъци и осигуровки

 • Социологическите проучвания - враг номер едно

  Въпреки разпространеното схващане, враг номер едно на тутраканската селищна система, не са нито Рейгън, нито политиците, нито журналистите, нито дори футболните съдии.
   
  Това без

 • Санкции-шманкции!

  ГАЗПРОМ е направил рекордна $41.75 милиарда печалба за първите 6 месеца на 2022 г.

  Замислете се върху този факт, преди да си направите каквито и

 • България трябва да има неутрална позиция

  Сега ще Ви кажа най-съществената причина, поради която беше стратегически много важно България да се придържа към неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

 • Има ли смисъл в закон срещу инфлацията

  Байдън подписал Закон за намаляване на инфлацията. Представяте ли си? Както преди време бяха спрели „климатичните промени“ със Закон, сега подобни троцкисти-маоисти ще спрат и

 • Това ли е Америка?

  Поразителният скандал с претърсването на имението на Тръмп от най-малко 30 тежко въоръжени агенти на ФБР продължава без прекъсване.

  Левите медии твърдят, че ФБР не

 • 1